Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
14. 4. 2020,
11.42

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

kanu kajak Urša Kragelj

Torek, 14. 4. 2020, 11.42

4 leta, 1 mesec

Urša Kragelj, pogovor

Kaj bi ona svetovala vsem športnikom? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Urša Kragelj | Foto Sportida

Foto: Sportida

Urša Kragelj, ena najboljših slovenskih kajakašic na divjih vodah, je ena izmed številnih športnic, ki so se znašle v primežu koronavirusa, ta pa ji je posledično prekinil priprave na novo sezono. Urša meni, da je trenutno nekaterim ljudem veliko težje kot športnikom.

Urša Kragelj je imela stresno leto. | Foto: Sportida Urša Kragelj je imela stresno leto. Foto: Sportida Hudo ji je bilo, ko so odpovedali tekme

Urša Kragelj je izkušena kajakašica, ki ima v svoji vitrini že kar nekaj medalj z največjih tekmovanj. Leta 2016 je nastopila na olimpijskih igrah v Riu, kjer je zasedla deveto mesto. Lani si je primorska kajakašica poškodovala ramo in predčasno končala sezono. Pojavljali so se dvomi, ali se ji bo uspelo pripraviti do letošnjih olimpijskih iger, te pa so zdaj prestavljene na leto 2021.

In kako so ukrepi zaradi koronavirusa vplivali na njeno vsakdanje življenje in treninge? "Na začetku je bilo kar težko, saj sem bila zelo dobro pripravljena. Le še mesec dni nas je ločilo od izbirnih tekem. Vse leto je bilo zaradi poškodbe rame stresno, tako da mi je bilo zelo hudo, ko so tekme odpovedali. Na koncu sem to sprejela in zdaj čakam, kako se bodo odločili naprej."

"Mislim, da nam, športnikom, v tem trenutku še ni tako hudo." | Foto: Sportida "Mislim, da nam, športnikom, v tem trenutku še ni tako hudo." Foto: Sportida

Zaveda se, da so nekateri ljudje trenutno v še težjem položaju

Odpoved tekmovanj je kar velik udarec za športnika, sploh v olimpijskem letu, ko se športniki pripravljajo na najpomembnejšo tekmo v karieri. Kragljeva je po poškodbi rame vse od jeseni vsak dan posvetila kajaku in imela občutek, da je zares dobro pripravljena. A vseeno se zaveda, da so nekateri ljudje trenutno v veliko večji krizi. "Mislim, da nam, športnikom, v tem trenutku še ni tako hudo."

Enaintridesetletna športnica nam je v pogovoru razkrila, da je šlo z zdravljenjem rame zelo na tesno, a je ravno zadnji konec tedna, ko bi morale biti na sporedu izbirne tekme, bolečina povsem izginila. Težko je pričakovala prve tekem. Kot pravi, ji je šlo na treningu zelo dobro, a se zaveda, da dokler ni rezultata na tekmi, težko karkoli napove.

Ona ne bi čakala Urša Kragelj_THUMB | Foto: Instagram & Imdb Foto: Instagram & Imdb

Dodatno leto priprav na olimpijske igre bi ji lahko prišlo še kako prav, a sama si želi, da bi izbirne tekme za olimpijske kandidate v kajaku in kanuju na divjih vodah izpeljali čim prej. Morda avgusta ali septembra.

"Dejstvo je, da večina držav že ima izbrane kandidate. Če jih bomo mi imeli šele prihodnje leto, bodo preostale reprezentance vse leto trenirale za olimpijske igre, medtem ko pri nas sploh ne bomo vedeli, kdo potuje na OI. Meni se zdi smiselno, da bi jih organizirali že to leto. Tudi sezona ne bi šla v nič, saj imamo veliko časa, da se pripravimo do septembra. Seveda bo o tem odločal strokovni svet."

Urša se je na treningih zelo dobro počutila. Posnetek je s priprav v Pauju v Franciji.

Pogled z drugega zornega kota

Slovenska kajakašica zadnje teden trenira po prilagojenem programu. Trening na vodi, tako kot vsi preostali, opravlja sama, malo več pa teče in kolesari. Ob tem veliko dela za zdravljenje poškodovane rame, saj je kljub hitremu napredovanju še vedno nekoliko v zaostanku.

"Na splošno se mi je hitro uspelo vrniti, ampak pri maksimalni moči je bila še pred mesecem dni ogromna razlika, če primerjam obe roki. Zelo zanimivo je, da se mi to v čolnu ni nič poznalo. Veliko moraš kompenzirati in veliko sem morala delati po občutku. V takšnih trenutkih veliko pridobiš. Včasih misliš, da je veliko odvisno od tega, koliko si močan, vendar je treba veliko sodelovati z vodo. Če imaš pravi 'timing', si v kajaku hitrejši, kot če delaš samo na moč," nam je razlagala Urša, ki je po tej poškodbi na šport začela gledati tudi z drugega zornega kota in spoznala veliko novih stvari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day 106 after surgery 📅 #redcord #training #gettingthereslowly #patienceisthekey

A post shared by Urša Kragelj (@ursakragelj) on

"Osebnostno se počutim veliko bolje"

"Videla sem, kako se telo 'resetira' in kako se dobro odziva na treninge. Jaz sem res hitro napredovala. Od tega, da nisem mogla narediti niti ene sklece, sem v mesecu in pol prišla do 30 sklec. Po mojem mnenju bi si morali športniki na splošno vzeti čas za 'resetiranje'. Ko je glava spočita in ko je telo 'resetirano', se veliko boljše odziva. Osebnostno se počutim veliko bolje in tako dojemam tudi šport in tekmovanja. Vse to me je prisililo, da sem zrasla. Upam, da se bo to pokazalo tudi v športnem smislu oziroma na tekmah," je še povedala naša sogovornica, ki se je v tem času lotila še zadnjega izpita na fakulteti. Upa, da čim prej opravi še z diplomo.

Eva Terčelj, Luka Božič
Sportal Iz Ljubljane pobegnil pred koronavirusom
Benjamin Savšek
Sportal Zanimivo, kako v tem času trenira slovenski vrhunski športnik #video
Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman
Sportal Še Bela hiša pravi, da je ta šport v času koronavirusa najvarnejši #video
Eva Terčelj, športnik leta
Sportal Sezono svetovne prvakinje bo precej "popestril" koronavirus #video
Ne spreglejte