Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 16.39

8 let

Iskreno navdušenje in slovenska trobojnica znova na najvišjem drogu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski jahač Gaj Riossa je v Italiji znova navdušil tako ljubitelje kot tudi poznavalce in nekatere najboljše akterje te olimpijske konjeniške discipline. Trinajstletnik je bil tako suveren ...

… da je s svojo predstavo v baražu (ožjem tekmovanju) finala tekme višine 130 centimetrov konjeniškega turnirja (CSI***) v prestižnem centru San Giovanni in Marignano zares povsem očaral gledalce in tekmovalce. V tehnično izjemno zahtevnem osnovnem parkurju je tokrat znova dokazal, da je nesporni talent, ki kljub rosni mladosti premore dovolj poguma, domiselnosti in predvsem drznosti tudi za tista največja tekmovanja. Verjetno ni treba poudarjati, da so članski tekmeci z iskrenim navdušenjem spremljali nastop trinajstletnika iz Slovenije, ta je svojega konja Unaniema med in nad zaprekami vodil s kirurško natančnostjo in neverjetno eleganco. Ko je poletel prek zadnje ovire, je bilo vsem jasno, da je fantič za seboj pustil vse, tudi tiste najboljše na turnirju. Premoč mu je moral na primer priznati tudi Italijan Luca Maria Moneta, ki je teden dni poprej na tem mondenem prizorišču slavil na grand prix tekmi turnirja na zaprekah, visokih 150 in 160 centimetrov. Gaj je bil od Italijana hitrejši za slabo sekundo. Da, navdušenje nad mladim slovenskim jahačem, ki je bil prava zvezda 130-centimetrske preizkušnje, je bilo zares veliko, po tekmi pa so Gaju čestitali številni izkušeni in mednarodno uveljavljeni jahači.

Neverjeten občutek za konje …

Ena od Gajevih prednosti, ki je v tem športu izredno pomembna in tudi na turnirju nikakor ni ostala neopažena, je njegov neverjeten občutek za vodenje konja. Fantič je pač eden od tistih otrok, ki tudi v dobi virtualnega sveta še vedno čutijo naravo in zanjo ustvarjati odnos z drugimi živimi bitji. Sproščena drža v sedlu, dinamičen in zvezen galop ter natančni odrivi dajo vedeti, da je vez med vrhunskim konjskim atletom in fantičem, ki ga tako suvereno vodi med zaprekami, polna pristnega zaupanja. Brez nervoze, fokusirano in z natančno odmerjenimi galopnimi skoki Gaj svoje konje pripelje pred zapreke in jim tako naredi izhodišče za dober skok. Če k prej omenjenemu dejstvu dodamo še zrel in profesionalen odnos do športa, je jasno, zakaj je sploh najmlajši član tokratnega turnirja tako iskreno navdušil tekmece in občinstvo.

Nova višina, nova zmaga

Razveseljuje pa tudi dejstvo, da je Gaju tokrat zares uspel velik met, ki je mladeniču nedvomno prinesel tudi nov odmerek športne samozavesti. Po zmagoslavju na ovirah višine 120 centimetrov, o katerem smo poročali pred tednom dni, sta se Gaj in njegov trener, Maks Riossa, odločila, da na tokratnem turnirju Gaj sploh prvič tekmuje tudi na višini ovir 130 cm. Že v svojem prvem nastopu v tej višinski kategoriji je dan pred to suvereno zmago Gaj s konjem Unaniemom parkur odjahal brez napake, vendar je nekoliko zaostal za najboljšimi. Na nedeljski finalni tekmi na višini 130 cm, kjer je nastopilo 70 tekmovalcev, pa je osnovni parkur v vseh prvinah tega športa odjahal zares brezhibno in se uvrstil v nadaljnje tekmovanje, t. i. baraž. V baražu je nastopilo 18 najboljših tekmovalcev, ki so osnovni del opravili brez napak in v dovoljenem času. Gaj pa je po taktičnih navodilih trenerja, ta mu je na ključni distanci pred dvoskokom skrajšal število galopnih skokov, napadel zares brezkompromisno ter brez podrte ovire in z najhitrejšim časom baraža senzacionalno prevzel vodstvo in tako poskrbel za novo slovensko konjeniško zmago. Zmaga v konkurenci vrhunskih tekmovalcev iz 17 držav je za mladega Gaja zagotovo eden od največjih uspehov v dosedanji karieri in odlična popotnica za avgustovski nastop na evropskem prvenstvu za otroke do 14 let. Do kam bo mladi član konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team v mednarodnem okolju popeljal slovenski konjeniški šport, je težko napovedati, a če bo nadaljeval tako, kot je začel, bomo nekoč morda v slovensko olimpijsko zgodovino dodali tudi uvrstitev, ki se v tem trenutku zdi nemogoča in nedosegljiva.

Gajev uspeh dopolnila še Lidija Grum

Na turnirju je slovenske barve zastopala tudi Lidija Grum, ki je v konkurenci sedemletnih konj s kobilo Fragile van't Meullenhof dosegla 4. mesto, s šestletno kobilo LG Balladora pa si je v nedeljo priborila 2. mesto.

Ne spreglejte