Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2022,
10.48

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Jan Nepomnjaščij šah Magnus Carlsen

Torek, 5. 7. 2022, 10.48

1 leto, 10 mesecev

Carlsena bo spet izzival Rus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Magnus Carlsen | Magnus Carlsen je izvedel ime tekmeca za svetovni naslov. | Foto Guliverimage

Magnus Carlsen je izvedel ime tekmeca za svetovni naslov.

Foto: Guliverimage

Dvokrožni turnir kandidatov Mednarodne šahovske zveze (Fide), na katerem se je osmerica izbranih šahistov pomerila za mesto izzivalca svetovnega prvaka Norvežana Magnusa Carlsena, se je končal z zmago ruskega velemojstra Jana Nepomnjaščija.

Rus Jan Nepomnjaščij je na 14 partijah zbral 9,5 točke in edini ostal neporažen, pri čemer je popravil rating za več kot 26 točk. Z zmago si je priigral novi dvoboj z Magnusom Carlsenom, ki je decembra 2021 v njunem prvem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Dubaju prepričljivo zmagal s 7,5:3,5.

V boju za drugo mesto je Kitajec Liren Ding (8 točk) na koncu premagal Američana Hikaruja Nakamuro, ki si je s 7,5 točke razdelil tretje mesto z Azerbajdžancem Tejmurjem Radžabovom. Ob upoštevanju ratinga jo je najslabše odnesel najboljši mladinec na svetu, Francoz iranskih korenin Alireza Firouzja, ki je izgubil 15 točk.

Razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi naslova

Danca bo ponovno izzval Jan Nepomnjaščij. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Danca bo ponovno izzval Jan Nepomnjaščij. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Enaintridesetletni Carlsen je sicer decembra za spletno stran chess24.com sporočil, da bi se zaradi pomanjkanja motivacije lahko odpovedal obrambi šahovskega svetovnega naslova.

"Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika," je dejal petkratni svetovni prvak le nekaj dni za tem, ko je v Dubaju potrdil peti svetovni naslov z zmago nad Nepomnjaščijem.

Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na SP leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.

Ne spreglejte