Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
6. 3. 2015,
20.13

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Williams Lotus

Petek, 6. 3. 2015, 20.13

4 leta, 10 mesecev

''Ženska bo razvijala dirkalnik f1. Je to prvoaprilska šala?''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se nihče ni spotaknil ob povišanje Susie Wolff v testno dirkačico Williamsa f1, pa se je pravi plaz kritik vsul na ekipo Lotus, ki je za svojo razvojno voznico izbrala Španko Carmen Jorda.

Škotinja Susie Wolff, ki je bila lani Williamsova razvojna dirkačica, je napredovala v testno voznico. Svojo letošnjo zgodbo je začela na predsezonskih testiranjih v Barceloni, ko je preizkusila Williamsovo najnovejšo dirkaško zverino FW37. Njen program v prvenstvu 2015 bo takšen: v dirkaškem koncu tedna za VN Španije in Velike Britanije bo odpeljala petkov prosti trening. Po dirki za VN Avstrije pa bo aktivna na testiranjih.

''Letos bomo osredotočeni na to, da nagradimo lanski uspeh. Vso zimo sem garala, še nikoli nisem bila v tako dobri fizični kondiciji, zato sem pripravljena na sezono. Kot testna dirkačica bom še več časa preživela v FW37 in v korelaciji s svojim delom v simulatorju lahko ekipi zagotovim, da bomo iz dirkalnika potegnili največ in preverjali, kako se nadgradnje odzivajo,'' je pred letošnjo sezono povedala Susie Wolff.

Susie Wolff - lani razvojna voznica, letos testna, v prihodnji sezoni že na dirkah?

Šefica Williamsove ekipe Claire Williams je vesela, ker bo lahko nadaljevala sodelovanje z Wolffovo: ''Lani je Susie navdušila s svojimi predstavami med petkovim prostim treningom v Silverstonu in Hockenheimu, zato smo ji dali še eno priložnost za testiranje v prvenstvu 2015. Pozna lanski dirkalnik FW36 in ker je FW37 njegova evolucija, želimo uporabiti to znanje in jo posaditi v dirkalnik, da nam bo pomagala oceniti in potrditi pristope, za katere smo se odločili.''

Ženske so se letos dotaknile dirkanja v formuli tudi pri Lotusu, potem ko je moštvo za svojo razvojno dirkačico izbralo Carmen Jorda. Španka bo opravila intenziven program v simulatorju, Lotus pa ji bo omogočil tudi testiranje letošnjega dirkalnika E23.

''Dirkam od svojega desetega leta, zato so bile moje sanje tekmovati z dirkalnikom f1. Pridružitev Lotusu pomeni velik korak k temu cilju. Hočem se izboljšati kot dirkačica in pomagati moštvu pri razvoju dirkalnika, s tem ko bom testirala nove dele v simulatorju. Vem, da je to šele začetek in da največji izziv šele prihaja. A že to, da sem del moštva s takšno zgodovino, je resnična čast. To je zame velik dosežek, a še večja priložnost, ki bo vodila do večjih in boljših stvari,'' je po vstopu v svet formule 1 povedala Carmen Jorda.

Tudi Izvršni direktor Lotusa Matthew Carter verjame v Carmen: ''Carmen bo v ekipo prinesla svežo perspektivo. Ona bo prisotna v vseh dirkaških koncih tedna, intenzivno pa bo sodelovala tudi v našem sofisticiranem simulatorju v Enstonu. Je edinstven dodatek k ekipi in komaj čakamo, da ji pomagamo doseči njene cilje, imeli pa bomo korist od njenih spoznanj pri razvoju letošnjega dirkalnika E23.''

''Carmen Jorda ne bi mogla razviti filma, kaj šele hibridni dirkalnik f1.''

Nad Lotusovim ustoličenjem Carmen Jorda pa so bili popolnoma šokirani njeni tekmeci v nižjih dirkaških kategorijah. Nič čudnega, saj v zadnjih treh sezonah v GP3 ni osvojila niti točke. Britanca Deana Stonemana je dirkalnik, kot ga je vozila Španka, pripeljal do zmage!

Rob Cregan, ki je bil v GP3 leta 2012 Carmenin moštveni kolega, je na Twitterju zapisal: ''Carmen ne bi mogla razviti filma, kaj šele hibridni dirkalnik f1.''

Mitch Evans, svetovni prvak GP3 iz leta 2012 in zmagovalec na dirkah v lanskem prvenstvu GP2, pa je Lotusu poslal jasno sporočilo: ''Saj še ni 1. april."

Carmenin tekmec v lanski sezoni v GP3 in zmagovalec na dirkah Richie Stanaway je bil tako šokiran, da je zmogel napisati tvit s tremi črkami, ki pa so povedale vse: ''LOL".

Carmen Jorda se je odzvala na kritike Roba Cregana in nemškemu Bildu dejala: ''Formula ena je polna ljubosumnosti. Na voljo je malo dirkaških sedežev, zato uspe le malo dirkačem. Rob je očitno ljubosumen, ker sem jaz tukaj, njega pa ni. Želim mu vse najboljše.''

In kakšne možnosti imata Susie Wolff in Carmen Jorda, da v bližnji prihodnosti nastopita na dirki formule 1. Wolffova velike, ker je dokazala svoj talent (lani je bila le dve desetinki počasnejša od Felipeja Masse), ker je njen mož Toto Wolff kot Mercedesov šef eden izmed najvplivnejših ljudi v formuli 1 in delni lastnik Williamsa in ker je Mercedes motorni dobavitelj Williamsa. Carmen Jorda pa skoraj nima, saj do zdaj ni postregla z nobenim oprijemljivim rezultatom. Vlogo razvojne dirkačice so ji namenili zaradi njenega spola in lepega videza (trženjsko zanimivo) ter njenih osebnih sponzorjev, ki bodo finančno shiranemu Lotusu pomagali pri preživetju.

Do zdaj na dirkah formule 1 dve ženski

Če se ozremo v preteklost formule 1, ženske niso igrale vidne vloge. V 65 sezonah se je v dirkaških koncih tedna preizkusilo pet najbolj drznih: Italijanki Maria Teresa de Filippis (1958–1959) in Lella Lombardi (1974–1976), Britanka Divina Galica (1976, 1978), dirkačica iz Južnoafriške republike Desire Wilson (1980) in Italijanka Giovanna Amati in (1992).

Kariera f1 se je pri zadnjih treh končala bliskovito, v kvalifikacijah. Maria Teresa de Filippis je nastopila na treh dirkah, njen skrajni domet je bilo deseto mesto na VN Belgije. Lella Lombardi je na VN Španije 1975 postala prva ženska, ki se je prebila med dobitnike točk. S šestim mestom je osvojila pol točke. Bo Italijanko presegla Susie Wolff? To bo pokazal čas.

Ne spreglejte