Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
18.40

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

šah Vladimir Fedosejev

Četrtek, 28. 12. 2023, 18.40

4 mesece

SP v pospešenem šahu

Rus v slovenski reprezentanci Fedosejev svetovni podprvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Vladimir Fedosejev | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ruski velemojster Vladimir Fedosejev, ki od letošnjega leta nastopa za slovensko reprezentanco, je v uzbekistanskem Samarkandu postal svetovni podprvak v pospešenem šahu. Boljši je bil le Magnus Carlsen.

Na prvenstvu je Vladimir Fedosejev zbral 9,5 točke od 13 možnih, kar je le pol točke manj od svetovnega prvaka Magnusa Carlsena iz Norveške. Bron je z devetimi točkami osvojil Kitajec Yangyi Yu. Slovenske barve je zastopal tudi drugi ruski velemojster Anton Demčenko, ki je s 7,5 točke zasedel 64. mesto. Oba Rusa za Slovenijo nastopata od sredine letošnjega leta.

Osemindvajsetletni Fedosejev, ki je bil rojen v Sankt Peterburgu, je leta 2017 v Minsku osvojil bron na evropskem prvenstvu v običajnem šahu. Tega leta je v Rijadu v Saudski Arabiji prišel še do srebra na SP v pospešenem šahu. Fedosejev je prenehal zastopati Rusijo po njenem vojaškem napadu na Ukrajino leta 2022 in je namesto tega sprva igral pod zastavo mednarodne zveze Fide. Letos pa se je odločil, da bo igral za Slovenijo.

Šah | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar V Samarkandu je Carlsen nanizal sedem zmag in šest remijev ter ubranil naslov. Norvežan je še vedno najboljši šahist sveta in prvi na svetovni lestvici tudi v klasičnem šahu, a se je odločil, da svetovnega naslova v tej osnovni različici ne bo branil. 

Po 11 odigranih krogih in 15 minutah za celotno partijo ob desetih dodatnih sekundah za vsako potezo je nova prvakinja presenetljivo postala ruska mednarodna mojstrica Anastasija Bodnarjuk, ki je bila šele 51. igralka prvenstva. Bodnarjukova je nanizala šest zmag in pet remijev ter je edina neporažena ob aktualni svetovni prvakinji v klasičnem šahu Wenjun Yu iz Kitajske, ki je bila z osmimi točkami šesta.

Ne spreglejte