Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
15. 5. 2019,
8.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić

Sreda, 15. 5. 2019, 8.00

4 leta, 11 mesecev

Pogovor z Anjo Osterman

Pustila delo v lokalu in se posvetila treningom

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Anja Osterman | Foto Kajakaška zveza Slovenije

Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Anja Osterman je ena tistih kajakašic v šprintu, ki bi bila lahko v prihodnosti gonilna sila slovenskega kajaka na mirnih vodah. Mlada Primorka trenira z našo trenutno najboljšo kajakašico Špelo Ponomarenko Janić, s katero sta že in bi lahko tudi v prihodnje dosegali vrhunske rezultate.

Špela Ponomarenko JAnić
Sportal Po dveh otrocih še vedno meri na olimpijsko medaljo

Anja je nase prvič opozorila pred dvema letoma, ko sta skupaj s Špelo blesteli v dvojcu. Leta 2017 sta na evropskem prvenstvu zasedli drugo mesto, na svetovnem prvenstvu pa sta bili tretji in v kajaku na mirnih vodah postali prava mala senzacija. Po enoleten premoru zaradi Špelinega porodniškega dopusta bosta letos znova sedli v dvojec in napadali visoke uvrstitve. Med drugim je cilj, da dosežeta olimpijsko kvoto.

Prve tekme za svetovni pokal so na sporedu od 21. do 26. maja v Poznanju. Konec maja je tekma svetovnega pokala v Duisburgu, avgusta pa je na sporedu svetovno prvenstvo.

Anja Osterman | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Občutki v čolnu so zares dobri Anja Osterman | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Trdo treniramo, najin cilj je doseči kvoto za olimpijske igre v Tokiu. Trenutno se pripravljava na tekmi svetovnega pokala, kjer se bova znova preizkusili v dvojcu.  Za zdaj gre vse super. Občutki so res dobri, celo boljši kot pred letom in pol pred svetovnim prvenstvom. Gremo s polno paro naprej, pa bomo videli, kako bo na uvodni tekmi svetovnega pokala v Poznanju. Mislim, da se nimamo česa bati, ker nama gre res dobro," je uvodoma povedala primorska kajakašica, ki bo letos tekmovala tudi na evropskih igrah.

Za zdaj imata načrt, da bosta nastopili samo v dvojcu, saj urnik tekmovanj ne dopušča, da bi tekmovali tudi v kajaku enosedu. Za svetovno prvenstvo puščajo odprte možnosti. "Za svetovno prvenstvo se bomo naknadno odločili, ali bova s Špelo veslali tudi v enojcu, saj si želimo poleg v kajaku dvosedu olimpijske kvote še v drugih disciplinah. O tem se bomo odločili šele pred svetovnim prvenstvom. To je odvisno od tega, v kakšni formi bomo in koliko nam bo to dovoljeval urnik."

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc "Če mislite, da ni nič trenirala, se motite"

Lani je na tekmah nastopila sama, saj je bila Špela na porodniškem dopustu in skrbela za svojo novorojenko Sofio. Kljub temu je bila Špela veliko prisotna na treningih.

"Res je, da je bila Špela lani noseča, ampak če mislite, da ni nič trenirala, se motite. Špela je bila zraven vsak trening. Tiste težje treninge je izpustila, ampak na vseh preostalih, ki niso bili tako naporni, je bila zraven in včasih jo je bilo težko prehiteti. Špele torej sploh nisem pogrešala. Morda sem jo pogrešala na tekmi. Ona je bila namreč tista, ki mi je dajala tempo v dvojcu, lani pa sem bila sama. To je bilo tisto, kar mi je manjkalo. Sicer pa nam je Špela dajala veliko nasvetov, nas spodbujala in nam pomagala."

"Letos se nam je mesec po rojstvu hčerke že pridružila v fitnesu. Če samo pogledamo, kako je letos veslala na izbirnih tekmah za reprezentanco … Bila je zelo blizu in ob dejstvu, da je pred sedmimi meseci rodila, mislim, da je v odlični formi in da bo le še napredovala."

Anja Osterman | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Občutki so zares dobri

Leta 2017, ko sta prvič tekmovali v dvojcu, je moral trener Stejpan Janić vložiti veliko truda, da je Anja v dvojcu lahko veslala s Špelo. Kmalu za tem sta se v čolnu odlično ujeli in dosegli zelo dobre rezultate. In kakšna so pričakovanja letos?

"Glede na to, da se v dvojcu odlično počutiva, skoraj bolje kot pred dvema letoma, je to dobra osnova za naprej. Moje veslanje se je izboljšalo, zato se tudi bolje počutim. Res imava dobre občutke in kar ne moremo verjeti, da v tako zgodnji fazi že tako dobro veslava."

Končno se lahko posveča le treningom

Ko smo se pred dobrim letom in pol pogovarjali z Anjo, je morala delati v lokalu, da si je lahko kupila letalsko vozovnico za priprave v Avstraliji. Nekaj dni po svetovnem prvenstvu, na katerem je osvojila bronasto medaljo, je že delala v lokalu, da je lahko zaslužila kakšen evro. Od lani se lahko končno posveča le treningom. "Od oktobra sem zaposlena v Slovenski vojski, tako da je delo v lokalu trenutno na stranskem tiru oziroma tam ne delam več (smeh, op. p.). Zdaj sem zaposlena v vojski, tako da sem lahko osredotočena le na treninge."

Ne spreglejte