Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
26. 7. 2014,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Max Verstappen Mercedes Sebastian Vettel

Sobota, 26. 7. 2014, 17.55

8 let

Trenutno najbolj vroče ime v f1 je Max Verstappen. Kdo?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komaj 16-letni Max Verstappen, sin nekdajega dirkača formule 1 Josa Verstappna, je trenutno najbolj vroče ime v formuli 1. Z njim hočejo podpisati vsa vodilna moštva.

Nizozemski najstnik Max Verstappen je šampionsko izpeljal prehod iz kartinga v enosedežni dirkalnik – v evropski F3, kjer je v debitantski sezoni že sedemkrat zmagal. Zato sploh ne čudi dejstvo, da bi radi z njim svojo bližnjo in daljno prihodnost gradili v moštvih McLarna, Ferrarija, Red Bulla in Mercedesa. Nizozemski časnik De Telegraaf je poročal, da sta Max in Jos Verstappen na povabilo številnih moštev formule 1 obiskala stezo Hockenheim med dirkaškim koncem tedna za VN Nemčije.

42-letni Jos, ki je bil leta 1994 pri Benettonu moštveni kolega Michaela Schumacherja, je razkril, da so njega in njegovega sina med sprehajanjem po paddocku nenehno ustavljali številni znani obrazi, med njimi Rubens Barrichello, Johnny Herbert in Jacques Villeneuve. "Zdelo se je, da vedo vse o Maxu, kar je lepo videti. Max je trenutno vroč, to je kristalno jasno," je še povedal Maxov oče.

16-letni 'mulec' naj bi se že dogovoril z Mercedesom

Jos in Max sta v Hockenheimu obiskala tudi Red Bullov motorhome in imela daljši pogovor z njegovim glavnim svetovalcem Helmutom Markom, ki pelje projekt slovite Red Bullove šole mladih dirkačev. "Ko bo pravi čas, bomo ugriznili v vabo, nič prej," je za De Telegraaf svoje misli zaokrožil Jos Verstappen. A morda je odločitev že padla in si bo Max Verstappen svojo pot v formulo trasiral prek Mercedesa. Če gre verjeti italijanskemu Autosprintu, je nizozemski talent zavrnil takšne velikane formule 1, kot so Red Bull, Ferrari in McLaren, ter svojo bližnjo prihodnost zaupal Mercedesu. Dogovor naj bi bil formalno potrjen v prihodnjih dneh. Italijanski časnik je še poročal, da mlajši Verstappen upa, da se bo v prihodnji sezoni preselil v prvenstvo GP2, ki je za mnoge odskočna deska za formulo 1. V zelo kratkem času pa naj bi mu Mercedes omogočil testiranje svojega dirkalnika formule 1 iz leta 2012.

Z Mercedesom pa tik pred enomesečnim premorom formule 1 povezujejo tudi štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Najprej je olje na ogenj govoric prilil Red Bullov svetovalec Helmut Marko, ki je izjavil, da sta McLaren in Mercedes Vettlu ponudila mamljivi pogodbi z velikimi številkami v milijonih evrov. Kaj kmalu se je oglasil tudi sam Vettel, ki s kontroverznimi izjavami ni pomiril razburkane vode: "Včasih spremembe lahko naredijo čudeže. Mislim, da moraš vsako ponudbo pregledati. Veliko je mogočih poti, da kontaktiraš koga, ne da bi vsi vedeli za to. S Toto Wolffom in Nikijem Laudo se dobro poznamo. Sicer sem zelo zadovoljen z zdajšnjim moštvom."

Vettel si s podžiganjem govoric o prestopu k Mercedesu dviguje ceno

Vettel ima z Red Bullom pogodbo še za leto 2015 – enako kot Hamilton z Mercedesom –, zato si s podžiganjem govoric o prestopu k Mercedesu leta 2016 skuša dvigniti ceno na trgu in iztržiti več, če bi na primer podaljšal z Red Bullom. "Mislim, da Sebastian Vettel igra zelo premeten poker s pogodbami, tako kot ga je pred nekaj tedni Adrian Newey," je za Sky povedal nekdanji dirkač formule 1 . > Eden izmed Mercedesovih šefov Niki Lauda pa je za Auto Motor und Sport odločno zanikal, da bi kdajkoli o pogodbi govoril z Vettlom: "Zakaj sploh bi? Imamo dva dirkača. Pravkar smo podaljšali z Nicom in smo sredi pogovorov z Lewisom. Želja je, da bi tudi z njim podaljšali pogodbo. Zato nima nobenega smisla, da bi iskali novega dirkača. Enako bi veljalo, če bi bil na trgu Alonso. Četudi bi imeli v pogodbi klavzulo, ki bi mu dopuščala, da bi zapustil Ferrari in odšel kamorkoli bi hotel. Kam pa bi lahko šel? Ne more priti k Mercedesu. Da bi se vrnil k McLarnu, še preden bi lahko ovrednotil Hondin motor? To bi bilo preveliko tveganje."

Ne spreglejte