Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 4. 2018,
22.01

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Mina Markovič Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 14. 4. 2018, 22.01

6 let

Jernej Kruder v Švici do krstne zmage v svetovnem pokalu, Janja Garnbret druga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Jernej Kruder Janja Garnbret Meiringern Švica | Foto Luka Fonda

Foto: Luka Fonda

Jernej Kruder je zmagal na uvodni tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v balvanskem plezanju v švicarskem Meiringenu. To je njegova krstna zmaga v svetovnem pokalu v športnem plezanju. Na stopničke se je zavihtela tudi edina slovenska predstavnica v ženskem finalu Janja Garnbret, ki je sezono odprla z drugim mestom.

"To je res nekaj čudovitega. Nikoli nisem izgubil upanja, verjel sem, da mi bo enkrat uspelo. Danes so se mi končno uresničile sanje," je bil zelo srečen 27-letni Celjan, potem ko je le dočakal svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Jernej Kruder Janja Garnbret Meiringern Švica | Foto: Luka Fonda Foto: Luka Fonda "Najtežji trenutki so bili na koncu, na zadnjem balvanu"

"V teh letih se je konkurenca zelo okrepila, vendar sem tudi sam zelo napredoval in zdaj sem končno tukaj. Nikoli se nisem primerjal z drugimi. Zelo uživam v plezanju, danes sem se prav zabaval, nisem čutil kakšnega posebnega pritiska. Tudi, če ne bi zmagal, mi je bilo zelo zabavno plezati, res sem užival. Najtežji trenutki so bili na koncu, na zadnjem balvanu, ko so se vlekle minute in sem z veliko nestrpnostjo čakal do konca finala," je še dejal Kruder.

Kruder je bil v kvalifikacijah 13. V polfinalu pa si je peto mesto delil še z dvema tekmovalcema.

Vrh četrtega balvana se mu je izmuznil iz rok

V finalu je kot edini osvojil tri balvane do vrha. O zmagovalcu je odločal četrti balvan. Če bi ga Kruder potrdil, bi že takoj lahko začel slaviti. A se mu je vrh četrtega balvana izmuznil iz rok. Tako je moral počakati na nastop Japonca Tomoe Narasakija, drugega po polfinalu, ki pa prav tako ni osvojil vrh četrtega balvana in je ostal pri dveh osvojenih vrhovih finalnih smeri. In zmaga je tako povsem zasluženo pripadla slovenskemu tekmovalcu.

Narasaki je končal na drugem mestu. Tretji je bil Rus Aleksej Rubcov.

Kruder je pred enim letom v kitajskem Nanjingu s tretjim mestom osvojil svoje prve stopničke na balvanskih tekmah svetovnega pokala. Pred tem je na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu osvojil drugo mesto, prav tako v balvanskem plezanju.

Mlada Janja Garnbret je sezono na balvanih odprla z drugim mestom. | Foto: Luka Fonda Mlada Janja Garnbret je sezono na balvanih odprla z drugim mestom. Foto: Luka Fonda

Tudi Garnbretova na stopničkah 

Uspešna sta bila oba slovenska finalista. S stopničkami je sezono odprla tudi Janja Garnbret, ki je v ženskem finalu osvojila drugo mesto. Pred 19-letno Korošico se je uvrstila le Japonka Miho Nonaka. Tretja je bila tudi Japonka, in sicer Akijo Noguči.

Garnbretova je bila druga že po polfinalu, v petkovih kvalifikacijah pa je vpisala deveti dosežek.

Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu bo, tako kot Kruder, nastopila še prihodnji teden na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Moskvi, nato pa bo zaradi mature izpustila nekaj prihodnjih balvanskih tekem. V karavano se bo vrnila z začetkom tekmovanj v težavnosti kot branilka naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Zelo blizu uvrstitve v finale je bila Katja Kadić, ki je tekmovanje končala na osmem mestu. Četrta slovenska polfinalistka Mia Krampl je bila 20.

Tjaša Slemenšek (27.), Mina Markovič (31.), Urška Repušič (41.) in Vita Lukan (45.) so ostale brez polfinalnega nastopa. Pri moških pa so v kvalifikacijah nastopili še Anže Peharc (29.), Domen Škofic (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (81.).

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki mu pomagata trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin je bil nad predstavami slovenskih tekmovalcev navdušen. "Navdušen sem, srečen, za začetek sezone lahko rečem, da je nad pričakovanji. Vedel sem, da sta Jernej in Janja dobro pripravljena, ne bi pa si pred prvo tekmo upal reči, da bodo rezultati tako odlični.

Poleg njiju bi pohvalil še Katjo, ki ji je za finale zmanjkal le en poskus, ob poškodbi prsta je naredila vrhunski razultat, prav tako Mio na 20. mestu. Reprezentanca je sezono začela super, tistim, ki se niso uvrstili v polfinale, je manjkala kakšna izkušnja, saj niso slabo plezali," ni skrival navdušenja
Ne spreglejte