Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2011,
10.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 2. 2011, 10.40

8 let, 1 mesec

HIT Open Škobernetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski državni reprezentant in velemojster Jure Škoberne je zmagal na tradicionalnem šahovskem turnirju v Novi Gorici.

Škoberne se je v zadnjem krogom pomeril z višje rangiranim ukrajinskim velemojstrom Andrejem Sumetsom, ki mu je kmalu po otvoritvi ponudil remi. Miroljuben izid bi Škobernetu po točkah že omogočil delitev prvega mesta, a bi ga lahko ujel kateri od zasledovalcev, kar bi ob slabšem dodatnem kriteriju pomenilo padec po lestvici. Zaradi tega se je odločil za nadaljevanje partije, pogum pa se mu je obrestoval z zmago, ki je obenem pomenila tudi samostojno slavje na turnirju.

''Gre za precej velik uspeh, saj je to prvi odprti turnir, na katerem sem zmagal, kar je vedno težko, še posebej, če je prisotna mednarodna konkurenca. Pred zadnjim krogom sem vodil, zato sem bil ob ponujenem remiju v dvomih, a sem zelo vesel, da sem se odločil za nadaljevanje partije,'' je za Sportal povedal Škoberne, ki si je priigral tudi 15 do 20 ratinških točk, s čimer bo presegel mejo 2550 točk, kar prav tako šteje za lep podvig, vendar kljub dobrim rezultatom v šahu ostaja le ljubiteljsko.

''S šahom se poklicno ne mislim ukvarjati. Če je od šaha naenkrat odvisno tvoje preživetje, je vse veliko težje. Poleg tega je v šahu vedno manj denarja in tudi slovenski igralci so vedno slabše plačani. S šahom se zadnjega pol leta nisem preveč intenzivno ukvarjal, vseeno pa ostajajo izzivi, recimo naslov državnega prvaka,'' še dodaja Škoberne.

V devetih krogih je osvojil sedem točk in pol in tako za pol točke prehitel Srba Roberta Markuša in Dragana Šolaka. Drugi slovenski velemojster Marko Tratar je zasedel peto mesto, z devetim mestom se je izkazal tudi fide mojster Marko Srebrnič, ki je za seboj pustil kar nekaj šahistov z višjimi naslovi. Prijetno je v močni moški konkurenci presenetila mlada in obetavna Špela Kolarič s tridesetim mestom.

A turnirja se je udeležilo skoraj sto igralcev, letos pa je bil odprt praktično skorajda za vsakogar. Zmagovalec si je prislužil 1200 evrov.

Ne spreglejte