Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
18. 2. 2012,
12.35

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Williams Renault Nigel Mansell Frank Williams Jacques Villeneuve Alain Prost Ayrton Senna

Sobota, 18. 2. 2012, 12.35

8 mesecev, 2 tedna

Williams in Renault - nekoč šampionska naveza

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Williams je v 2011 dosegel dno. Zdaj želijo nazaj s pomočjo motornega partnerstva z Renaultom. To je naveza, ki je v 90. letih prinesla štiri dirkaške naslove prvaka.

Na testiranjih v Jerezu je Williamsov dirkalnik prvič po letu 1997 poganjal renaultov agregat. Tako se za tretjo najuspešnejšo ekipo vseh časov, ki naslova prvaka nima že 15 let, zmage pa osem, začenja novo poglavje v več kot 30-letni zgodovini. FW34 je prvi dirkalnik novega tehničnega vodstva moštva Franka Williamsa. To so Mike Coughlan, Mark Gillan in Jason Somerville. Venezuelčan Pastor Maldonado in Brazilec Bruno Senna bosta aduta za volanom. Ekipa torej nima zvezdniške dirkaške zasedbe in se pobira po najslabši sezoni. Težko bodo letos oziroma v nekaj letih ponovili zlata 90. Je pa to pravi trenutek, da se spomnimo uspehov nekoč šampionske naveze Williams-Renault.

Williams je v 80. letih s hondinimi motorji osvajal tako dirkaške kot konstruktorske naslove. A po sezoni 1987 se je Honda odločila za selitev k McLarnu. Z motorji podjetja Judd je Williams leta 1988 dosegal zelo povprečne rezultate. Tako je Frank Williams za prvenstvo 1989 podpisal pogodbo z Renaultom. Slednji so se nekaj let prej umaknili s svojo tovarniško ekipo in začeli razvijati 10-valjne agregate. Prvi Williams Renault ni bil slab, a McLaren Honda in Ferrari sta bila z Ayrtonom Senno, Alainom Prostom in Niglom Mansllom leta 1989 nepremagljiva. V 1990 je Williams naredil napredek (renaultov motor je bil močnejši) in Thierry Boutsen in Riccardo Patrese sta zmogla vsak po eno zmago.

Williams in Patrick Head sta dojela, da za osvajanje naslovov potrebujeta še vrhunskega dirkača in dizajnerja. V ekipo se je vrnil Mansell, glavna okrepitev pa je postal Adrian Newey. Za danes najbolj cenjenega dizajnerja je bila to prva služba v formuli 1. Zmage so sledile že v drugi polovici leta, v sezoni 1992 pa je Mansell z devetimi zmagami ekipi pridirkal dirkaški in moštveni naslov. Dvojčka je leto kasneje Williams ponovil z Alainom Prostom. "Leta 1991 smo sprva imeli zelo nevzdržljiv dirkalnik. Do prve zmage v Mehiki je bilo treba opraviti tone dela," se začetkov šestletnega dela za Williams spominja Adrian Newey. "Prvenstvo 1992 je bilo neverjetno. Osvojili smo ga že zgodaj v sezoni. Tudi s tehničnega vidika so bila tisto najlepša leta."

Po Niglu in Alainu je Williams prvaka za sezono 1994 videl v Ayrtonu, a se je zgodila tragedija v Imoli. "Težko nam je bilo. Kaj naj rečem? Upaš, da se kaj takšnega ne bo nikoli zgodilo, a se zavedaš, da se lahko. Še vedno čutimo praznino. Ayrton ni bil le odličen dirkač, bil je tudi velik ambasador Brazilije," pove Newey. Tako smo ostali brez bitke Senne z mladim Michaelom Schumacherjem. Slednji je v 1995 naslov branil z Benetton Renaultom. Tesno bitko Schumacherja in Damona Hilla je odločila neslavna poteza nemškega dirkača v Adelaidi. Britanec je svoj edini naslov prvaka osvojil leto kasneje. Takrat se je Newey poslovil od Williamsa, moštvo pa je v zadnji sezoni z Renaultom osvojilo še zadnji, četrti naslov – z Jacquesom Villeneuveom.

Brez Neweyja in Renaulta Williams ni več dosegal uspehov, niti ob kratkih partnerstvih z BMW-jem, Toyoto in Cosworthom. Medtem ko je konec 90. McLaren zmagoval s pomočjo Neweyja in zadnja leta Red Bull, je Williams zdrsnil v sivo povprečje. Z devetim mestom med konstruktorji so v 2011 dosegli dno. Slabše skorajda ne more biti. Z vrnitvijo k renaultovim motorjem, ki zadnja leta poganjajo šampionski Red Bullov dirkalnik, se nadejajo, preboj nazaj na vrh ali pa vsaj med redne dobitnike točk. Čez tri tedne bo v Melbournu na VN Avstralije jasno, ali je to možno že v sezoni 2012.

Ne spreglejte