Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
12.48

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Praga Luka Božič Benjamin Savšek

Sobota, 10. 6. 2023, 12.48

11 mesecev

Praga, svetovni pokal v slalomu na divjih vodah

Olimpijski prvak Benjamin Savšek v Pragi pometel s konkurenco! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Benjamin Savšek | Nov uspeh Benjamina Savška! Na brzicah Vltave v Pragi je zmagal na tekmi svetovnega pokala.  | Foto Nina Jelenc

Nov uspeh Benjamina Savška! Na brzicah Vltave v Pragi je zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je zmagal na tekmi svetovnega pokala v češki Pragi. Na brzicah reke Vltave je olimpijski prvak iz Tokia z veliko prednostjo ugnal Slovaka Mateja Benuša in Francoza Julesa Bernardeta. Drugi slovenski predstavnik Luka Božič je po 16. mestu izpadel v polfinalu.

Benjamin Savšek je sijajno začel preizkušnjo na brzicah reke Vltave, obenem pa v tehnično zahtevnejšem srednjem delu ni imel toliko težav kot tekmeci. Po celotni progi je močno pridobival, ciljno črto pa prečkal s časom 97,65 sekunde oziroma kar 3,61 sekunde hitreje od Benuša.

Nato je moral počakati le še nastop domačina Jirija Prskavca, ki je bil najboljši v dopoldanskem polfinalu. Toda domačin je imel v finalu ogromno težav in zasedel deveto mesto.

Benjamin Savšek | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc Vesel, da je prenesel pritisk

"Vožnja je bila približek tisti iz Tokia. Res sem vesel, da sem prenesel pritisk, predvsem zaradi tega, ker so bili na startu tudi trije Čehi, domači tekmovalci. Vedel sem, da moram sestaviti dobro finalno vožnjo. Vesel sem, da sem po dolgem času spet na prvem mestu v svetovnem pokalu," je uvodoma povedal Savšek, ki je v lanski sezoni v svetovnem pokalu osvojil tri kolajne, a zadnja zmaga je pred današnjo segala v sezono 2017, ko je bil najboljši v La Seu d'Urgellu.

Benjamin Savšek po zmagi v Pragi. | Foto: Nina Jelenc Benjamin Savšek po zmagi v Pragi. Foto: Nina Jelenc

V Tacnu upa na najbolje

Zmaga bo nasmejanemu Savšku dala še poseben zagon pred prihodnjo preizkušnjo, ki ga čaka naslednji konec tedna, ko bo svetovni pokal gostila Ljubljana: "Veselim se naslednje tekme, ki je v Ljubljani, v Tacnu. Seveda ne želim prehitevati. Grem po vrsti, od kvalifikacij, preko polfinala, do finala. Ob tej priložnosti res vse vabim na ogled domačega svetovnega pokala v Ljubljani. Tudi tam si želim prikazati takšne vožnje kot sem jih tu. Upam na najboljše."

V svetovnem pokalu je po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah na kontu 110 točk.

Luka Božič je tekmo končal na 16. mestu. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Luka Božič je tekmo končal na 16. mestu. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Drugi slovenski predstavnik Luka Božič se ni prebil v finale, v dopoldanskem polfinalu je bil namreč 16. Že v petek je izpadel Nejc Polenčič, ki je na 31. mestu za las zgrešil današnji polfinale najboljše trideseterice.

V svetovnem pokalu je po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah na kontu 110 točk. Tretji je Nemec Sideris Tasiadis s 86 točkami.

Avstralka do tretje zmage v letošnji sezoni

Pri ženskah je slavila avstralska zvezdnica Jessica Fox. To je bila njena tretja letošnja zmaga, druga v kanuju. Kljub dotiku je za 1,44 sekunde ugnala Andorko Monico Dorio Vilarrublo, tretja pa je bila Čehinja Gabriela Satkova (+1,89). Obe sta brzice na Vltavi premagali brez dotika.

V polfinalu so obstale vse tri slovenske predstavnice v češki prestolnici. Najboljša med njimi je bila Eva Alina Hočevar na 15. mestu. Alja Kozorog je bila 19., Lea Novak pa 25.

Po petkovih kajakaških preizkušnjah bo v nedeljo na vrsti le še kajakaški kros. Pri ženskah bosta nastopili Ajda Novak in Eva Terčelj, pri moških pa Tine Kancler in Vid Kuder Marušič.

Naslednji konec tedna se bo kajakaška karavana preselila v Tacen.

Preberite še:

Luka Božič
Sportal V polfinalu kanuistov in kanuistk pet slovenskih nastopov
Ne spreglejte