Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
18. 8. 2012,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 13.57

8 let

Gaj Riossa le še korak do raja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najmlajši slovenski jahači (kategorija otroci od 12 do 14 let) so na EP v konjeništvu na ekipni preizkušnji v preskakovanju zaprek zasedli deseto mesto. Gaj Riossa pa je le še korak do odličja.

Slovenska ekipa začela izjemno suvereno …

Na ekipni preizkušnji so slovenske barve zastopali Gaj Riossa s konjem Unaniemom, Tanit Baukman s kobilo Wait n see in Robert Kučer s konjem Lesoto. Z dopoldanskim parkurjem so vsi trije opravili izjemno suvereno, saj so svoje nastope zaključili z "ničlo", brez podrtih zaprek. Pri tem je treba poudariti, da so že z uvrstitvijo v ožje tekmovanje ekipne preizkušnje presegli vsa pričakovanja, saj so se brez četrtega člana v finale - med deset najboljših držav - prebili ob bok ekipam iz evropskih konjeniških velesil, kot so Nemčija, Nizozemska, Belgija, Francija …

Popoldanski sklepni del ekipne preizkušnje je postregel s tehnično še težjim in tudi nekoliko višjim parkurjem. Vanj se je od naših mladih jahačev najprej odločno podal Robert Kučer. Višji parkur pa očitno ni bil po godu njegovemu Lesotu, ki se je dvakrat ustavil pred prvo zapreko in Slovenija je finale končala kot zadnja, a še vedno odlična deseta. Tanit, Robert in Gaj so zares naredili veliko delo in Sloveniji, kljub dejstvu, da je med vsemi reprezentancami prav naša edina nastopila le s tremi jahači, zagotovili sploh najboljši ekipni konjeniški rezultat na največjih tekmovanjih. Glede na odločenost in voljo vseh treh mladih jahačev in tudi njihovih trenerjev bomo morda v prihodnjih letih lahko res le dočakali resen preboj slovenskega konjeniškega športa. Na ekipni preizkušnji so sicer zmagali Belgijci pred domačini Avstrijci in Francozi.

Gaj Riossa upravičil vlogo favorita, odličje je na dosegu roke

Obe preizkušnji ekipnega dela pa sta šteli tudi za skupno razvrstitev v posamični konkurenci. Po drugem tekmovalnem delu je znova zablestel najmlajši član ekipe Ugar Equestrian Team Gaj Riossa, ki je tudi v zadnjem zares težkem parkurju znova letel kot "burja" in se brez podrte zapreke zavihtel na prvo mesto ter poskrbel, da so gledalci v centru Magna Racino slišali Zdravljico in zdaj že ponarodelo navijaško skandiranje Kdor ne skače ni Slovenc.

Ja, Gaj je upravičil vlogo favorita in se v nedeljski boj za odličja podaja s prvega mesta. Kako natančna sta med zaprekami Gaj in njegov Unaniem pa dovolj zgovorno priča dejstvo, da na treh kvalifikacijskih tekmah pred velikim finalom nista podrla niti ene zapreke, kar je uspelo le šestim od jahačem izmed preko sto prijavljenih. Gaj Riossa se torej na finalni lov za odličje podaja z najboljšega izhodišča in verjamemo, mu bo uspel preboj na vrh. Fantič kljub prepričljivi zmagi na tretji kvalifikacijski tekmi na podelitvi ni bil prav nič evforičen. Očitno je bilo, da se zaveda, da je pred njim še težko sklepno dejanje tega evropskega prvenstva, ki mu kljub odličnemu izhodišču ne zagotavlja medalje. A s pogledom, ki je spominjal na tistega od Urške Žolnir v Londonu, je dal vedeti, da bo šel do konca, na vse ali nič.

Velik športni potencial je pokazala tudi Tanit Baukman

Med najmlajšimi jahači je na tem močnem turnirju veliko srce in pravi karakter pokazala tudi Tanit Baukman, ki je s kobilo Wait n see dokazala svojo konkurenčnost med mlado evropsko konjeniško elito. Dve tekmi je namreč končala brez podrte zapreke, malce se ji je ponesrečil le nastop v finalu ekipne preizkušnje, kjer je podrla tri zapreke, ki so jo stale nedeljskega finala.

Ne spreglejte