Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2011,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 10. 12. 2011, 18.25

8 let

Popoldan spet pet slovenskih plavalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na plavalnem EP v Szczecinu si je popoldanske nastope tudi v soboto priplavalo pet plavalcev, tudi vsi kandidati za medalje, Damir Dugonjič in Matjaž Markič na 50 prsno ter Peter Mankoč na 100 mešano.

V finalu bo na 200 delfin nastopil Robi Žbogar, z državnim rekordom še enkrat presenečenje v ekipi, in v polfinalu na 100 prsno Tjaša Vozel. Za slovenski tabor je bil napet že uvod kvalifikacij, ko je bilo jasno, da se bo moral eden od favoritov na 50 prsno v medsebojni izločilni tekmi preseliti na tribune. Petkov junak slovenskega tabora, Damir Dugonjič, je sicer upravičil vlogo prvega favorita a z dosežkom 27,03 in šestim mestom ni deloval tako suvereno kot na 100 metrski razdalji, kjer je že na obratu dosegel izid 26,68, zato ima za popoldan še precej rezerve. "Popoldan bo lažje. Zdajle sem bil kar malo zaspan. Bilo je težko, posebej ko mi je Aleksander Hetland ušel že na startu," je povedal plavalec.

V drugem polfinalu je Matjaž Markič spet dokazal, da je tekmovalec za največje tekme in za skoraj osem desetink izboljšal svoj najboljši letošnji dosežek, s 27,15 pa je osvojil osmo mesto in bil tudi 15 stotink hitrejši od svojega večnega tekmeca Emila Tahiroviča, ki je priznal, da je tudi na tej tekmi delal napako za napako in kljub 11. izidu kvalifikacij moral skleniti nastope. Robi Vovk je zasedel 32. mesto.

Peter Mankoč je v kvalifikacijah na 100 mešano s 54,63 zasedel "le" 11. mesto, a z izkušnjami brez težav osvojil zmago v svoji skupini ter se prebil v polfinale. "Prvih 75 metrov sem odplaval resno, na koncu pa malo popustil," je povedal Mankoč, ki se bolj ukvarja z naslednjima nastopa in prvič letos javno tudi mislijo o novi zlati medalji: "Vlogo prvega favorita ima sicer Nemec Markus Deibler. Jaz bom moral za zlato v finalu do milimetra natančno odplavati ves podvodni del in obrate."

Velik napredek je še enkrat več potrdil tudi Radovljičan Robi Žbogar, ki je že v jutranjih kvalifikacijah z 1:53,85 skoraj za sekundo izboljšal lasten slovenski rekord in se kot šesti prebil v finale. "Popoldan si želim še kaj dodati," je povedal plavalec, ki pravi, da se za boljši nastop vedno kaj najde, kakšen obrat, kakšna drugačna taktika, ki jo bosta dorekla s trenerjem Miho Potočnikom.

V polfinale se je na 100 prsno zavihtela še Tjaša Vozel, ki se je z 1:08,67 na štiri desetinke približala osebnemu rekordu in popoldan računa predvsem z boljšim časom.

Zelo dobro je nastopila tudi Urša Bežan, ki je na 400 prosto s 4:07,06 krepko popravila osebni rekord, a kljub temu ni bila povsem zadovoljna: "Glede na to, kako sem plavala 100 prosto, sem pričakovala še dve sekundi boljši dosežek." Ta bi ji prinesel prvi finale v karieri, od katerega je bila s 16. mestom oddaljena le slabo sekundo. Še včeraj lažje obolela Anja Klinar je bila 21., Tjaša Oder, ki je spoznala, da so ji težave z zobom pobrale preveč moči, 32., in novinka v ekipi Mojca Sagmeister, ki ni skrila kančka treme, 34.

Ne spreglejte