Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2008, 13.34

8 let, 1 mesec

Peking v znamenju paraolimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slaba dva tedna po zaprtju iger 29. olimpijade bodo pekinška prizorišča znova oživela. Kitajska prestolnica bo gostila paraolimpijske igre.

Napise in grbe minulih iger 29. olimpijade so v Pekingu marsikje zamenjali uradni plakati paraolimpijskih iger. Maskota slednjih je marsikje nadomestila nasmehe prikupnega kvinteta maskot OI 2008. Ostal je le slogan "en svet, ene sanje". Kitajska prestolnica je očitno pripravljena na nadaljevanje športnih tekmovanj. Tokrat sicer s precej manjšo medijsko podporo, ob okrnjenem zanimanju gledalcev in z nekoliko manjšimi organizacijskimi zahtevki. A Kitajci bodo bržkone storili vse, da bi tudi štirinajste paraolimpijske iger (6. – 17. 9. 2008) izpeljali brezhibno. Čeprav pogosto izpostavljajo zapostavljenost in potiskanje na stranski medijski tir, pa so športniki invalidi v zadnjih desetletjih dva tedna po olimpijskih igrah deležni večje pozornosti. Tako bo v bližajočem se festivalu športnikov invalidov vsekakor tudi v Pekingu.

20 športov

"Peking ste iz olimpijskega spremenili v paraolimpijsko mesto," je bil nad videnim več kot navdušen Philip Craven, predsednik Mednarodnega parolimpijskega komiteja, ki z nestrpnostjo odšteva ure do sobotne otvoritvene slovesnosti. Že naslednji dan bodo oživela prizorišča dvanajstih športov. Program pekinških paraolimpijskih iger skupaj vključuje dvajset športov.

Na igrah bo nastopilo okrog 4000 športnikov iz 150 držav, med njimi bo znova tudi zajetna slovenska odprava pod vodstvom Branka Mihorka. V Pekingu bo nastopilo 30 slovenskih športnikov v sedmih različnih športih, med katerimi bodo tudi številni atenski junaki na čelu z namiznoteniško igralko Matejo Pintar. Slovenski športniki in športnice bodo v Pekingu nastopili v atletiki, golbalu, kolesarstvu, namiznem tenisu, plavanju, sedeči odbojki in streljanju.

Od Rima do Pekinga

Slovenski športniki invalidi so se iger kot člani jugoslovanske reprezentance prvič udeležili leta 1972 v Heidelbergu, vse od 1992 pa redno branijo slovenske barve. Sicer pa je zgodovina paraolimpijskih iger še ducat let starejša. Leta 1960 je namreč Rim gostil svetovne igre invalidov, na katerih je nastopilo 400 športnikov iz 23 držav. Ideja se je hitro prijela in organizacija tovrstnega tekmovanja je postala tradicionalna. Vse od leta 1988, ko je igre gostil Seul, velja pravilo, da prireditelj olimpijskih iger poskrbi še za izvedbo paraolimpijskih iger. Pri zimski izvedbi iger to pravilo velja vse od leta 1992, zgodovina zimskih paraolimpijskih iger pa sega v leto 1976.

Ne spreglejte