Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 13.50

8 let

Akciji GZS se je pridružila tudi vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akciji v podporo Aljažu Peganu se je med štiridnevnim uradnim obiskom Kitajske pridružila tudi vlada.

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je v pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Yang Jiechijem lobiral za Pegana, ki je zaradi posebnega sistema kvalifikacij prikrajšan za nastop na OI. Rupel je danes sprejel telovadca in mu zagotovil podporo pri prizadevanjih za nastop na OI 2008. Pegan, svetovni in evropski podprvak na drogu, ki bo tudi letošnje leto končal kot vodilni v skupni razvrstitvi na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in je v karieri zbral več kot 50 kolajn na največjih tekmovanjih, je zaradi togega sistema olimpijskih kvalifikacij ostal brez nastopa v Pekingu. Merila specialistom na posameznih orodjih namreč dovoljujejo nastop le v primeru zmage na svetovnem prvenstvu, sicer se tekmovalci na igre uvrščajo preko mnogoboja ali ekipnega tekmovanja. Zadnja možnost za Pegana je tako posebno povabilo, ki ga bo aprila prihodnje leto podelila neodvisna tripartitna komisija, sestavljena iz članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in nacionalnih olimpijskih komitejev.

Nastop na OI prestižnega značaja

Minister Rupel je po vrnitvi z obiska na Kitajskem danes Pegana v prostorih ministrstva najprej seznanil z aktivnostmi slovenske delegacije med nedavnim obiskom v Pekingu. Povedal je, da je o vabilu Peganu sam govoril na srečanju s kitajskim zunanjim ministrom Yang Jiechijem, predsednik vlade Janez Janša je to vprašanje vključil v uradni nagovor na slovesni večerji, ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pa je o tem govorila s predstavniki organizacijskega odbora pekinških olimpijskih iger.

Rupel je tudi poudaril, da je za Slovenijo nastop telovadcev na olimpijskih igrah prestižnega značaja, saj so v tej disciplini Slovenci, med katerimi je minister izrecno omenil legendarnega Mira Cerarja, dosegali pomembne izide; tudi zato bo slovenska vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da Pegan prejme posebno povabilo za nastop na OI 2008, so še sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. "Zelo sem vesel, da je tudi vlada prisluhnila mojim težavam in težavam Gimnastične zveze Slovenije ter da se je odločila priskočiti na pomoč in nam pomagati pri pridobivanju podpore za olimpijski nastop," pa je po sprejemu pri Ruplu povedal Pegan. Obrazec podpore za posebno povabilo za nastop na OI 2008, ki sta ga predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič in predsednik Gimnastične zveze Slovenije Klemen Bedenik uradno podpisala konec oktobra, mora do 15. novembra prispeti na sedež MOK.

Ne spreglejte