Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2016,
21.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Ponedeljek, 28. 3. 2016, 21.13

6 let, 7 mesecev

Tim Gajser po šestih bitkah ostaja prvi izzivalec za naslov prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je osvojil tretje mesto na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v nizozemskem Valkenswaardu, ki šteje za VN Evrope.

Po prvem mestu v prvi vožnji je bil v drugi osmi, kar je skupno zadoščalo za tretje mesto. Za zmagovalcem dirke Romainom Febvrejem in pred Gajserjem je bil drugi Nemec Maximilian Nagl.

Tritedenski premor po prvih dveh dirkah sezone v Katarju in na Tajskem je Gajser izkoristil tudi za nastop na domačem tekmovanju, kjer je seveda dobil uvodno dirko, ter za testiranja pred nadaljevanjem sezone.

Ta so bila očitno uspešna, a mladi slovenski dirkač je v nedeljo v kvalifikacijah prišel do četrtega izhodišča. Vreme na Nizozemskem je bilo danes slabo, dež je na dan dirke dodobra namočil progo in potem motil dirkače tudi med dirko. Toda Gajserja to ni zmedlo, s startnega položaja povsem na levi strani je sicer nekoliko slabše začel, toda vse je nadoknadil že v prvem zavoju, ko se je prebil mimo Maximiliana Nagla. Startni manever mu je prinesel tudi nagrado "holeshot" za najboljši start.

Med elito tudi Klemen Gerčar

Po nekaj krogih se je zdelo, da je že vse odločeno: Gajser se je udobno vozil na prvem mestu, za njim sta bila Febvre in Nagl. Toda Francoz je začel zmanjševati zaostanek, s petih sekund je prišel na manj kot eno. A do napada ni prišlo, Gajser se je spet oddaljil, Febvre pa je imel več dela z branjenjem drugega mesta pred Naglom. Ni mu uspelo, Nemec se je prebil naprej ter ob koncu skušal napasti še vodilnega Gajserja, toda slovenski zvezdnik motokrosa je zahtevno vožnjo v vse močnejšem nalivu mirno pripeljal do konca.

Potem ko je bil Gajser na uvodnih postajah SP edini Slovenec, se mu je na Nizozemskem pridružil še Klemen Gerčar. S svojo zasebno ekipo se bo udeleževal evropskih dirk, pred svojim prvencem pa si je zaželel, da bi prišel med dobitnike točk. Vsaj v prvi vožnji mu to še ni uspelo, po 34. izhodišču v kvalifikacijah je z začetnega 31. mesta prišel na 28., tik pred koncem prve vožnje pa na 27. mesto.

Tim Gajser na Nizozemskem skupno tretji. | Foto: Tim Gajser na Nizozemskem skupno tretji.

Gajser na drugi dirki osmi

Druga vožnja pa se nato ni iztekla po željah Gajserja. Start je bil sicer dober, pobegnil mu je le Antonio Cairoli, Gajser pa se je po treh zavojih že prebil v vodstvo. Toda prva napaka ga je oddaljila od vrha, saj je v drugem krogu izgubil pet mest. Podal se je v lov za tekmeci, vendar je v divji vožnji delal tudi napake; po eni se je komajda ujel in izgubil nekaj sekund, v osmem krogu pa mu je za nameček še ugasnil motor. Imel je kar nekaj težav, da ga je spet spravil v pogon, ko se je vrnil na progo, pa je bil osmi, kar je pomenilo, da se mu je skupna zmaga na dirki spet oddaljila.

V vodstvu je bil takrat Cairoli, tretji pa Febvre, kar bi mu prineslo zmago na dirki. A blizu je bil tudi Nagl, ki je bil peti, Gajser pa je z osmim mestom vendarle še imel v rokah skupne stopničke, potem ko je Jeremyja van Horebeeka premagal Febvre; Francoz je na koncu uspešno napadel tudi Caiorlija in si prav v zadnjem krogu privozil zmago v tej vožnji. Za Febvrejem (45 točk) in Naglom (40) je bil Gasjer skupno tretji z 38 točkami.

"Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi pa so se kar vrstile težave''

"Malo sem se lovil v prvi vožnji, težko je bilo. V drugi vožnji sem želel dobro odpeljati, želel sem si uspeha, na koncu sem ujel še Cairolija in zelo sem vesel," je dejal zmagovalec Febvre. "Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi pa so se kar vrstile težave, ugasnil mi je motor. Vesel sem, da sem sploh končal dirko, zadovoljen sem s tretjim mestom in se že veselim naslednjih dirk," pa je celoten nastop ocenil Gajser.

Gerčar je drugo vožnjo odpeljal na podobnih mestih kot prvo, končal je na 29. mestu, kar pomeni, da za začetek svoje sezone ni dosegel točk za SP.

Skupno je po treh dirkah v vodstvu ostal Febvre, ki ima zdaj 137 točk, drugi je Gajser s 124.

Motokrosisti bodo sezono nadaljevali 10. aprila na dirki za VN Argentine v Neuquenu.

Ne spreglejte