Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
9. 10. 2018,
12.13

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

4

Natisni članek

Conor McGregor Habib Nurmagomedov UFC 229 UFC

Torek, 9. 10. 2018, 12.13

5 let, 7 mesecev

Ozadje največjega dvoboja v zgodovini UFC

Ponižani Irec zapisal besede, ki jih ne razume nihče #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

4

Habib Nurmagomedov Conor McGregor | Conor McGregor po dvoboju ni mogel verjeti, kaj se mu je zgodilo. | Foto Getty Images

Conor McGregor po dvoboju ni mogel verjeti, kaj se mu je zgodilo.

Foto: Getty Images

V nedeljo zjutraj smo bili v Las Vegasu priča epski bitki med ruskim borcem Habibom Nurmagomedovom in Ircem Conorjem McGregorjem. Zmage se je v četrti rundi veselil ruski borec, ki je ljubljenca navijačev z davljenjem prisilil v predajo. Irec je kljub porazu dobil tri milijone ameriških dolarjev, zmagovalec pa bo, če bo komisija NSAC to odobrila po preučitvi incidenta po borbi, prejel dva milijona ameriških dolarjev. Poglejte si, zakaj se omenjena borca tako zelo sovražita.

Conor McGregor, Habib Nurmagomedov
Sportal Noro: Rus ponižal Irca, nato pa se je začelo! #video #foto

Ne samo drugod po svetu, tudi v Sloveniji se je bedelo pozno v noči na nedeljo. Vsi smo čakali na zgodovinski obračun med aktualnim UFC-prvakom v lahki kategoriji Nurmagomedovom in irskim izzivalcem McGregorjem. Bitko, ki je imela zelo čustveno ozadje, je po predaji Irca v četrti rudni dobil Rus in ostal nedotakljiv. Dosegel je še svojo 27. zmago, McGregor je izgubil četrtič.

Nurmagomedov, mojster rokoborbe, kot otrok se je veščin učil tudi z bojevanjem z medvedom, je Irca na tla spravil že po prvi minuti borbe in mu že v prvi rundi izpil vso energijo. Za Irca se je začela bitka za preživetje. Zdržal je do četrte runde, nato pa "potapkal" z roko in pokazal sodniku, da ima dovolj.

Po zmagi se je na ulicah Mahačkale, v prestolnici Dagestana, slavilo kot že dolgo ne.  | Foto: reuter Po zmagi se je na ulicah Mahačkale, v prestolnici Dagestana, slavilo kot že dolgo ne. Foto: reuter

Kot veste, se je dvoboj takrat šele zares začel. Nurmagomedov je skočil iz ringa na Dillona Danisa, Conorjevega klubskega kolega, izmučenega in razočaranega McGregorja pa sta se kar v oktagonu lotila dva Habibova kolega in se naj spravila s pestmi.

Vsesplošnega kaosa ni mogla preprečiti močno okrepljena varnostna služba. Kaj je vodilo v ta incident, ki ga UFC ne pomni, si poglejmo v spodnjem video- in fotozapisu.

Ozadje velikega dvoboja:

Ni bilo vedno tako

Rus in Irec še pred nekaj leti | Foto: Instagram & Imdb Rus in Irec še pred nekaj leti Foto: Instagram & Imdb Borca se nista od nekdaj sovražila. Leta 2014, ko je McGregor delal prve korake v UFC, sta bila s Habibom celo prijatelja. Izmenjevala sta si tople besede, tudi spominke in se skupaj večkrat fotografirala.

Bolj ko se je McGregor dvigal po lestvici in krojil potek dogajanja v največji organizaciji MMA, bolj se je njun odnos ohlajal.

Ko je leta 2016 McGregor po zmagi nad Eddiejem Alvarezom prejel tudi pas za najboljšega v lahki kategoriji, je postal tarča izzivalcev. Naslova nikoli ni branil, raje se je dvakrat boril z Natom Diazom v velterski kategoriji (poraz in zmaga), lani pa je namesto v oktagon odšel v ring s Floydom Mayweatherjem ter kljub podrejenemu položaju in porazu v svoj žep pospravil kar sto milijonov ameriških dolarjev.

Nurmagomedov ga je že takrat klical McChicken, McNuggets, kar je po naše piščančji medaljon, saj mu je šlo v nos, da Irec pasu ne brani. Ves čas je poudarjal, da bi bil dvoboj z njim nekaj najlažjega, najlažje osvojen denar, kar ga lahko zasluži v tem športu.

Kaos v Brooklynu:

Neporaženi Rus, ki so ga med kariero pestile poškodbe, med letoma 2014 in 2016 se sploh ni boril, je kljub 25 zmagam med profesionalci prvo priložnost za osvojitev naslova dobil v Brooklynu na UFC 223, kjer bi se moral udariti z Maxom Hollowayem. Ta je tik pred začetkom odpovedal dvoboj in Rusu olajšal pot do sanj.

Habib Nurmagomedov je s svojimi prijatelji v hotelu obkrožil rojaka in mu zastavil nekaj vprašanj.  | Foto: Getty Images Habib Nurmagomedov je s svojimi prijatelji v hotelu obkrožil rojaka in mu zastavil nekaj vprašanj. Foto: Getty Images

Američanova zamenjava Al Iaquinta ni bila dorasla Rusu. Po enoglasni sodniški odločitvi ga je premagal in se veselil prvega naslova svetovnega UFC-prvaka.

Dva dni pred borbo za naslov je Habib v hotelu s svojimi kolegi obkrožil Artema Lobova, velikega prijatelja Conorja McGregorja. Zastavil mu je nekaj vprašanj, vmes pa mu prisolil tudi klofuto.

"Ne omenjaj mojega imena, si me razumel? Rekel si, da sem pič... Povej mi to v obraz. Si res to rekel?" mu je zabrusil.

Lobov: "Nisem rekel tega."

Habib: "Kako nisi? Rekel si, da sem pič... Slišal sem te, naj se to nikoli več na ponovi."

Irski povračilni ukrepi in zapor

Za incident v hotelu je hitro izvedel tudi Irec, ki je bil takrat v domovini. Z osebnim letalom je priletel v New York in na dan tehtanja UFC 223 s številnimi svojimi prijatelji napadel avtobus, na katerem je bil tudi Nurmagomedov.

V veliki jezi je v avtobus metal vse, kar mu je prišlo pod roke. Niti malo ga ni zanimalo, koga bo zadel. Ne nazadnje na avtobusu ni bil le ruski borec, ampak še številni drugi, tudi ženske borke ...

McGregor je v avtobus vrgel tudi manjši pokončen voziček na dveh kolesih za prevažanje tovora:

Posnetki iz avtobusa v času "irske invazije":

 

V napadu na avtobus sta se lažje poškodovala Michael Chiesa in Ray Borg (ureznine zaradi razbitega stekla), Nurmagomedov pa je ostal miren: "Smešen je. Zakaj si razbil okno? Prišel bi noter, če si res pravi gangster. Brooklyn je zgodovinsko gledano pravi kraj za mafijo. Če bi se rad pogovoril, sporoči lokacijo. Pridem, ni problema."

Conor McGregor
Sportal Nori Irec zblaznel in povzročil hud incident: kaj sledi? #video

McGregor je se je kasneje kar sam predal policiji, Nurmagomadov pa je v soboto kljub tem pretresom brez težav osvojil naslov svetovnega prvaka v lahki kategoriji.

Conor McGregor je noč preživel v brooklynskem zaporu, po plačilu  50 tisoč evrov globe pa je lahko zapustil ZDA. | Foto: Reuters Conor McGregor je noč preživel v brooklynskem zaporu, po plačilu 50 tisoč evrov globe pa je lahko zapustil ZDA. Foto: Reuters

Živčna vojna in sojenje

Ircu je po številnih obtožnicah grozila tudi zaporna kazen. Po plačilu 50 tisoč evrov varščine je lahko odšel v domovino, sojenje pa se je nadaljevalo poleti. "V športu se dogajajo nore stvari, a to, kar se je zgodilo včeraj, je najhujše, kar se je zgodilo pod okriljem UFC. To ni Conor McGregor, ki ga poznam," je bil takrat zgrožen predsednik UFC Dana White.

Konec julija si je Irec s priznanjem in dogovorom z brooklynskim tožilcem rešil kariero. Ohranil je licenco MMA-borca in se izognil zaporni kazni. Sodišče ga je poslala le na tečaj obvladovanja jeze. 

McGregor si je oddahnil in jo odnesel brez zaporne kazni. | Foto: Reuters McGregor si je oddahnil in jo odnesel brez zaporne kazni. Foto: Reuters

"Hvaležen sem tožilcu in sodniku, da sta mi dovolila, da se premaknem naprej, za podporo pa se zahvaljujem prijateljem, družini in navijačem," je v izjavi za javnost zapisal McGregor.

conor mcgregor
Sportal Borec se je izognil zaporu, bo pa moral na tečaj krotenja jeze

Po dveh letih vrnitev v oktagon

Vsi ti dogodki, ki so pretresli borilni svet, so bili idealna uvertura za vrnitev norega Irca v oktogon po dveh letih mirovanja. Izbral pa je koga drugega kot Nurmagomedova.

"Hvala, Habib, da si ostal na avtobusu, ker če ne bi, bi bil ti mrtev, jaz pa v zaporu. Zdaj te bom razbil in še zaslužil," je bil poln optimizma 30-letni Irec, ki ga je 6. oktobra v T-Mobile Areni v Las Vegasu čakal veliki spopad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

Dvoboj se je prodal sam

Zanimanja za dvoboj je bilo tako veliko, da so dvorano v Las Vegasu, ki sprejme nekaj več kot 20 tisoč gledalcev, nemudoma razprodali. Promocija dvoboja ni bila potrebna, vseeno pa sta se borca soočila na dveh novinarskih konferencah.

Irec je ostal zvest svoji taktiki in verbalno napadal Nurmagomedova. Ta si je ob tem le mislil: "Počakaj do sobote, bomo govorili v kletki." 

Irec je novinarsko konferenco izkoristil za promocijo svojega viskija. S predsednikom UFC Dano Whitom je tudi nazdravil. | Foto: Getty Images Irec je novinarsko konferenco izkoristil za promocijo svojega viskija. S predsednikom UFC Dano Whitom je tudi nazdravil. Foto: Getty Images

Ena novinarska konferenca je potekala brez navijačev, le z novinarji:

Eno steklenico viskija Proper Twelve je dobil tudi Conan in ga seveda poskusil. Kozarec si je natočil tudi McGregor. "Glede na to, da me čaka dvoboj kariere, bom spil samo pol steklenice," je dejal v šali:

Conor Mcgregor je na drugo novinarsko konferenco "zamudil" kar 25 minut. | Foto: Getty Images Conor Mcgregor je na drugo novinarsko konferenco "zamudil" kar 25 minut. Foto: Getty Images

Ena z navijači, prevladovali so tisti na strani Irca:

Vroče je bilo tudi na uradnem tehtanju:

Oba sta že popoldne dosegla težo, zgornja meja je bila 70,3 kilograma, zvečer pa stopila še pred navdušeno množico ljudi. 

"Lepo se je vrniti, kralj je spet doma," je navdušeno množico nagovoril McGregor, Habib pa le mirno dejal: "Jutri bom zmlel vašega fanta. Hvala vam, irski navijači. Brez vas tega dvoboja ne bi bilo."

Habib Nurmagomedov pred bitko vedno nosi bojno pokrivalo, kakršno nosijo dagestanski pastirji, s katerimi ni dobro češenj zobati.  | Foto: Getty Images Habib Nurmagomedov pred bitko vedno nosi bojno pokrivalo, kakršno nosijo dagestanski pastirji, s katerimi ni dobro češenj zobati. Foto: Getty Images

Že po prvi rundi je bilo vse jasno

V nedeljo nekje okoli 6. ure po slovenskem času se je začelo zares. McGregor je vedel, od kod preži glavna nevarnost, a Rus mu je vseeno vzel nogo in ga spravil na tla. Po štirih minutah rokoborbe je bil Irec že vidno izmučen.

Ko mu je v drugi rundi zamajal še kolena, je bilo dvoboja praktično konec:

Irec je čudežno preživel drugo rundo, v kateri se je Nurmagomedov z njim že pogovarjal. "Pogovoriva se zdaj," mu je zabrusil med udarjanjem po glavi.

Po tretji rundi je McGregor tudi sam videl, koliko je ura, in se Rusi morda celo "opravičil". "Gre samo za posel," so bile besede Irca, ki jih jezni Nurmagomedov ni najbolje razumel, saj o kakšnem mirnem zaključku ni hotel niti slišati.

Konec je nastopil v četrti rundi. Utrujenega Irca je Rus z davljenjem prisilil v predajo:

Velika zmaga, a sledil je še večji incident

Rusu ponižanje in zmaga nad McGregorjem nista bila dovolj. Odzval se je na zmerjanje Dillona Danisa, McGregorjevega prijatelja, in skočil nanj. Vnel se je vsesplošni pretep, po glavi pa jih je v kletki dobil tudi McGregor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Орёл 🦅🦅

A post shared by Fan Page🌐 Khabib Nurmagomedov (@teamkhabib_nurmagomedov) on

Tri borce iz ekipe Nurmagomedova je policija za kratek čas pridržala, nato pa jih izpustila. Med njimi je bil tudi Zubaira Tuhugov, ki bi se moral konec mesec udariti z Artemom Lobovom, da, možakarjem, ki ga je pred meseci Habib oklofutal v hotelu. Predsednik UFC Dana White je že potrdil, da se trojica v UFC ne bo nikoli več borila.

Nurmagomedov se je po incidentu opravičil:

"Opravičujem se komisiji Nevade, opravičujem se Las Vegasu. Vem, da to ni bila moja boljša stran, a vseeno ne razumem, zakaj toliko govora o tem. Govoril je čez mojo vero, družino, prišel je v Brooklyn in napadel avtobus," se je po incidentu zagovarjal Nurmagomedov in dodal, da jih bo zaradi obnašanje slišal v domovini.

"Oče me je vedno učil, da moram biti spoštljiv, verjamem, da me bo doma zmlel zaradi tega dogajanja po dvoboju," je dodal ruski borec.

To je potrdil tudi Abdulmanap Nurmagomedov: "V oktagonu lahko počneš vse, zunaj njega pa se moraš primerno vesti. Med občinstvom so navadni ljudje, ženske, otroci. Sem odločno proti pretepanju zunaj ringa, oktagona. To je moja ekipa, jaz sem odgovoren, a bomo vse uredili."

"Vrnil se bom"

Ponižani in osramočeni Conor McGregor je po dvoboju in incidentu hitro odbrzel s prizorišča. Tožb ni vložil, je potrdil White: "Ne, dejal je, da ga to ne zanima in da se z Dagestanci pač ne marajo. Razočaran je bil le zaradi poraza."

Si Conor McGregor zasluži povratni dvoboj s Habibom Nurmagomedovom?

  • Da
    47,55 %
    407 glasov
  • Ne.
    52,45 %
    449 glasov
Oddanih 856 glasov

Po nekaj urah se je tudi sam javil na družbenih omrežjih. "Dober udarec, veselim se že povratnega obračuna. Vrnil se bom," je zapisal Irec, v svoji tretji objavi na Instagramu pa je ob svoji fotografiji s kozarcem viskija v roku dodal stavek, ki ga ne razume nihče: "Izgubili smo dvoboj, a dobili bitko. Vojna še traja."

Kdo bi vedel, na kaj je meril, morda na denarno injekcijo, ki bo pri njem neprimerno večja kot pri Rusu. Pred dvobojem je govoril celo o 50 milijonih ameriških dolarjev, kar je za šport prava znanstvena fantastika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We lost the match but won the battle. The war goes on.

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

Narodni heroj pozdravil narod in čaka na kazen

Nurmagomedov se je že vrnil v domovino, kjer so mu na nogometni areni Anži pripravili velik sprejem. Ponos dagestanskega naroda jim je pokazal pas za UFC-prvaka, čeprav še ni jasno, ali ga bo obdržal ali ne. Atletska komisija Neveda je od UFC pridobila vse posnetke, nakar se bo odločila, kakšna kazen sledi.

''Lahko se zgodi, da bo moral plačati 250 tisoč ameriških dolarjev in bil suspendiran za pol leta,'' je ene izmed mogočih scenarijev za TMZ povedal predsednik organizacije White. Poudarja še, da v Las Vegasu do takšnim incidentom niso naklonjeni. Drugače bi bilo, če bi se to zgodilo v New Yorku. McGregor jo je praktično odnesel brez resne kazni, pa je šlo za hujši izpad.

  Habib Nurmagomedov Dagestan Mahačkala | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dagestan Mahačkala | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dagestan Mahačkala | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte