Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2024,
19.11

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

evropsko prvenstvo gimnastika

Sobota, 27. 4. 2024, 19.11

1 teden, 5 dni

EP v gimnastiki, Rimini

Kovtun z zlatom na bradlji in drogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ilja Kotvun | Ilja Kotvun je v Riminiju osvojil zlati kolajni na bradlji in drtogu. | Foto Guliverimage

Ilja Kotvun je v Riminiju osvojil zlati kolajni na bradlji in drtogu.

Foto: Guliverimage

Z zadnjimi tremi finali je konec bojev na posamičnih orodjih evropskega prvenstva v športni gimnastiki za moške v italijanskem Riminiju. Predzadnji dan prvenstva sta se veselila Ukrajinec Ilja Kovtun po zmagi na bradlji in drogu ter Britanec Jake Jarman, ki je bil najboljši na preskoku.

Dvaindvajsetletni Jake Jarman je s povprečno oceno dveh skokov 14,883 za las na preskoku ugnal Armenca Arturja Davtjana (14,850) in se podpisal pod drugi evropski naslov na tem orodju po Münchnu 2022. Jarman je sicer lani postal tudi svetovni prvak v Antwerpnu. Bron je osvojil Ukrajinec Nazar Čepurnji (14,749).

Na bradlji je naslov iz Antalye ubranil Ukrajinec Ilja Kovtun. Ta je prepričljivo slavil z oceno 15,633 in za sabo pustil Ciprčana Mariosa Georgiuja in Švicarja Noeja Seiferta.

Od Slovencev je bil v kvalifikacijah tega orodja Kevin Buckley 94.

Na drogu je nato prav tako slavil Kovtun (14,600), ki pa je na tem orodju za las ugnal Litovca Roberta Tvorogala (14,566). Lani je bil v Antalyi Kovtun na drogu tretji. Novo kolajno, tokrat bronasto, pa je osvojil tudi Ciprčan Georgiu (14,366).

Buckley je v kvalifikacijah nekoč za Slovenijo zelo uspešnega orodja zasedel 46. mesto.

Že v soboto so bili na sporedu finalni boju na parterju, konju z ročaji ter krogih.

Na parterju je naslov prvaka ubranil Britanec Luke Whitehouse (14,866), ki je tako kot v Antalyi 2023 ugnal Izraelca Artema Dolgopyata (14,833). Tretji je bil tokrat Madžar Krisztofer Meszaros (14,600).

V tej disciplini je najboljšo slovensko uvrstitev zabeležil Anže Hribar, ki je bil v kvalifikacijah 14. Kevin Buckley je bil po ponesrečeni sestavi 117.

Rhys McClenaghan ostaja nesporni vladar konja z ročaji. | Foto: Guliverimage Rhys McClenaghan ostaja nesporni vladar konja z ročaji. Foto: Guliverimage

Nesporni vladar konja z ročaji je ostal Irec Rhys McClenaghan. Po dveh zaporednih naslovih svetovnega prvaka je zdaj 24-letnik še drugič zapovrstjo, skupno pa tretjič, slavil na prvenstvih stare celine. Z oceno 15,300 je prepričljivo ugnal Nizozemca Lorana de Muncka (14,933). Tretji je bil evropski prvak v mnogoboju Georgiu (14,800).

Od Slovencev je Gregor Rakovič na konju z ročaji zasedel 15. mesto in bil za dobre tri desetinke prekratek za finale najboljše osmerice. Buckley je bil na tem orodju 44.

Na krogih je po tretjem mestu v Antalyi tokrat slavil Grk Elefterios Petrunias (15,000), za katerega je bil to že sedmi naslov prvaka na stari celini. Olimpijski prvak iz Ria 2016 je ugnal Azerbajdžanca Nikito Simonova (14,900) in lanskega prvaka Adema Asila iz Turčije. Ta je imel sicer enako oceno kot Simonov, a nekoliko slabšo oceno izvedbe.

Luka Bojanc je na krogih v kvalifikacijah zasedel 71. mesto, Buckley pa je bil 79.

V nedeljo bo za konec moškega dela EP na sporedu še ekipna preizkušnja ter mnogoboj mladincev. V obeh konkurencah Slovencev ne bo.

Preberite še:

gimnastika, Koper, svetovni pokal, 2. dan, Tjaša Kysselef
Sportal Tjaša Kysselef brez nastopa na EP
Anže Hribar
Sportal Prvi dan s 14. mestom najboljši Slovenec Hribar

 

Ne spreglejte