Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Markič Peter Mankoč

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 16.18

8 let

Plavalci gredo na EP po kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski plavalci na EP v kratkih bazenih odhajajo po kolajno. "Cilj je medalja," pove selektor Roni Pikec in največ možnosti daje: "Na prvem mestu je tukaj Peter Mankoč."

Slovenske plavalce od četrtka do nedelje čaka 15. evropsko plavalno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki ga v letu 2011 gosti poljski Szczecin. S prejšnjih 14 prvenstev so se vselej vračali z medaljo in kot poudarja selektor Roni Pikec, je cilj tudi na prvenstvu 2011 vsaj ena medalja: "Tudi na tem prvenstvu je cilj medalja, ni pomembno, kdo jo bo osvojil, a vemo, od koga lahko največ pričakujemo. Na prvem mestu je tukaj Peter Mankoč, pa vsi trije prsači, Emil Tahirovič Damir Dugonjič in Matjaž Markič ter seveda obe Anji, Anja Klinar in Anja Čarman, ki se vrača po poškodbi."

Slednji ni skrival, da je v težkih časih težko tudi poslovanje na zvezi, zato tudi plavalci letos nastopajo pod posebnimi pogoji in praktično je zahteva do vseh 14 plavalcev, ki bodo nastopili na EP, da se uvrstijo med najboljših 16., sicer jim zveza ne bo krila udeležbe na EP. Na slabše finance v slovenskem športu je opozoril tudi Peter Mankoč, ki se v tretjem tisočletju z vseh prvenstev vrača z medaljo, za tokratno pa pravi: "Koliko denarja, toliko muzike." Mankoč pri tem opozarja, da predvsem na 100 delfin ne pričakuje vrhunske uvrstitve, nekoliko lažje pa bo na 100 mešano, a vseeno ne ve, če bodo podobni dosežki kot na zadnjem prvenstvu dovolj za medaljo.

Večina ostalih favoritov za visoka mesta vendarle poudarja, da so tudi letos dobro pripravljeni. "Ne glede na finance sem dobro pripravljen in od prvenstva pričakujem veliko. Delali smo zelo dobro in pripravljen sem normalno," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Emil Tahirovič, ki je bil zaradi osebnih razmer med tistimi, ki se ni mogel 100-odstotno pripraviti na prvenstvo.

Podobne so tudi želje ostalih slovenskih reprezentantov, ki si želijo na prvenstvu predvsem osebne rekorde, kar pri najboljših pomeni predvsem boj za odličja. Za velik del reprezentance pa je tekma le pregledna na poti do olimpijskih iger v Londonu in takoj po nastopu na Poljskem bodo nastopili še na tekmi v italijanskem Ricconeju, kjer bodo skušali poseči po normah za OI. "Že celo sezono se pripravljam v 50-metrskem bazenu in šele pred 14 dnevi sem se odločil za EP, saj bodo tukaj nastopili vsi najboljši. Vem, da bo tekma močna, zase pa upam, da mi bo dobre nastope iz poletja uspelo prenesti tudi v 25-metrske bazene," v zvezi s tem napoveduje Matjaž Markič.

Na EP bodo nastopili Anja Klinar, Robi Vovk (oba Gorenjska Banka Radovljica), Tjaša Oder, Mojca Sagmeister, Tamara Miler, Damir Dugonjič (vsi Fužinar), Anja Čarman, Urša Bežan, Emil Tahirovič, Robi Vovk (vsi Triglav Kranj), Nina Sovinek (Olimpija), Tjaša Vozel, Peter Mankoč (oba Ilirija) in Matjaž Markič (Koper).

Radovljičanka Sara Isaković bo zaradi študijskih obveznosti ostala v ZDA. Zaradi slabše pripravljenosti po poškodbi je nastop odpovedala Katja Hajdinjak iz Olimpije, v nekoliko slabši formi je tudi Špela Bohinc, zaradi bolezni in zamujenih treningov pa bo doma ostala tudi aktualna evropska podprvakinja na 200 prsno Tanja Šmid (obe Triglav). Normo je potrdila tudi 16-letna triglavanka Neža Marčun, ki pa bo izpustila EP in skušala sredi decembra v Mariboru odplavati normo za nastop na evropskem prvenstvu v 50-metrskem bazenu prihodnje leto v Antwerpnu. Zaradi bolezni pa je še vedno pod vprašajem nastop Odrove, ki bo danes opravila zadnje preglede pri zdravnikih.

Ne spreglejte