Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2020,
14.55

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Toyota 24 ur Le Mansa

Nedelja, 20. 9. 2020, 14.55

3 leta, 8 mesecev

24 ur le mansa

Tretja zaporedna zmaga Toyote v Le Mansu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
24 ur le mana | Še tretje zaporedno slavje Toyote. | Foto Getty Images

Še tretje zaporedno slavje Toyote.

Foto: Getty Images

Ekipa Toyote s Švicarjem Sebastienom Buemijem, Novozelandcem Brendonom Hartleyjem in Japoncem Kazukijem Nakajimo je zmagovalka letošnje izvedbe tradicionalne vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa. Za japonsko ekipo je letošnja zmaga tretja zaporedna na tej dirki. Letošnji Le Mans, tokrat že v 88. izvedbi, so zaradi pandemije novega koronavirusa morali prestaviti z junija na september, potekal pa je brez gledalcev.

Zmagovalna posadka, Buemi in Nakajima sta bila v zmagovalnem avtu tudi lani, je prevozila 387 krogov, pet več kot druga ekipa Rebellion v postavi Norman Nato, Bruno Senna in Gustavo Menezes. Tretje mesto je osvojila druga zasedba Toyote (Kamui Kobayashi, Mike Conway, Jose Maria Lopez).

Hartley je v zmagoviti letos posadki zamenjal lanskega tretjega člana, nekdanjega in tudi spet bodočega voznika formule 1 Španca Fernanda Alonsa, ki se je zaradi osredotočenosti na vrnitev v formulo letos odpovedal nastopu na sloviti dirki.

"Po startu smo imeli veliko težav, predrli smo pnevmatiko in v nekem trenutku se je zdelo, da bomo morali na daljše popravilo v bokse. Izgubili smo dva kroga in zmaga se je zdela zelo oddaljena. A sreča se je obrnila in na koncu smo bili mi tisti s prednostjo. To je dokaz, da na 24-urni dirki ne moreš biti prepričan v nič, dokler nisi na cilju," je zmago pospremil Buemi.

Vrstni red na vrhu bi bil morda drugačen, če ne bi imela druga posadka Toyote tehničnih težav. Polurni nočni postanek v boksih pa je Conwayu, Kobayashiju in Lopezu preprečil možnost spopada za zmago. Tako so se lahko le borili za drugo mesto z zasebno ekipo Rebellion, v kateri je dirkal tudi nečak Ayrtona Senne Bruno Senna, ki pa je bila nazadnje boljša. Četrto mesto pa je pripadlo drugi posadki ekipe Rebellion, hkrati je bil to tudi vrstni red najmočnejšega razreda LMP1.

"Ne bi bil presenečen, če bi bil spet drugi, to postaja že nekakšna tradicija. Tokrat smo bili tretji, glede na vse, kar se je zgodilo, pa to ni presenečenje. V Le Mansu lahko doživiš vse, nisem pa pričakoval takšnih težav. A ne smemo biti nezadovoljni, to je pač Le Mans," pa se je s tretjo stopničko sprijaznil Kobayashi, ki je bil na tej dirki že drugi v letih 2016, 2018 in 2019.

V kategoriji LMP2 je zmagala ekipa Oreca (Filipe Albuquerque, Paul Di Resta, Philip Hanson), Aston Martin pa je dobil obe kategoriji LM GTE pro in LM GTE Am.

Nemška dirkačica Sophia Flörsch, ki so si jo ljubitelji dirkanja zapomnili po grozljivi nesreči na dirki formule 3 v Macau leta 2018 in tudi po izjemni vrnitvi po hudi poškodbi, pa je v navezi s Kolumbijko Tatjano Calderon in Nizozemko Beitske Visser kot edina povsem ženska zasedba končala na 13. mestu.

Izidi:

1. Toyota 8 (Buemi/Nakajima/Hartley)     387 krogov
2. Rebellion 1 (Senna/Menezes/Nato)      + 5 krogov
3. Toyota 7 (Conway/Kobayashi/Lopez)       6 krogov
4. Rebellion 3 (Berthon/Deletraz/Dumas)    6 krogov
5. Oreca 22 (Albuquerque/Di Resta/Hanson) 17 krogov
6. Oreca 38 (Davidson/Da Costa/Gonzalez)  17 krogov
...

Preberite še:

Elfyn Evans
Sportal Britanec najbolje izkoristil odstop vodilnega v SP

 

Ne spreglejte