Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 12.55

8 let

Razdelili državne naslove v prostem potapljanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na odprtem državnem prvenstvu v prostem potapljanju v Kranju so do naslovov prišli Aleš Seliškar in Jakica Jesih v statični apnei, Jure Daić in Katjuša Fabjančič v dinamični apnei brez plavuti.

Mitja Štampfer in Nina Poženel sta zmagala v dinamični apnei s plavutmi.

V kranjskem olimpijskem bazenu na četrtem odprtem državnem prvenstvu v prostem potapljanju v organizaciji Slovenske potapljaške zveze, DPD Bled in DPD Kranj je nastopilo 18 tekmovalcev, med njimi tudi aktualna svetovna prvakinja v globinskem potopu brez plavuti Jarmila Slovenčikova.

Prvi dan so se tekmovalci pomerili v statični apnei. Pri moških je bila konkurenca zelo izenačena, saj je bila med prvim in zadnjim tekmovalcem le dobra minuta razlike. Zmago je ubranil državni prvak v tej disciplini, Ljubljančan Aleš Seliškar (DPD Bled), s časom 6:24. Le 15 sekund manj je držal sapo Jure Daić (H2O team Maribor, 6:09), tretji je bil češki tekmovalec Josef Zbynek s časom 6:04. Četrto mesto na tekmi in tretje mesto v konkurenci za državno prvenstvo je dosegel Miha Pribošič (DPR Tjulnji) s časom 6:01.

V dinamični apnei brez plavuti je zmago slavil češki tekmovalec Josef Zbynek s 131 metri, na drugo mesto je priplaval Jure Daić (125 m) in na tretje Miha Pribošič (101 m). Četrto mesto (in tretje za državno prvenstvo) si je s 100 metri priplaval Aleš Seliškar. Trije odlični tekmovalci Rišian, Sviličić in Štampfer so precenili svoje sposobnosti, za nekaj metrov predolgo zadrževali sapo in po dvigu na površje doživeli tako imenovani "black out" oziroma izgubo zavesti, kar je pomenilo izključitev.

Prav tako napeto je bilo tekmovanje v dinamični apnei s plavutmi. Največjo dolžino, 162 metrov, sta preplavala Luka Pengov (DPD Bled) in Mitja Štampfer (H2O team Maribor), a ker je slednji napovedal rezultat (125 m), ki je bil bližji dejanskemu dosežku, je po pravilih AIDE Štampfer tudi zmagal. Tretji je bil Seliškar s 150 metri. Enako dolžino sta preplavala tudi Josef Zbynek in Jure Daić, a ker sta napovedala manj od Aleša, sta končala na četrtem in petem mestu.

V odsotnosti najboljše slovenske apneistke Mojce Studen, ki tudi po DP ohranja svoje državne rekorde, so se pomerile tri novinke na tekmovanjih v prostem potapljanju - Katjuša Fabjančič (PLK Koper), Nina Poženel (H2O team Maribor) in Jakica Jesih (DPD Bled. Po novih pravilih so rezultati na državnem prvenstvu regularni, če se ga udeleži v moški konkurenci vsaj šest tekmovalcev in v ženski vsaj pet tekmovalk - zato doseženi rezultati v ženski konkurenci ne veljajo za uradno razvrstitev za državno prvenstvo. V statični apnei je bila najboljša Jakica Jesih s časom 3:31, v dinamiki brez plavuti je slavila Katjuša Fabjančič s preplavanimi 60 metri, v dinamiki s plavutmi pa je zmagala Nina Poženel s 84 metri.

Ne spreglejte