Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
18. 9. 2014,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nico Rosberg Lewis Hamilton

Četrtek, 18. 9. 2014, 13.05

8 let

Vojna za naj f1 dirkača 2014 se je prevesila v odločilno fazo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Singapur z nočno dirko in ulično stezo obljublja nepozaben spektakel formule 1. Za zmago bi se morala udariti Mercedesova dirkača Nico Rosberg in Lewis Hamilton.

Z VN Italije v Monzi se je letošnja sezona formule 1 prevesila v zadnjo tretjino, ki bo odločila svetovnega prvaka. Čeprav ima aktualni prvak Sebastian Vettel še teoretične možnosti za ubranitev lovorike, pa je šest dirk pred koncem prvenstva bolj kot ne jasno, da bi to bilo možno samo v znanstveni fantastiki. Zakaj? Zato, ker si je Nemec za vodilnim dirkačem Nicom Rosbergom po 13 dirkah nabral 132 točk zaostanka, na voljo pa je še maksimalno 175 točk. Dobili bomo torej svežega prvaka formule 1, ki pa ne bo nujno povsem nov obraz na dirkaškem Olimpu. Lewis Hamilton je namreč leta 2008 že bil svetovni prvak.

Britanec je na zadnji dirki f1 v Monzi zmagal in z maksimalnim številom 25 točk svoj primanjkljaj za moštvenim kolegom Rosbergom, vodilnim dirkačem prvenstva, z 29 točk stopil na 22 točk. Nica ima torej skoraj eno zmago prednosti, kar je in ni veliko. Če bi denimo imel v Singapurju slab dan (tehnična okvara ali trčenje z odstopom) in bi Hamilton zmagal, bi Lewis prevzel primat v prvenstvu. Za zdaj je jasno le to, da bosta oba štartala na zmago, čeprav si lahko Rosberg zaradi točkovne prednosti privošči bolj ležerno dirkanje. Še več, lahko si privošči takšen luksuz, da je ob Lewisovi zmagi osmi in bo še zmeraj prvi dirkač prvenstva.

Bodo Mercedesovi tekmeci po italijanski blamaži izvedli protinapad v Singapurju?

A Rosberg bo zagotovo priložnost za zmago pograbil z obema rokama in nogama, če se mu bo ponudila. Njene slasti ni okusil vse od domače VN Nemčije. Na Madžarskem in v Belgiji mu je zmago speljal Daniel Ricciardo, v Italiji pa jo je po dveh napakah podaril Hamiltonu. Oba Mercedesova dirkača sta bila skozi prvi dve tretjini prvenstva v odlični formi. Hamilton je pobral šest zmag, Rosberg štiri. Hamilton je na vseh dirkah, ki jih je končal, stopil na stopničke. Rosberg je brez njih ostal le na Madžarskem.

Rosberg si je prednost pridirkal predvsem zaradi dejstva, da je na 13 dirkah zabeležil eno samo ničlo, medtem ko jih je Hamilton kar tri. In če vemo, da je na voljo še maksimalno 175 točk in da bo finalni Abu Dabi zmagovalcu namenil 50 točk, si lahko obetamo izjemno napet in nepredvidljiv konec prvenstva 2014. Prvo dozo adrenalina bo dal Singapur s svojo ulično dirko pod žarometi. Glavna favorita za zmago sta Rosberg in Hamilton, ki sta v Monzi tekmecem nagnala strah v kosti. Williams je zaostal 25 sekund, Red Bull 50, Ferrari pa več kot minuto!

Red Bullov Ricciardo bo prežal na svojo priložnost

Hamilton bo v Singpapurju pod velikim pritiskom, saj mora dirko končati pred Rosbergom in mu ukrasti čim več točk. Nico se lahko celotno dirko vozi za njim, nanj pritiska in ga sili v napake. A tudi Rosberg ne sme preveč taktizirati, saj bi ga lahko Hamilton ob treh zaporednih zmagah in njegovih treh drugih mestih ujel. Potem pa bi bile na sporedu še tri dirke … Če pa bi denimo Hamilton v Singapurju zabeležil ničlo in bi Rosberg zmagal, pa bi Nemec naredil velik korak k osvojitvi naslova svetovnega prvaka, saj bi imel že 47 točk prednosti.

Čeprav v Monzi ni prišlo do fizičnega kontakta med Hamiltonom in Rosbergom, pa kakšen incident na stezi v Singapurju ni izključen. Možnosti za to so večje kot v Italiji, saj gre za ulično stezo, kjer imajo dirkači zelo malo prostora za dirkanje in skoraj nič prostora za umikanje drug drugemu, saj zidovi mejijo na stezo. Če bi se denimo Hamilton in Rosberg s trčenjem izločila iz dirke, bi največ pridobil Ricciardo. Avstralec je bil sicer v Monzi nekonkurenčen za stopničke – peto mesto –, a njegov zaostanek kljub temu ni pretirano velik: za Rosbergom zaostaja 72 točk, za Hamiltonom pa 50. Če bi v Singapurju zmagal, Mercedesova dirkača pa zabeležila ničlo, bi bila razmerja moči povsem na novo vzpostavljena v korist Daniela.

Medtem ko bo v boju za naslov svetovnega prvaka f1 na zadnjih šestih dirkah še zelo živahno, pa bi moral konstruktorski naslov prvaka zlahka osvojiti Mercedes. Nemci imajo 182 točk prednosti pred Red Bullom, na voljo pa je še maksimalno 301 točka. O letošnji premoči Mercedesa priča tudi podatek, da je pobral sedem dvojnih zmag, pet zapored. Tekmecem je prepustil le 3 zmage. Vse je pobral Red Bull.

Ne spreglejte