Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 23. 8. 2012, 12.13

8 let

Paraolimpijci že na poti v London

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvaindvajset slovenskih paraolimpijcev je odpotovalo v britansko prestolnico, kjer se bodo čez teden dni začela tekmovanja na paraolimpijskih igrah. Slavnostno odprtje iger bo v sredo, 29. avgusta.

Slovenci bodo na olimpijskih prizoriščih, istih, kjer so se še pred nekaj tedni merili najboljši tekmovalci na olimpijskih igrah, sodelovali v šestih panogah. Svoje predstavnike bodo imeli v namiznem tenisu, atletiki, kolesarstvu, plavanju, strelstvu ter v enem ekipnem športu, sedeči odbojki. Skupno bo v Londonu tako slovenske barve zastopalo 22 aktivnih udeležencev.

Slovenija na paraolimpijskih igrah sodeluje že od leta 1992 kot samostojna država, prav letos pa mineva 40 let od prve udeležbe slovenskih športnikov v takrat še skupni jugoslovanski ekipi. Z zadnjih paraolimpijskih iger so se slovenski paraolimpijci vrnili s tremi medaljami (atlet Jože Flere je v metu diska osvojil srebro, namiznoteniška igralka Mateja Pintar je bila bronasta, bronast pa je bil tudi strelec Franc Pinter). Čeprav so na takšnem tekmovanju v ospredju tudi tekmovalni vidiki, ne nazadnje je v številnih športih konkurenca prav na igrah zaradi manjših kvot in strogih norm zelo zgoščena, pa so slovenski športniki vsaj za zdaj še sproščeni in polni pričakovanj pred bližnjim velikim dogodkom.

"Konkurenco poznam, treniral sem sicer dobro in sem tudi pripravljen dobro. Na igre grem dirkat najbolje, kot zmorem, pa bomo videli. V velikih kolesarskih državah ostanejo doma zelo dobri kolesarji, ker ni mest za vse, Slovenija pa ima samo eno mesto. Moja boljša disciplina je cestna dirka, a moram poudariti, da bom najbrž edini, ki bom imel samo eno kolo, cestno, ki si bom sam priredil še za kronometer," je pričakovanja pred svojimi prvimi paraolimpijskmi igrami strnil kolesar Roman Pongrac.

Za nekatere bodo igre prve v športni karieri, drugi pa so "stari mački" in imajo izkušnje že vsaj iz Pekinga, pa tudi iz Aten 2004 in Sydneyja 2008. Med slednjimi je tudi namiznoteniška igralka Andreja Dolinar, ki se zaveda, da jo čaka težka naloga, saj bo v njeni skupini ostra konkurenca, po drugi strani pa se veseli novega športnega izziva v Londonu. "To bodo že moje četrte igre. Vznemirjenje ni zato nič manjše. Vesela sem, da se mi je uspelo spet uvrstiti nanje, kljub obveznostim, ki jih imam, vmes sem rodila tudi hčerko, ki je zdaj stara sedem let. Še vedno se držim na visoki ravni in sodim med najboljše. Celotno sezono smo tempirali na čim boljšo pripravljenost na paraolimpijskih igrah. Še nikoli nisem bila tako dobro pripravljena kot doslej. Pri pričakovanjih pa sem realna. V skupini bom imela eno od prvih nosilk, naprej pa gre samo ena, tako da ... Dala pa bom vse od sebe," je povedala Dolinarjeva.

Slovenija bo imela na igrah enega plavalca, čeprav so normo izpolnili trije. Toda stroge kvote Mednarodnega paraolimpijskega komiteja, s katerim so omejili število nastopajočih po posameznih državah, je vrata na igre zaprla Alenu Kobilici in Alešu Sečniku, na svoje prve igre pa bo potoval Darko Đurić.

Potem ko je imela Slovenija na zadnjih dveh izvedbah paraolimpijskih iger tudi predstavnike v dveh moštvenih športnih (golbalu ter sedeči odbojki), bodo v Londonu Slovenijo prestavljale samo odbojkarice. Golbalistom se ni uspelo uvrstiti na igre, v odbojkarskem taboru, ki ga vodi trener Adi Urnaut, pa se zavedajo, da je pred njimi izredno težka naloga. V skupini so namreč z velesilami ZDA, Brazilijo in Kitajsko, po novem tekmovalnem sistemu pa ni več četrtfinala, tako da bo treba za uvrstitev v polfinale osvojiti vsaj drugi mesto v skupini.

"Imamo kar skupino smrti. V njej sta dve najboljši ekipi na svetu, poleg tega ni četrtfinala, tako da moramo zmagati na dveh tekmah. Če nam uspe na prvi tekmi z Američankami, ki nam ležijo, mi pa njim ne, pa nato premagamo še Brazilijo, smo že v igri za medalje. V svetovnem merilu je sedeča odbojka zelo napredovala. Razen nas so vse ekipe profesionalne, imajo pa tudi veliko večji izbor igralk. A tudi mi smo dobili mlade igralke, pa tudi dobro smo delali in pričakujem, da bi nam lahko uspelo," je dejal Urnaut.

Paraolimpijske igre po tradiciji že več desetletij, prvič je bilo tako v Seulu 1988, potekajo na istih prizoriščih kot olimpijske igre. London je imel tako po koncu OI 12. avgusta le nekaj kratkih tednov časa za oddih, zdaj pa ga čaka še druga polovica olimpijskega festivala, ki se bo končal 9. septembra s koncem paraolimpijskih iger.

Slovenske barve bodo v Londonu branili atleti Tanja Cerkvenik, Jože Flere, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank, kolesar Roman Pongrac, namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, plavalec Darko Đurić, strelci Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek ter odbojkarice Alenka Iršič, Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Roudi Terbuc, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek.

Ne spreglejte