Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2008,
13.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 13.28

8 let, 1 mesec

Stoner, Rossi in druščina bodo spet pognali motorje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uvod najelitnejšega motornega tekmovanja na dveh kolesih bo na sporedu že ta konec tedna.

Potem ko so dirkači svetovnega prvenstva v reliju po tradiciji prvi začeli s tekmovanji v novi sezoni in bodo dirkači formule 1 svoje bolide prvič zares pognali čez dober teden, bo uvod najelitnejšega motornega tekmovanja na dveh kolesih že ta konec tedna. Casey Stoner, Valentino Rossi in druščina bodo sezono SP v motoGP začeli v Katarju.

Stoner ima novo orožje

Lanski naslov v elitnem razredu motoGP bo branil mladi, šele 22-letni Avstralec Casey Stoner. Ducatijev dirkač se je lani prvič izkazal prav v Katarju, kjer je dosegel prvo zmago v SP, v neposrednem boju premagal Rossija in napovedal bleščečo sezono. V letu 2008 je popolnoma nared, potem ko je ob koncu lanskega leta zacelil poškodovano ramo. Za nameček pa so pri Ducatiju pripravili še novo nevarno orožje, model desmosedici GP8, nadgradnjo lanskega zmagovalnega modela GP7. "Veselim se, ker se spet začenjajo dirke. Zadovoljen sem z opravljenim med treningi. Ducatijevi strokovnjaki so naredili dobro delo, novi dirkalnik ima izboljšano moč delovanja pri najvišjih vrtljajih in se bolje drži steze," je pred novo sezono dobro razpoložen svetovni prvak. Stoner bo imel v sezoni 2008 novega sotekmovalca; namesto veterana Lorisa Capirossija - preselil se je v tovarniško moštvo Suzukija - bo barve italijanske tovarne v boju z Japonci branil mladi italijanski up Marco Melandri. Njegov slavnejši rojak Valentino Rossi je odločen, da se po dveh sušnih letih, po petih zaporednih naslovih svetovnega prvaka je tako v sezoni 2006 kot 2007 moral priznati premoč tekmecem, spet vrne na vrh: "Pripravljen sem na nove izzive. Kar nekaj časa je minilo, odkar sem nazadnje stal na startni črti. Yamaha je pozimi naredila veliko delo. Na splošno sem zelo zadovoljen z opravljenim v pripravljalnem obdobju."

Pedrosa bo sezono pričel poškodovan

V nekoliko slabšem položaju je mladi Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa. Španec, ki se je v prejšnji sezoni večkrat vmešal v boj za najvišja mesta in z zmago na zadnji dirki v Valencii Rossija še zrinil z drugega mesta v skupnem seštevku, bo sezono začel poškodovan. Na testiranjih v Maleziji si je poškodoval zapestje, kljub vsemu pa ne namerava izpustiti začetka sezone. Podobno kot lani bo drugo polovico Hondine udarne naveze predstavljal Američan Nicky Hayden, svetovni prvak iz leta 2006, ki se lani ni najbolje znašel in je pravo formo ujel šele ob koncu leta. "Vesel sem, da se spet začenja dirkanje. Katar bo z nočno dirko zanimiva preizkušnja. Mislim, da bo pestro, na nočnih testih sem vselej užival," je dejal Hayden.

Med tistimi, ki so pozimi zamenjali ekipe, je tudi nekdanji Kawasakijev dirkač Randy de Puniet, ki bo letos tekmoval s Hondo ekipe LCR. Njegovo mesto je zasedel John Hopkins, nekdanji Suzukijev dirkač. V elitnem razredu so letos trije novinci, ki doslej niso tekmovali z najmočnejšimi motocikli. Prvo ime je zagotovo Španec Jorge Lorenzo, svetovni prvak v četrtlitrskem razredu z Aprilio, ki bo ob Rossiju sestavljal močno zasedbo Yamahinega tovarniškega moštva. Novinec bo tudi Italijan Andrea Dovizioso (JiR Scot Honda), ki je bil svetovni podprvak zadnjih dveh sezon v razredu do 250ccm, družbo pa jima bo delal Alex de Angelis (San Carlo Honda Gresini), ki je lani prav tako še priganjal četrtlitrske motorje. Njegov sotekmovalec v ekipi bo izkušeni Japonec Šinja Nakano. Zadnji novinec je Britanec James Toseland. Pridružil se je nekdanjemu Rossijevemu moštvenemu kolegu Američanu Colinu Edwardsu, za razliko od mladih tekmecev iz četrtlitrskega razreda pa je Britanec pred prihodom v motoGP uspešno - lani je bil svetovni prvak - dirkal v razredu superbike.

Po Katarju bo na sporedu Španija

Šibkejši razred bo tako ponudil možnost naskoka na vrh novim dirkačem, saj je trojica najboljših presedlala v motoGP. Glavni kandidati za visoke uvrstitve na vrh zmagovalnih stopničk v razredu do 250 ccm so Finec Mika Kallio, Japonec Hiroši Aojama in Španca Alvaro Bautista ter Hector Faubel. V najšibkejšem razredu do 125 ccm pa bo naslov branil Madžar Gabor Talmacsi, ki se je odločil, da bo vsaj še eno sezono ostal na enako močnem jeklenem konjičku.

Koledar 2008 bo dirkače po uvodu v Katarju popeljal v Španijo in Portugalsko, maja bo na sporedu kitajski Šanghaj, sledi pa evropska turneja s Francijo, Italijo, Katalonijo, Veliko Britanijo, tradicionalno sobotno dirko v Assnu na Nizozemskem in Nemčijo. Ameriška Laguna Seca, kjer bodo nastopili samo dirkači razreda motoGP, bo julija zadnja preizkušnja pred enomesečnim poletnim premorom. Nadaljevanje bo avgusta na Češkem, po dirki v San Marinu pa bo 14. septembra na sporedu novost letošnje sezone, druga ameriška dirka v slavnem Indianapolisu. Zadnja četrtina sezone bo azijsko-avstralska z dirkami v japonskem Motegiju, avstralskem Phillip Islandu in malezijskem Sepangu, končna odločitev v letu 2008 pa bo padla 26. oktobra v Valencii.

Ne spreglejte