Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 4. 2021,
22.13

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

šah Magnus Carlsen Jan Nepomnjaščij

Torek, 27. 4. 2021, 22.13

3 leta, 1 mesec

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA IZZIVALCA MAGNUSA CARLSENA, 14. KROG

Nepomnjaščij izgubil zadnjo partijo, a je zmagal že krog pred koncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Jan Nepomnjaščij | Magnus Carlsen in Jan Nepomnjaščij (na sliki) bosta za naslov prvaka igrala v Dubaju med 24. novembrom in 16. decembrom. | Foto Guliverimage

Magnus Carlsen in Jan Nepomnjaščij (na sliki) bosta za naslov prvaka igrala v Dubaju med 24. novembrom in 16. decembrom.

Foto: Guliverimage

Ruski šahist Jan Nepomnjaščij, ki je že v ponedeljek postal izzivalec svetovnega prvaka Norvežana Magnusa Carlsena, je v zadnjem krogu turnirja osmih igralcev v Jekaterinburgu, ki je določil nasprotnika svetovnega prvaka, doživel drugi poraz na tekmovanju. Četrtega igralca svetovne lestvice je ugnal Kitajec Liren Deng.

Deng je v 14. krogu vodil bele figure, Nepomnjaščij pa je na koncu izgubil svoj drugi dvoboj na turnirju, v 6. krogu ga je ugnal tudi Francoz Maxime Vachier-Lagrave. A to ni odločalo več o končnem razpletu.

Nepomnjaščij je imel namreč že pred zadnjo partijo 8,5 točke in s tem točko prednosti pred Nizozemcem Anishem Girijem. Tega je v ponedeljek ugnal drugi Rus Aleksandr Griščuk, Giri pa je bil v medsebojnih obračunih slabši od Nepomnjaščija z 0,5:1,5.

Giri je v zadnjem krogu izgubil z Rusom Kirilom Aleksenkom, Američan Fabian Caruana in Griščuk sta remizirala, zmagal je tudi Vachier-Lagrave v dvoboju z Kitajcem Haom Wangomz.

Nepomnjaščij je za končno zmago zbral 8,5 točke, drugi je bil Vachier-Lagrave z osmimi točkami, na naslednjih dveh mestih sta s po 7,5 točke sledila Giri in Caruana, Griščuk in Ding sta jih zbrala po sedem, Aleksenko pa je s 5,5 točke na koncu na zadnje mesto potisnil Wanga (5).

Turnir se je v ruskem Jekaterinburgu začel že 15. marca lani in bi se moral končati 5. aprila, pa ga je pandemija novega koronaviruasa prekinila 27. marca, preden so od sredine aprila letos nadaljevali drugo polovico tekmovanja.

Carlsen in Nepomnjaščij bosta za naslov prvaka igrala v Dubaju med 24. novembrom in 16. decembrom v času Expa 2021 v Združenih arabskih emiratih, nagradni sklad pa bo dva milijona evrov.

Preberite še:

Jan Nepomnjaščij
Sportal Ruski šahist Nepomnjaščij izzivalec svetovnega prvaka Carlsena
Ne spreglejte