Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
12. 9. 2017,
14.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

boks Conor McGregor Floyd Mayweather

Torek, 12. 9. 2017, 14.20

6 let, 7 mesecev

Floyd Mayweather: McGregorja neupravičeno hvalite, povedal vam bom, kaj se je zares zgodilo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Mayweather McGregor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Boksar Floyd Mayweather je spregovoril o tem, zakaj ga je borec Conor McGregor v ringu zadel večkrat kot najboljši boksarji na svetu. 

Američan Mayweather je McGregorja premagal v tako imenovanem "Money Fightu" pred dobrima dvema tednoma v Las Vegasu. Sodnik je v 10. rundi po nizu udarcev v Irčevo glavo vskočil med borca in končal dvoboj. Mayweather je zmagal s tehničnim nokavtom, ubranil je čast boksa in zaslužil dovolj, da se mu lahko samo smeji. 

Irec je pozneje menil, da je bil sodnik prehiter, češ da bi moral Američanu pustiti, da ga nokavtira. Za številne poznavalce boksa pa je bila še posebej zgovorna statistika udarcev. Analitično orodje Compubox je naštelo, da je Mayweather McGregorja zadel 170-krat, medtem ko je McGregor proti Mayweatherju uspešno sprožil 111 udarcev.

Marsikoga je presenetilo, kako je McGregor opravil z zgodnjimi rundami, v katerih je bil prodornejši od Američana, ki ga številni prištevajo med najboljše boksarje vseh časov. Impresivno je tudi število udarcev, ki jih je zadel McGregor. Sploh če vemo, kako so se proti Mayweatherju v preteklosti odrezali nekateri najboljši boksarji na svetu. Filipinskemu asu Mannyju Pacquiau je Američana uspelo zadeti 81-krat, Shanu Mosleyju 82-krat, Mehičanu Juanu Manuelu Marquezu pa 69-krat.

A statistika zavaja, je v pogovoru za spletni medij FightHype dejal ameriški boksar, in tako zmanjšal težo Irčevega uspeha, McGregorju se je v ringu z njim uspelo obdržati precej dolgo. "To je zato, ker nisem udarjal nazaj in boksal z njim. Razlog, da je zadel večkrat kot nekateri najboljši boksarji, se skriva v tem, da sem šel naravnost proti njemu. Komaj sem se gibal, njegove udarce sem odbijal in tako lomil njegov odpor. To je bil načrt: pustiti ga, naj udarja."

Mayweather pravi, da je bil pripravljen na nepričakovane udarce, ne neobičajen, neroden McGregorjev slog boksanja. "Načrt je bil, da ga zadevam z udarci v telo, z levimi krošeji, z desnimi direkti, da grem neposredno proti njemu, nad njim izvajam pritisk in ga potiskam nazaj."

"Lahko bi ga samo čakal in mu vračal s protiudarci. Tudi tako bi verjetno zmagal predčasno, toda tega nisem želel," je dejal Američan, ki je z dvobojem zaslužil dovolj, da je skupno vsoto zaslužkov v karieri potisnil prek milijarde ameriških dolarjev.

Mayweather je pobudo dokončno prevzel po četrti rundi in z vedno natančnejšimi udarci iz runde v rundo lomil Irca. Da niso bili pripravljeni na agresivnega Mayweatherja, ki bo šel nad McGregorja in iz njega iztisnil vso energijo, je priznal tudi McGregorjev trener Owen Roddy.

"Ni toliko pomembno, kako začneš, ampak kako končaš. Lahko začne s hitrimi udarci, uporabi dolge roke, udarja iz različnih kotov, ampak po nekaj rundah se bo iztrošil," je o dvoboju razglabljal Mayweather. 

"Rekel sem, da bom šel naravnost proti njemu, iskal stik, da me bo nekajkrat zadel. Ampak ljubiteljem boksa in vsem preostalim sem želel dati zanimiv dvoboj in mislim, da mi je uspelo," je sklenil Mayweather, ki je v tednih pred dvobojem z McGregorjem večkrat dejal, da je boksarskim navdušencem dolžan boljšo predstavo od uspavanke, ki sta jo leta 2015 uprizorila z Mannyjem Pacquiaom.

Ne spreglejte