Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
7. 8. 2014,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marc Marquez

Četrtek, 7. 8. 2014, 15.46

8 let

Zakaj je Marquez privilegiran, Pedrosa pa zafrustriran?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Marc Marquez je v letošnji sezoni elitnega kraljevskega razreda MotoGP gospod Nepremagljivi. Devet dirk - devet zmag. To je njegova statistika v letu 2014.

Ker je Marc Marquez v prvem delu prvenstva 2014 zmagoval na povsem različnih dirkališčih in ker je kot zmagovalec izšel iz vsake situacije, v kateri se je znašel, ne bi bilo prav nič čudnega, če bi zmagal še na preostalih letošnjih devetih dirkah. Svoj pohod imperatorja je začel na nočni dirki v Katarju, se preselil čez Atlantik, kjer si je podredil ameriški Austin in argentinski Termas de Rio Hondo, po vrnitvi v Evropo pa so padle še trdnjave Jerez, Le Mans, Mugello, Barcelona, Assen in Sachsenring.

Marquezu lahko naslov prepreči le huda poškodba

Pred njim je devet novih izzivov. Za začetek drugega dela sezone ga čaka ameriški Indianapolis, sledila bo serija evropskih dirk – Brno, Silverstone, Misano in Aragon. Jesen bo prinesla tri čezoceanske velike nagrade – Japonsko, Avstralijo in Malezijo. Finale bo gostila Valencia, kjer bodo, kot vse kaže, Španci svojega rojaka Marca Marqueza pozdravili kot tistega, ki bo z nenavadno lahkotnostjo, ki je značilna samo za največje šampione, ubranil naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu in vsaj še za eno sezono ostal na olimpu v MotoGP.

A preden bo fant pograbil drugo lovoriko zapored, bo moral še trdo garati, a ne tri mesece, kolikor bo še trajala sezona, saj bo naslov prvaka skoraj gotovo osvojil več dirk pred koncem. Marquez ima tako veliko prednost pred tekmeci – 77 točk, kar je več kot tri zmage –, da si nihče več ne postavlja vprašanja, ali bo Marquez letos osvojil naslov prvaka, temveč le, kdaj ga bo. Marquez si je pred drugo polovico sezone nabral takšno prednost pred tekmeci, da mu na preostalih devetih dirkah sploh ni treba več zmagati, pa bo vseeno svetovni prvak. Tudi če bi Dani Pedrosa zmagal na vseh preostalih devetih dirkah, mu to ne bi zadoščalo za naslov svetovnega prvaka, če bi bil Marquez devetkrat drugi. To je velika prednost za Marqueza in na drugi strani frustracija za Pedroso.

Da bi se Marc spremenil v zbiratelja točk? To ne bi bilo v njegovem stilu!

Posledično bo v drugi polovici sezone Marquez še bolj sproščen, kot je bil v prvi, ko je bil pod velikim pritiskom medijev in oboževalcev, ki so od njega terjali zmage. In jih dobili, vseh devet mogočih, česar vsekakor niso pričakovali niti v svojih najlepših sanjah. Marc bi se lahko že v Indianapolisu namerno spremenil v zbiratelja točk, saj svetovni prvak postane tisti, ki ima največ točk, ne tisti, ki ima največ zmag. To je na svoji koži lani izkusil Jorge Lorenzo, ki je zmagal osemkrat – Marquez se je ustavil pri številki šest –, a ostal brez želene lovorike. Marquez je naslov svetovnega prvaka osvojil z razliko štirih točk. Če bi Pedrosa zmagal na vseh preostalih devetih dirkah, bi se z Marquezom izenačila po številu zmag, a bi prvak postal Marquez, saj bi imel ob predpostavki, da bi bil devetkrat drugi, večje število točk. Razlika bi znašala 32 točk.

In kaj je lani Marquez počel na zadnjih devetih dirkah? Najprej je dvakrat zmagal, nato bil dvakrat drugi, spet zmagal, bil drugi, dobil eno ničlo, bil še enkrat drugi in za konec tretji. Letos bi lahko to prav nič slabo statistiko še izboljšal. Na vsaki dirki bo štartal na zmago in naredil vse, da bi zmagal na vseh preostalih devetih dirkah. Marc se namreč dobro zaveda, da bo takšno sezono, kot je letošnja, v karieri kraljevskega razreda težko še kdaj ponovil, čeprav je še zelo mlad. Sam je dejal, da bodo tekmeci to njegovo zmagovito serijo v določenem trenutku prekinili, a zagotovo bi sprejel scenarij, po katerem bi kar sam zmagal na vseh letošnjih osemnajstih dirkah.

Ne spreglejte