Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 5. 2012,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 26. 5. 2012, 17.10

8 let

Dugonjić: Skušal sem biti čim bolj sproščen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na evropskem plavalnem prvenstvu v Debrecenu je za novo veselje v slovenskem taboru poskrbel Damir Dugonjić, ki je na 50 m prsno osvojil zlato odličje. Matjaž Markič je bil peti.

Dugonjić je bil s časom 27,32 neulovljiv za vso konkurenco, srebrno odličje je osvojil Italijan Fabio Scozzoli (27,49), tretje pa Grk Panagiotis Samilidis (27,64). Našemu drugemu finalistu Matjažu Markiču se nastop ni posrečil najbolje, s časom 27,67 je bil peti.

Tako je Ravenjčan osvojil tretjo slovensko zlato kolajno na evropskih prvenstvih v 50 metrskih bazenih. Pred njim je podvig uspel le še Borutu Petriču in Sari Isakovič. Petrič je zmagal na prvenstvu leta 1981 v Splitu na 400 m prosto, Isakovičeva pa se je zmage na 200 m prosto veselila leta 2008 v Eindhovnu. "Res sem vesel. Prvič v karieri sem postal tudi evropski prvak, kar je bila moja velika želja. Plaval sem izjemno, osebni rekord. Pred tekmo sem bil nervozen, saj sem vedel, da sem eden najhitrejših in le upal sem, da bom plaval najhitreje letos. Kljub temu, kar se je zgodilo na 100 prsno, sem zelo zadovoljen in optimistično grem olimpijskim igram naproti," je takoj po nastopu dejal Dugonjić in dodal, da mu je žal, da ni na stopničkah tudi Markič, ki je bil od brona oddaljen le tri stotinke sekunde: "Prepričan sem bil, da bova na stopničkah oba. A na 50 prsno je težko zmagati ali priti do medalje brez sreče, ki je danes ni imel. Vesel sem, da sva plavala skupaj in tudi Matjaž mi je pred tekmo zelo pomagal, da sva se skupaj sprostila."

"Čim manj sem skušal gledati ostale"

"Skušal sem biti čim bolj sproščen, predvsem na prvih treh zavesljajih, saj je drugače zelo težko plavati naprej, v drugi polovici pa sem stopil po 'gasu'. V zadnjih dveh zavesljajih mi je že malo zmanjkovalo moči, a sem se skušal res stegniti v cilj, izkoristiti mojo velikost in zmagati, kar mi je tudi uspelo," je nadaljeval eden najvišjih plavalcev na prvenstvu. O sami tekmi pa: "Čim manj sem skušal gledati ostale. Na začetku nisem videl nikogar, v zadnjih metrih pa sem videl 'špricanje' s strani, kar me je tudi malo zmedlo, a se na 50 prsno nerad osredotočam na tekmece. To je izguba časa in energije."

"Prva liga. Glede na dogodke na 100 metrov je to obliž na rano. Boljše bi bilo, če bi zmagal tam in tukaj malo 'počofal' do medalje, saj je 100 prsno vendarle 100 prsno. Fenomenalno je zdržal. V polfinalu je imel težave, a se je vrnil," pa je dodal Dugonjićev trener Matija Medvešek, ki je tekmovalca na finale pripravil tudi z osebnim pogovorom: "Glede na dogodke v polfinalu, ko ni več funkcioniral, je kazalo, da bo počasi padal. Rekel sem mu, naj se ne obremenjuje s 'stotko' in ne z drugo 'petdesetico' in to je bilo to."

Matjažu Markiču debrecenski bazen ni usojen, saj je medaljo tukaj že drugič v karieri zgrešil za tri stotinke sekunde. Prav toliko mu je v tej disciplini zmanjkalo tudi decembra na EP v 25-metrskem bazenu. "Že v prejšnjih dveh nastopih se mi prihod v cilj ni izšel. Delal sem dva zavesljaja, tokrat sem se vrgel v cilj. Morda bi bilo obratno boljše, a v sprintu gre vse zelo hitro in moraš se hitro odločiti," je menil Markič. V uteho mu ostaja drugi najboljši izid na tekmovanju, saj je bil v polfinalu najhitrejši z dosežkom 27,43: "Bil bi drugi, a danes tega nisem pokazal. Res škoda za te tri sotinke in da nisem imel malo več sreče, a tako pač je."

Isakovičeva prepričana, da se bo krivulja uspehov še obrnila navzgor

Sara Isakovič v svoji paradni disciplini na 200 m prosto postavila čas 1:58,90, kar je bilo dovolj za peto mesto. Zmagala je Italijanka Federica Pellegrini (1:56,76), srebro je osvojila Nemka Silke Lippok (1:58,19), bron pa Francozinja Ophelie Cyrielle Etienne (1:58,23). "Samega rezultata sem vesela. Časa zdaj ne morem zavrteti nazaj, da bi morda še kaj 'zgrizla', a nič zato. Rada dosegam tudi malo slabše rezultate, da najdem motivacijo za naprej, a še vedno sem v evropskem vrhu in tudi v svetovnem merilu izid ni slab," je menila Isakovićeva.

Slednja je prepričana, da se bo krivulja uspehov še obrnila navzgor, saj se je v Slovenijo vrnila šele pred kratkim in s trenerjem Miho Potočnikom še nista delala dovolj na vzdržljivosti in tekmovalnih ritmih. "Vse je bilo nekako pospešeno. Jaz sem skušala vse narediti čim boljše in izšlo se je, kot se je. Bila sem blizu medalje, imela sem jo v mislih in vedela sem tudi, da bo za medaljo treba plavati nizkih 1:58. Tudi moj izid se počasi popravlja, prave vzdržljivosti pa še ni, a verjamem, da bom to popravila prihodnji mesec na višinskih pripravah in se dobro pripravila na London."

Mankoč si je želel še boljši izid

Peter Mankoč (52,89) pa je bil v 100 m delfin šesti. Zmage se je veslelil Srb Milorad Čavić (51,54), pred Madžarom Laszlom Csehom (51,77) in Italijanom Matteom Rivolto (52,40). "Plavanje je bilo vsaj tako dobro kot v polfinalu. Želel sem si še boljši izid, a se mi ni prav izšel skok, prihod v cilj pa je bil skoraj na centimeter natančno najslabši, kot je lahko. Šesto mesto je super izid. Danes je bila po pripravljenosti dosegljiva tudi medalja, a nimam repesaža, da bi malenkosti lahko popravil," je po tekmi dejal Mankoč.

V prvem finalu dneva se je zmage na 1500 m prosto veselila Španka Mireia Garcia Belmonte (16:05,34), pred Madžarko Evo Risztov (16:10,04) in rojakinjo Eriko Garcia-Villaecijo (16:15,85). na 200 m hrbtno je zlato odličje osvojila Španka Mercedes Peris Miniguet (28,2), srebro sta si razdelili Italijanka Arianna Barbieri (28,31) in Hrvatica Sanja Jovanović (28,31).

Na 200 m hrbtno je bil najhitrejši Poljak Radoslaw Kawecki s časom 1:55,28, kar je tudi nov rekord prvenstev, drugo mesto je zasedel Madžar Peter Bernek (1:55,88) in tretje Izraelec Yakov Yan Toumarkin (1:57,35). Za konec pa se je v preizkušnji na 4 x 200 m prosto zlatega odličja veselila štafeta Nemčije (7:09,17) v postavi Paul Bidermann, Dimitri Colupaev, Clemens Rapp in Tim Wallburger). Srebro so osvojili italijanski plavalci (Maglia, Maestri, Pizzetti in Magnini - 7:13,10), bron pa madžarski (Kozma, Kis, Bernek in Cseh - 7:13,60).

Ne spreglejte