Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
18. 8. 2012,
19.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DTM MotoGP

Sobota, 18. 8. 2012, 19.00

4 leta, 2 meseca

Spengler superiorno, nesrečnik Villeneuve

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrhunec avtomotošportnega vikenda je MotoGP. V Evropi je bila v ospredju dirka serije DTM, ki jo je dobil Bruno Spengler. V nascarju je Jacques Villeneuve nesrečno ostal brez zmage.

Spengler z drugo zmago vse bliže Paffettu

Mesec in pol po peti dirki na Norisringu se je nadaljevalo nemško prvenstvo turnih avtomobilov (DTM). Šesta od 10 postojank sezone je bil Nürburgring. Pred njim je v skupnem seštevku vodil Gary Paffett (Mercedes), ki je imel 26 točk prednosti pred ekipnim kolegom Jamiejem Greenom. Za obema Britancema je bil na tretjem mestu Kanadčan Bruno Spengler (37 točk za vodilnim). Dirkač BMW-ja je bil najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah in je v nedeljo drugič letos štartal s "pole positiona". Paffett je obstal že v drugem delu kvalifikacij, ko je moral zaradi rumenih zastav prekiniti svoj hiter krog. Z 11. štartnega mesta ga je čakala težka nedeljska dirka. Vendarle je pridobil kar pet mest in bil šesti. V osredju si je Spengler že v prvem krogu privozil sekundo prednosti pred tekmeci in z vodstvom od štarta do cilja zmagal s skoraj sedmimi sekundami prednosti. To je bila njegova 11. zmaga v DTM-u in druga, odkar dirka za BMW. Z njo se je povzpel na drugo mesto točkovanja. Za Peffettom zaostaja samo še 20 točk. Na zmagovalni oder sta se povzpela še Edoardo Mortara (Audi) in branilec naslova Martin Tomczyk (BMW), ki je ob prvih postankih prehitel Mika Rockenfellerja (Audi).

Na Nürburgringu so ta konec tedna tudi dirkači evropske serije formule 3. Prvo dirko je dobil Daniel Juncadella, drugo pa Alexander Sims. Po 14 od 24 dirk sezone v dirkaškem seštevku vodi Španec Juncadella. Nedeljsko dirko pa je dobil Pascal Wehrlein. Prvič v karieri.

Villeneuve nesrečno ostal brez prve zmage v nascarju

Da v nascarju leta niso ovira, še naprej dokazuje Mark Martin (Toyota). Ima 53 let. Za dirko na ovalu v Michiganu si je privozil svoj četrti prvi štartni položaj v sezoni in že 55. v karieri. A dirka se za Martina ni končala najbolje: bil je v vodstvu, ko je v boksih silovito trčil v zaščitni zid (pred njim se je zavrtel Bobby Labonte). Tako se je druge zmage v sezoni in tretje na tem dirkališču veselil Gregg Biffle (Ford) Enaindvajset krogov pred ciljem je prevzel vodstvo, ko je zaradi okvare elektronike upočasnil Jimmie Johnson (Chevrolet), v zadnjih krogih pa je uspel odbiti vse napade Brada Keselowskega (Dodge).

V tretjem nascarjevem tekmovanju ("truck series") je v soboto svojo prvo zmago dosegel nekdanji dirkač formule 1 Nelson Piquet mlajši.

Nascarjeva serija "nationwide" pa je gostovala v Montrealu na dirkališču Gilles Villeneuve. Prvi del dirke je pripadel najhitrejši dirkači na svetu Danici Patrick. A odlična dirka se je spremenila v nočno moro, ko je nespametni gledalec na progo vrgel čevelj (!?), ki ga je kot vodilna povozila in poškodovala podvozje. Kasneje se je zapletla še v trčenje in končala na 27. mestu. V drugem delu preizkušnje se je v vodstvo prebil gostujoči dirkač v tekmovanju Jacques Villeneuve. Nekdanji prvak formule 1 je bil pred zmago, ki pa mu jo je preprečilo nenavadno nascarjevo pravilo, da se dirka ne more končati za varnostnim avtomobilom. Ker je v predzadnjem krogu trikrat prišlo do trčenja in varnostnega avtomobila, so dirko podaljšali za devet krogov. Kanadčan je junaško hranil gorivo, a dodatnih krogov je bilo enostavno preveč. V zadnjem mu ga je začelo zmanjkovati in ciljno črto je prečkal kot tretji. Svoje prve zmage na pravih dirkališčih se je veselil Justin Allgaier. "Bil sem najhitrejši. Ko vodiš in te prehitijo v zadnjem krogu, je res frustrirajoče. A takšno je pač življenje," je po dirki poklapano v boksih razlagal 43-letni Villeneuve, ki mu tudi v formuli 1 na progi imenovani po očetu ni uspelo zmagati.

Ne spreglejte