Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
4. 5. 2012,
22.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 5. 2012, 22.07

8 let

Gaj in Unaniem vse spretnejša in hitrejša, se na EP obeta odličje?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mladi slovenski jahač Gaj Riossa s svojima konjema kastratom Unaniemom in kobilo Samantho še naprej zbira zmagovalne rozete po evropskih parkurjih. Iz Avstrije se je vrnil z novo zmago ...

Vrhunec sezone bo nastop na evropskem prvenstvu v preskakovanju ovir

Najmlajšega člana slovenske konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team, Gaja Riosso, avgusta v avstrijskem Ebreichsdorfu čaka krstni nastop na velikem tekmovanju - evropskem prvenstvu v preskakovanju ovir za otroke in mlade jahače. Ker je sezono 13-letni Gaj začel tako uspešno, kot je končal lansko, je jasno, da si tudi zaradi že letošnje zares lepe rezultatske bere, saj se je praktično iz vsakega turnirja vrnil vsaj z eno uvrstitvijo na stopničke, nestrpno želi dokazati, da resnično sodi med mlado evropsko konjeniško elito.

Letvica se pomika vedno višje, fant je zrel tudi za odličje ...

Uspeh seveda ne pride čez noč in tega se zaveda tudi kapetan ekipe in Gajev trener Maks Riossa, zato ekipa predvsem zaradi močne konkurence in prepotrebnih izkušenj večinoma nastopa v tujini. Prekaljeni kapetan ničesar ne prepušča naključju, zato se seveda tudi v domači športni bazi ekipe na Posestvu Ugar v Ribnici trenažni proces nadaljuje po vsaki še tako zahtevni preizkušnji, saj morajo tudi konji skozi celo sezono biti odlično pripravljeni. Verjeli ali ne, tudi konj za dober rezultat potrebuje tekmovalno samozavest, izkušnje in seveda pametnega ter odgovornega jahača. Vsak turnir – samo letos jih ima za seboj že šest – pa za mladega Gaja torej pomeni novo priložnost za nabiranje dragocenih izkušenj in tekmovalne kilometrine. Po zadnjih odličnih uvrstitvah na zaprekah visokih 120 in 125 centimetrov, ko je s kastratom Unaniemom v veliki ''Grand Prix'' areni konjeniškega centra Horses Riviera Resort v San Giovanni in Marignanu (Italija), postavil najhitrejši čas parkurja in z nekaj sekundno prednostjo pometel s konkurenco, pa je jasno mladenič lahko povsem upravičeno ponosen in samozavesten, saj je letvico znova pomaknil višje in opravil še en pomemben zrelostni preizkus vrhunskega športnika. Kdor je pač tega mladega jahača že kdaj opazoval med in nad zaprekami, zagotovo verjame, da tudi odličje na evropskem prvenstvu ni neka utopična želja, temveč realen in resen cilj mladega športnika, ki v Evropi postaja vse bolj ugleden in prepoznaven konkurent tudi med starejšimi tekmovalci.

V Linzu se mu je za las izmuznila zmaga na grand prixu

Tudi na zadnji mednarodni turnir v Linz (CSI – children) je ekipa predvsem zaradi nedavnih uspehov odpotovala z velikim tekmovalnimi ambicijami. Gaj pa je tudi tokrat s svojima konjema kastratom Unaniemom in kobilo Samantho začel v zanj značilnem na stopničke fokusiranem slogu. Že uvodni dan turnirja je tako v konkurenci otrok do 14 let, na višini ovir 120 cm, z Unaniemom dosegel 3. mesto, uspeh pa na kobili Samanthi dopolnil še s 6. mestom. V parkurju enake višine je naslednji dan z Unaniemom v hitrostni preizkušnji oziroma tekmi na čas odjahal tehnično in taktično brezhibno ter se več kot zasluženo veselil nove zmage, saj je najbližjega zasledovalca za seboj pustil za "debele" 4 sekunde in pol. Tudi v finalnem tekmovanju turnirja v Linzu, Grand Prixu, se je Gaj z Unaniemom brez napake uvrstil v baraž, ožji del tekmovanja, kjer je bil znova prepričljivo hitrejši od konkurence, vendar je zaradi ene nesrečno podrte zapreke, ki bi morda z malce športne sreče ob tako rahlem dotiku ostala na svojem mestu, zasedel še vedno odlično 2. mesto. Zmaga se je sicer izmuznila iz rok, a vtis, ki ga je tokrat mladenič pustil v parkurju, je vsekakor šampionski in nedvomno boleč za konkurente, ki se tako kot Gaj pripravljajo za naskok na konjeniški vrh stare celine.

Ne spreglejte