Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
7. 10. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 7. 10. 2010, 12.54

8 let

Gaj Riossa – športni talent, ki je trdno v sedlu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija premore mnogo vrhunskih športnikov in velikih športnih talentov, ki zajemajo širok spekter športnih disciplin. Sedaj pa je svoj mladi up dobil tudi slovenski konjeniški šport …

V Sloveniji še ne premoremo svoje olimpijske konjeniške ekipe v preskakovanju ovir in tudi dosežki reprezentančne selekcije niso ravno v vrhu tega športa, a v zadnjih nekaj letih so se stvari začele obračati na bolje. Brez slabe vesti pa ob tem lahko zapišemo, da gre levji delež opravljenega dela za prepoznavnost in razvoj vrhunskega konjeniškega športa zagotovo pripisati ribniški ekipi Ugar Equestrian Team, ki je v nekaj letih postala zares viden konkurent na evropskih konjeniških turnirjih. Načrtno delo, izkušnje, jasno začrtani cilji, sodelovanje s tujimi strokovnjaki, organizacija domačih turnirjev najvišjega ranga - FEI World CupTM in ne nazadnje tudi zgleden odnos do medijev omenjeno ekipo in športno-konjeniški center Posestva Ugar dviguje visoko nad domače povprečje v tem športu.

Najbolj pa veseli dejstvo, da so v ekipi svoje znanje in izkušnje več kot uspešno prenesli na mladi rod. Rezultat je naravnost sijajen: mladi, komaj 11-letni jahač Gaj Riossa je v letošnji sezoni, ki za nameček še ni končana, v svoji kategoriji uprizoril pravi stampedo, zmagoviti pohod oziroma bolje preskok. Fantič, ki je športnik od glave do pet, je pod okriljem ekipe Ugar Equestrian Team letos na osmih turnirjih v Italiji in Avstriji dosegel naravnost neverjeten rezultatski niz – 19-krat je stopil na stopničke, od tega kar 15-krat na najvišjo. S svojima poni kobilicama Alkimisso in Tesso je Gaj Riossa postal resen tekmovalec, na katerega smo Slovenci lahko upravičeno ponosni. Njegov športni talent, ki je za zdaj nedvomno trdno v sedlu, kali in oblikuje njegov oče Maks Riossa, izkušen jahač in kapetan ekipe Ugar Equestrian Teama, ki verjame in upa, da bo učenec prekašal učitelja.

Maks Riossa pa se tudi zaveda, kako zelo je v vrhunskem konjeniškem športu pomembno konkurenčno čezmejno sodelovanje, še posebej za razvoj mladega jahača v vrhunskega tekmovalca. V ta namen je iz konjeniško izredno razvite ameriške zvezne države Južne Karoline k sodelovanju povabil moštvenega kolega, 15-letnega jahača Crawforda P. Andersona, s katerim sta se z Gajem v letošnji sezoni zares odlično ujela in motivacijsko izredno dopolnila. Mladi slovenski talent so opazili tudi na mednarodni sceni in poleg lepega števila zmagovalnih rozet se mladenič tako lahko pohvali tudi s prvo ponudbo, ki je zanj prišla iz tujine. Ponudili so mu namreč mesto v eni izmed avstrijskih konjeniških ekip. Ni kaj, lepa popotnica za nadaljevanje kariere.

Ob tem podatku in ob prepričljivi predstavi, ki sem jo videl na treningu mladega jahača, pa se človek nehote poigra tudi s pogledom v prihodnost … Ja, glede na dejstvo, da je ribniška konjeniška ekipa v zadnjih nekaj letih trenirala tudi pod okriljem uglednega svetovnega strokovnjaka, kanadskega olimpijskega podprvaka (Montreal 1976) Michela Vaillancourta, si morda lahko upravičeno želim, da bo prav Gaj prvi jahač samostojne Slovenije, ki bo za vajeti nekoč prijel tudi na olimpijskem konjeniškem turnirju. Res je, da je mladenič šele začel športno pot, a začel jo je tako prepričljivo, zagnano in neustrašno, da ne bom presenečen, če bo nekoč Zdravljica zadonela tudi tam, kjer jo športna javnost najmanj ali celo sploh ne pričakuje.

Mladi jahač se je resno in profesionalno pripravil tudi na obisk Sportala in nam predstavil vse elemente zahtevnega treninga, ki ga dnevno izvaja v jahalnici in parkurju Posestva Ugar. S trenerjem, očetom Maksom Riosso, sta posebej za našo kamero postavila zapreke, pripravila in osedlala konja ter opravila trening. No, navihani Gaj pa je izkoristil priložnost in se v galopu pognal še prek poplavljenega pašnika, mi v kasu »snel« mikrofon, si na svojo čelado nadel kamero … več pa v spodnji video- in fotoreportaži.

Ne spreglejte