Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
10.28

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Vito Dragič Metka Lobnik Anka Pogačnik judo Andreja Leški

Nedelja, 3. 12. 2023, 10.28

4 mesece, 3 tedne

grand slam, judo, tokio

Andreja Leški v Tokiu do sedmega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Andreja Leški | Andreja Leški je končala na sedmem mestu. | Foto Reuters

Andreja Leški je končala na sedmem mestu.

Foto: Reuters

Najboljša slovenska judoistka Andreja Leški je zadnji grand slam sezone v Tokiu v kategoriji do 63 kg končala na sedmem mestu. Metka Lobnik (do 78 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg) sta tekmovanje sklenila v drugem krogu.

Rok Drakšič Martti Puumalainen EP 2023
Sportal Slovenec, ki na Finskem piše uspešno zgodbo: Vedel sem, da ne smem povzdigniti glasu

Sedmopostavljena Leški, sicer evropska prvakinja iz Montpelliera, je morala v repešažu priznati premoč šesti nosilki, domačinki Megumi Horikawa, ki je po zaslugi dveh vazarijev slavila po 3:35 minute borbe.

Leški je posledično zasedla sedmo mesto. Za tretje se bosta pomerili Japonka Mizuki Takaki in Horikawa ter Nizozemka Joanne van Lieshout in Portugalka Barbara Timo. Slednja je slovensko predstavnico v boju za polfinale ugnala po dodatnem času in treh kaznih Leški zaradi neaktivnosti.

Pred tem je bila 26-letna svetovna podprvakinja iz Dohe ter deseta na lestvici krovne mednarodne judo zveze (IJF) v kategoriji do 63 kg v drugem krogu z vazarijem boljša od Gruzijke Eter Askilašvili, v tretjem pa z iponom od Kazahstanke Esmigul Kujulove.

V finalu se bosta pomerili domačinki, tretjepostavljena Miku Takaichi in presenetljivo 187. s svetovne lestvice Kirari Yamaguchi.

Anka Pogačnik
Sportal Anka Pogačnik hitro z blazine

Preostala slovenska predstavnika sta se poslovila v drugem krogu. Metka Lobnik je ob tem dosegla zmago v prvem krogu, potem ko je bila z iponom po 1:25 minute boljša od Litovke Migle Julije Dudenaite. V drugem je bila z vazarijem boljša Japonka Mizuki Sugimura, ki je na lestvici IJF na 86. mestu oziroma 64 mest za Lobnik.

Dragič je bil v prvem krogu prost, v drugem pa je 30-letnik naletel na izkušenega Brazilca Rafaela Silvo. Šest let starejši tekmec je bil z iponom boljši po 3:15 minute.

Že v soboto je slovenske barve na zadnjem grand slamu sezone branila Anka Pogačnik in se v kategoriji do 70 kg poslovila že po prvi borbi. Boljša je bila Španka Ai Tsunoda.

Ne spreglejte