Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
16. 8. 2012,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 16. 8. 2012, 13.04

8 let

Gaj Riossa na čelu slovenskih jahačev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Avstriji se odvija evropsko prvenstvo v preskakovanju ovir za otroke, juniorje in mlade jahače. Trinajstletni slovenski jahač Gaj Riossa po prvem tekmovalnem dnevu drži 2. mesto.

Na izjemno močnem turnirju tudi pet slovenskih jahačev

Na tem EP konjeniškem turnirju je v kategorijah otroci (od 12 do 14 let), juniorji (od 14 do 18 let) in mladi jahači (od 16 do 21 let) dejansko zbrana mlada elita iz kar tridesetih držav, katerih jahači so se prebili skozi kvalifikacije.

Slovenske barve zastopa tudi pet slovenskih jahačev oziroma jahačic. V konkurenci otrok tako za slovenski grb nastopajo Gaj Riossa s konjem Unaniemom, Tanit Baukman s kobilo Wait n see in Robert Kučer s konjem Lesoto.

Med juniorji pa slovenski konjeniški podmladek zastopata Tadej Skaza in njegov Aragon ter Nina Pangeršič s svojim konjem Warwick 78.

Za vse mlade slovenske jahače je nastop na takem turnirju seveda izrednega pomena predvsem zaradi izkušenj, nabiranja samozavesti in ne nazadnje seveda motivacije za nadaljnje delo v tem zahtevnem olimpijskem športu.

Gaj začel v svojem slogu

Evropsko prvenstvo je najbolje začel najmlajši član konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team Gaj Riossa, ki letos že skozi celotno sezono niza odlične rezultate. Tudi ta izjemno močan in zahteven turnir pa je začel v svojem slogu, saj je prvo kvalifikacijsko tekmo za nedeljski finale hitro in natančno odjahal brez podrte zapreke in v dovoljenem času. Kako suvereno je 13-letnik med zapreke tehnično zahtevnega parkurja pognal svojega Unaniema, pa dovolj zgovorno priča doseženi rezultat.

Med 99 jahači, ki so štartali to prvo preizkušnjo namer, Gaj trenutno drži 2. mesto. Odlično pa je nastopila tudi Tanit Baukman, ki je tako kot Gaj nastop končala brez kazenskih točk, z "nulo" torej, in po prvem dnevu zaseda 16. mesto. Manj razpoložena sta bila Robert Kučer in konj Lesoto, saj sta v parkurju pridelala deset kazenskih točk in končala 87. mestu.

V nedeljski finale posamične konkurence, v boj za odličja torej, se uvrsti prvih 30 jahačev, ki bodo v obeh kvalifikacijskih tekmovanjih zbrali najmanj kazenskih točk.

Fant je zmožen narediti preboj na vrh

Gaj je povedal, da je bil pred uvodno preizkušnjo precej nervozen, a ko je vstopil v parkur, sta tremo izrinila odločenost in tekmovalni zanos. Led je torej prebit več kot uspešno. Res je sicer, da so napovedi vedno nehvaležne, a glede na Gajevo formo in rezultatske dosežke v letošnji sezoni lahko potihoma upamo tudi na …, saj veste kaj. Da bi le tudi fortuna tokrat opazila in pospremila mladeničevo odločenost, osredotočenost in nadarjenost.

Lahko mlada ekipa naredi opazen rezultat?

V petek vse tri jahače čaka tudi ekipna tekma v najmlajši konkurenci. Če bosta Gaj in Tanit na ekipni preizkušnji nadaljevala v uvodnem tempu in če bo malce več športne sreče deležen tudi Robert, se lahko vsekakor nadejamo solidne uvrstitve v ekipni preizkušnji. V nedeljski finale posamične konkurence se uvrsti prvih 30 jahačev, ki bodo v obeh kvalifikacijskih tekmovanjih zbrali najmanj kazenskih točk.

Skaza in Pangeršičeva nista bila najbolj natančna

Slabše kot najmlajši jahači sta nastope v konkurenci juniorjev začela Tadej Skaza, ki je na uvodni preizkušnji z desetimi kazenskimi točkami zasedel 80. mesto. Še nekoliko slabše pa je svojo uvodno preizkušnjo končala Nina Pangeršič, saj je s 17 kazenskimi točkami zasedla skromno 94. mesto. V konkurenci junior je parkur štartalo 110 jahačev.

Ne spreglejte