Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
23.30

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

reli Sebastien Ogier Elfyn Evans Thierry Neuville Toyota Hyundai WRC

Petek, 19. 4. 2024, 23.30

1 teden, 6 dni

Reli Hvaška, petek

Najboljši na svetu na Hrvaškem, prva dva ne loči niti desetinka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
reli Hrvaška Thierry Neuville Hyundai | Thierry Neuville je dobil štiri brzince, a zaradi predrte pnevmatike izgubil približno 10 sekund. | Foto Guliverimage

Thierry Neuville je dobil štiri brzince, a zaradi predrte pnevmatike izgubil približno 10 sekund.

Foto: Guliverimage

Eden največjih športnih dogodkov tega konca tedna se dogaja v naši neposredni soseščini, zato ga v živo spremlja na tisoče Slovencev. To je reli Hrvaška za točke svetovnega prvensta. In po prvih osmih hitrostnih preizkušnjah ne bi moglo biti bolj izenačeno. Thierry Neuville (Hyundai) in Elfyn Evans (Toyota), tekmeca za prvaka, sta do desetinke sekunde izenačena na prvem mestu. Belgijec je dobil štiri hitrostne preizkušnje, Valižan dve, zadnji dve petkovi pa Sebastien Ogier (Toyota). Gostujoči dirkač na dirki zaseda tretje mesto in zaostaja vsega šest sekund.

Croatia WRC 2024 fotograf
Avtomoto Sekunda od tragedije: fotograf čez cesto tik pred dirkalnikom #video

 Elfyn Evans si z Neuvillom deli prvo mesto. | Foto: Guliverimage Elfyn Evans si z Neuvillom deli prvo mesto. Foto: Guliverimage Po polovici prvega dneva je imel Thierry Neuville (Hyundai) osem sekund naskoka, a je potem v šesti hitrostni preizkušnji naredil napako, povozil oster kamen in poškodoval pnevmatiko. Elfyn Evans (Toyota) ga je ujel, na koncu pa sta bila po zadnji petkovi preizkušnji časovno povsem izenačena.

"To je bilo največ, kar sem lahko naredil. Ni bilo lahko, ceste so umazane in imel sem precej dela," ni bil najbolj zadovoljen Belgijec. "Težka etapa je bila, na koncu nisem imel najboljšega občutka, veliko je sekanja ovinkov in umazanije na cesti," pa je dejal Evans.

Sebastien ogier (Toyota) na tretjem mestu zaostaja samo šest sekund. Boj za prvo mesto je tako še povsem odprt, pa tudi četrti in peti, Estonec Ott Tänak (Hyundai) in Francoz Adrien Fourmaux (Ford) zaostajata manj kot minuto.

Poglejte vrhunce petkovega dirkanja na Hrvaškem:

Croatia WRC 2024
Avtomoto Hrvati začenjajo spektakel: smejalo se je tudi Janici Kostelić #foto

Na Hrvaškem ne nastopa svetovni prvak zadnjih dveh sezon Finec Kalle Rovanperä (Toyota), ki v letošnji sezoni ne bo vozil na vseh relijih, ampak samo na določenih izbranih dirkah. V seštevku SP je pred hrvaškim relijem vodil Neuville s 67 točkami, Evans jih je imel 61, Fourmaux pa 46.

Reli na Hrvaškem je četrta postaja sezone svetovnega prvenstva in slovenskim ljubiteljem tega športa najbližja. Nekatere hitrostne preizkušnje bodo potekale tudi tik ob slovenski meji, središče dogajanja bo sicer v Zagrebu, dirkači pa bodo vozili tudi v okolici Reke, Delnic, Karlovca, Kumrovca in Samoborja.

Reli Hrvaška, po osmi hitrostni preizkušnji:

1. Thierry Neuville (Hyundai)

2. Elfyn Evans (Toyota) +0,0
3. Sebastien Ogier (Toyota) +6,6
4. Ott Tänak (Hyundai) +41,1
5. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) +52,7
6. Takamoto Katsita (Toyota) +1:37,8

Na dirki nastopata tudi dva slovenska dirkača. Jan Medved (Opel Corsa rally4), aktualni slovenski podprvak z dvokolesno gnanimi dirkalniki, tekmuje v razredu RC4. Po sedmih hitrostnih preizkušnjah prve etape je skupno na 46. mestu, medtem ko je Boris Požeg (Ford Fiesta rally3) na 50. mestu.

Do konca relija v nedeljo bo na sporedu še 12 hitrostnih preizkušenj. Cilj dirke bo v nedeljo popoldne v Kumrovcu. Nekaj dni pred relijem so prireditelji dirke postavili tudi spominsko obeležje irskemu vozniku Craigu Breenu. Ta se je 13. aprila lani smrtno ponesrečil med preizkušanjem trase relija pri kraju Lobor.

Kalle Rovanpera
Sportal Super težka dirka, a svetovni prvak zanesljivo do zmage #video
Ne spreglejte