Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 16.43

8 let

Gaj Riossa peti na evropskem prvenstvu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mladi, komaj 13-letni slovenski jahač Gaj Riossa je svoj prvi nastop na velikem tekmovanju končal na odličnem petem mestu. Z malce več športne sreče pa zagotovo posegel tudi po odličju.

Na turnirju evropskega prvenstva, ki je od 14 - 19. avgusta potekal v avstrijskem konjeniškem centru Magna Racino blizu Dunaja, je v konkurenci otrok sodelovalo 99 tekmovalcev iz 26 držav, med njimi tudi trije Slovenci: Gaj Riossa, član konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team s konjem Unaniem, Tanit Baukman s kobilo Wait n see, ter Robert Kučer s konjem Lesoto.

V finale kot zmagovalec

Po dveh kvalifikacijskih tekmovanjih, kjer je Gaj Riossa dosegel po eno zmago in eno drugo mesto, je bilo v nedeljo na sporedu zadnje, finalno tekmovanje najboljših 33 tekmovalcev v posamični konkurenci, kamor se je izmed slovenske trojice uvrstil Gaj Riossa. Le šest tekmovalcev je imelo do tedaj idealen rezultat - nič kazenskih točk, med njimi tudi Gaj. Finalno tekmovanje je bilo razdeljeno v dva dela z morebitnim drugim delom – baražem oziroma ožjim tekmovanjem za končno razvrstitev prvih treh mest. Dopoldanski prvi del finala je postregel s tehničnim, zavitim parkurjem, katerega je Gaj zopet odjahal brez napake in je bil pred zadnjim delom med le tremi tekmovalci brez kazenskih točk.

Slovenski jahač vse do konca veljal za ožjega favorita za odličja

Eden izmed mednarodno najbolj prepoznavnih oblikovalcev parkurja, Frank Rothenberger, je v drugem delu s hitro, zaprto postavitvijo jahačem postavil povsem drugačen izziv, ki je pomešal vrstni red tudi pri vrhu. Gaj Riossa in Unaniem sta v tem delu podrla dve zapreki in z osmimi kazenskimi točkami kljub izredno hitremu času izpadla iz boja za odličja. Z malce športne sreče pa bi ta zares srčni slovenski tekmovalec zagotovo stal na stopničkah. Gaj na prvenstvo, med mlado elito evropskega konjeništva namreč ni prišel kot že uveljavljeni jahač iz kakšne konjeniške velesile. V parkur je vstopil kot razmeroma neznan tekmovalec, ki so ga mnogi konkurenti sploh prvič videli jahati, a že po drugem dnevu evropskega prvenstva so v Avstriji govorili o tistem natančnem, hitrem Slovencu, ki med zaprekami »leti« kot burja. Na celem turnirju je dejansko podrl le dve zapreki, pa še ti dve bi verjetno ostali nedotaknjeni, če se zlasti njegovemu odličnemu konju Unaniemu v mišicah nebi poznali napori dolge sezon v kateri sta z Gaj gradila formo in jo v pravem trenutku tudi pokazala. Žal sta ravno v sklepnem dejanju padli nesrečni zapreki, a kljub temu se moramo zavedati, da imamo Slovenci uradno petega najboljšega jahača na stari celini.

V baraž in s tem v boj za kolajne so se uvrstili le trije tekmovalci, ki so imeli skozi vseh pet preizkušenj prvenstva najmanj kazenskih točk in sicer 4. na skrajšani progi si je naslov evropskega prvaka prijahal Italijan Gianluca Mario Pirovano, drugo mesto je osvojil MAdžar Virag Weinhardt, tretje pa si je priborila Belgijka Louise Van Laer.

Svoje prvo veliko tekmovanje končal tik pod vrhom, ekipno Slovenci prvič med deseterico

Gaj Riossa je s konstantnimi vrhunskimi nastopi na prvenstvu zasedel skupno 5. mesto, kar je zagotovo eden največjih uspehov slovenskega konjeniškega športa vseh časov. Če zraven prištejemo še 35. mesto Tanit Baukman, 87. mesto Roberta Kučerja ter skupno 10. mesto v konkurenci ekip, lahko mirno rečemo, da si je Slovenija z zadnjimi uspehi naših najmlajših tekmovalcev dokončno priborila mesto na svetovnem konjeniškem zemljevidu in glede na starost in zagnanost vseh treh lahko mirno zapišemo, da bo tam tudi kar nekaj časa ostala.

Ugar Equestrian Team je zgodba o uspehu

Vsak, ki se je kdajkoli ukvarjal ali pa spremljal vrhunski šport se zaveda dejstva, da se uspeh gradi le s trdim in dobro zastavljenim delom brez katerega tudi talent skopni kot skromna zaplata snega pod spomladanskim soncem. Tega pa se dobro zavedajo tudi v slovenski konjeniški ekipi Ugar Equestrian Team, ki je v zadnjih nekaj letih naredila izjemno veliko za prepoznavnost slovenskega konjeniškega športa doma in v tujini. Ekipa, ki jo vodi izkušeni strokovnjak, Maks Riossa konkurenčnost namreč gradi z nastopi na močnih mednarodnih turnirjih in sodeluje z priznanimi strokovnjaki med katerimi je celo nosilec srebne olimpijske kolajne (Montreal 1974) in nekdanji selektor kanadske konjeniške ekipe Michel Vaillancourt. Ekipa torej dejansko, predvsem z lastno strokovnostjo in v iskanju izzivom med najboljšimi, torej Gaju nudi zelo produktivno in konkurenčno športno bazo. Posestvo Ugar na katerem to konjeniško moštvo domuje, pa je poleg Lipice zagotovo eden izmed najbolj cenjenih in v tujini prepoznavnih domačih konjeniških centrov, ki se kljub težkim gospodarskim časom še vedno drži svoj vizije v kateri je v ospredju razvoj vrhunskega konjeniškega športa.

Ne spreglejte