Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
19.25

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

svetovno prvenstvo kajak Žiga Lin Hočevar

Petek, 18. 8. 2023, 19.25

8 mesecev, 2 tedna

Krakov, mladinsko svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah

Mladi Slovenec do izjemnega uspeha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Žiga Lin Hočevar | Žiga Lin Hočevar je osvojil zlato odličje. | Foto Damiano Benedetto

Žiga Lin Hočevar je osvojil zlato odličje.

Foto: Damiano Benedetto

Žiga Lin Hočevar je na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Krakovu, v svoji drugi sezoni največjih tekmovanj prišel do zlate kolajne in postal svetovni mladinski prvak v kanuju. Uspeh je s četrtim mestom med kanuistkami mladinkami dopolnila Naja Pinterič, Eva Alina Hočevar pa je bila osma med kajakašicami do 23 let, so sporočili iz Kajakaške zveze Slovenije.

Komaj šestnajstletni ljubljanski slalomist na divjih vodah Žiga Lin Hočevar je prišel do sedaj največjega uspeha kariere. V svoji drugi sezoni, ko ima pravico nastopov na največjih tekmovanjih, je postal svetovni mladinski prvak v kanuju in tako dopolnil svojo zbirko odličij. Teh se je kljub mladosti nabralo že kar precej, saj je blestel v ekipnih tekmah, pa tudi v posamični konkurenci na dveh mladinskih evropskih prvenstvih, katerih se je udeležil. Lani je bil na mladinskem evropskem prvenstvu posamično drugi v kanuju in kajaku, letos pa je na MEP v Bratislavi osvojil bron v kajaku.

"Brez besed sem. Res sem garal za ta uspeh, pritisk je bil izjemno velik. Leta 2018 je moja sestra postala svetovna mladinska prvakinja in enak uspeh sem si žele tudi sam. Moj oče je zmagal leta 1992. Dal sem vse, kar sem imel, da sem dosegel to zmago. Res mi veliko pomeni. Pred mano sta še dve leti, ko bom lahko branil mladinski naslov, a vem, da bo težko. Enkraten občutek je biti svetovni prvak," je v solzah po tekmi za Kajakaško zvezo Slovenijo povedal Hočevar.

Dodal je še: "Bil sem zelo nervozen, saj sem imel v polfinalu dve kar veliki napaki, ki sem ju želel popraviti. Ko sem preveslal zadnja protitočna vrata, sem si rekel, da se moram osredotočiti, saj se je bilo težko koncentrirati. Lani v Ivrei sem bil namreč v vodstvu na zadnjem merjenju vmesnega časa, pa naredil veliko napako v zadnji kombinaciji, prejšnji mesec v Bratislavi pa se je zgodba ponovila. Sedaj pa je bilo vse popolno. Neverjetno!" Hočevar, ki ima slalom na divjih vodah zapisan v genih, je bil najboljši že v kvalifikacijah, v današnjem polfinalu je bil drugi, najboljši nastop pa je prihranil za odločilno vožnjo, v kateri je tekmece ugnal za več kot tri sekunde.

Preberite še:

Naja Pinterič, Ema Lampič, Asja Jug
Sportal Mlade slovenske slalomistke zablestele v Krakovu
Ne spreglejte