Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
12. 12. 2015,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 12. 12. 2015, 19.43

8 let

''Vzemi milijon, ga vrži v ogenj in glej, kako ga bo formula 1 požrla''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trije izkušeni možje formule 1 so novinca, Američana Gena Haasa, ki se bo športu pridružil v prihodnji sezoni, opozorili pred brutalnim prebujenjem.

Gene Haas, ki v formulo 1 prihaja z lastnim moštvom in ki bo imel tehnično podporo Ferrarija (tudi njegov motor), je pred štartom svojega novega projekta optimistično razpoložen in prepričan, da mu ne more spodleteti. Američan je zatrdil, da je to zanj desetletni projekt.

Nekdanji šef Force Indie Colin Kolles, ki je nazadnje sodeloval v propadlem projektu HRT, je Haasa opozoril, da v formuli 1 denar izpuhti kot bi mignil. ''Mislim, da bo zanje zelo težko. V mojem času srečal veliko milijarderjev, ki so bili zelo zainteresirani za formulo 1. Vsakemu sem rekel: Vzemi milijon, ga vrži v ogenj in glej, kako ga bo formula 1 požrla, če ne veš, kaj počneš,'' je za avstrijski Servus TV povedal Romun.

Gospod Carabante (HRT) je vprašal, kaj se je zgodilo z njegovim denarjem v prvih šestih mesecih

Colles je tudi naštel primere: ''Alex Shnaider, v Rusiji rojen podjetnik, je svojo firmo Midland pripeljal v formulo 1, sam sem bil pa šef ekipe. Po letu dni in pol je razumel, pred čem sem ga svaril in se je odločil prodati moštvo.''

''Nekega lepega dne – in to je samo vprašanje časa – se bo gospod Haas vprašal: Kaj se je zgodilo? Tako kot se je gospod Čeglakov (Marussia) spraševal, kaj se je zgodilo. Tako kot se je gospod Carabante (HRT) vprašal, kaj se je zgodilo z njegovim denarjem v prvih šestih mesecih. Nič! V tem je problem.''

Kolles je tudi opozoril, da bo Haas naletel na zelo zahtevno sponzorsko tržišče v formuli 1. ''Dve leti od FOM (Formula One Management, ki jo vodi izvršni direktor športa Bernie Ecclestone in ki je razdeljuje denar od komercialnih pravic formule 1) ne bo prejel nobenega denarja. Potem bo moral biti dve leti zapored med deseterico konstruktorjev.''

''To pomeni, da bo moral premagati samo Manor, a tudi to bo dovolj zahtevno. Pa tudi situacija pri sponzorjih, še posebej pri moštvih v ozadju, pa tudi pri tistih v ospredju, se je popolnoma spremenila. Ni več tako kot je bilo pred 10, 15 ali 20. leti!''

''Nismo še videli niti majhne fotografije modela v vetrovniku, kar je običajna navada novinca''

Nekdanji Mercedesov motoršportni šef Norbert Haug je poudaril, da je dobro za formulo 1, da se bo nad garažami pojavilo še eno novo ime. A da se bo moral Gene Haas marsikaj naučiti o športu, če bo hotel v njem tudi ostati dlje časa. Nemec trenutno največji problem Haasa vidi v tem, da ima ekipo razpršeno po vsem svetu: svoje inženirje, ki bodo dizajnirali in konstruirali dirkalnik formule 1 ima v tovarnah v ZDA, Angliji in Italiji. ''Mislim, da se bodo prej kot slej osredotočili na Anglijo,'' je pribil Haug.

David Richards, ki je nekoč vodil Benetton in BAR-Hondo pa je opozoril, da Haasa čaka kruto prebujenje, ko se bo marca 2016 pričela njegova debitantska sezona.

''December je in prva testiranja so konec februarja, a nismo še nič videli. Nismo še videli niti majhne fotografije modela v vetrovniku, kar je običajna navada novinca. Tudi o skupini ljudi, ki stojijo za projektom, nisem slišal še nič. Je zelo tiho in definitivno jih čaka kruto prebujenje, ko bodo spoznali, kaj je bistvo formule 1,'' je za Sky povedal David Richards.

Ne spreglejte