Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2008,
17.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2008, 17.12

8 let, 1 mesec

Rusi ubranili naslov prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski telovadci (272,450 točke) so na evropskem prvenstvu v Lozani ubranili naslov prvakov na ekipni tekmi s prvenstva leta 2006 v grškem Volosu.

Srebro so si v današnjem finalu priborili Nemci (269,575), bron pa Romuni (268,950). Slovenija je tekmovanje končala v četrtkovih kvalifikacijah.

Razplet na koncu je bil takšen, kot so ga napovedovali strokovnjaki. Ti so možnost za medalje pripisovali še Belorusiji in Ukrajini, ki sta tretje in četrto mesto osvojili na zadnjem prvenstvu v Grčiji, tokrat pa mesti, ki ne zagotavljata kolajni. Za nepoznavalce se je tekma odvijala popolnoma drugače, saj so dolgo vodili Francozi, a le zaradi izjemne ocene na preskoku. To je trajalo do zamenjave na štirih orodjih, kjer so Francozi še vodili, slabo točko so zaostajali Romuni in Rusi, dobro točko pa Nemci. Razlika med omenjenimi tremi ekipami je znašala 0,3 točke.

Do konca sta bili še dve postaji. Rusi so potrdili vlogo najboljših na bradlji in povedli 1,7 točke pred Nemci ter 3,9 pred Romuni. Francozi so po pričakovanjih v nastopu na konju z ročaji odpovedali in zaostali. O zmagovalcih je odločal nastop Rusov na drogu, Romunov v parterju in Nemcev na konju z ročaji. Po pričakovanju so Jurij Rjazanov, Maksim Devjatovski in Sergej Horohordin prednost še povečali. Tudi Romuni so pokazali izjemno vajo v parterju in odločala je prav zadnja menjava, kjer je Robert Weber, jutrišnji tekmec Aljaža Pegana na drogu, na konju z ročaji uspel zbrati dovolj točk, da so Nemci osvojili srebro in s tem največji uspeh v 53-letni zgodovini evropskih prvenstev, saj so bili pred tem že tretji v letih 1994 in 1998.

Rusi, ki so močno razočarali na lanskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, kjer so medalje osvojili Kitajci, Japonci in Nemci, so po tekmi priznali, da so pričakovali zlato. "Vse ste videli. Imeli smo napet obračun z Nemci in njihovim najboljšim, Fabianom Hambüchnom. Seveda smo si želeli zlato in na koncu nam je to uspelo, čeprav smo naredili kar nekaj napak," je bil s komentarjem skop ruski trener Andrej Rodinenko. Za napeto tekmo so poskrbeli sami, saj sta Jurij Rjazanov in Maksim Devjatovski zelo slabo nastopila na konju z ročaji in nato iz ozadja prihajali vedno višje. "Napako sem naredil samo zato, da sem tekmo naredil zanimivo in napeto," pa se je pošali Devjatovski, ki se mu je ponesrečil seskok.

Nemci so bili zadovoljni s srebrom, čeprav so se po lanskem uspehu na SP po tihem spogledovali celo z zlatom. Po tekmi so bili komentarji drugačni. "Potrdili smo uvrstitev iz kvalifikacij, kar ni vedno lahko, saj se tekmovalci marsikdaj prezgodaj zadovoljni z doseženim. Danes smo pokazali izjemno psihično moč, saj smo tekmece lovili iz ozadja in uspelo nam je. Ta medalja nas bo izjemno motivirala tudi na poti do Pekinga," pa je v imenu nemške reprezentance komentiral Florian Hambüchen, ki je nastopil kar na petih orodjih, jutri pa ga čakajo še štirje posamični finali, tudi v konkurenci z obema Slovencema.

Romuni bi lahko tokrat dosegli več. S poškodovanim Marianom Dragulescom bi se danes z Rusi borili tudi za zlato. Srebro je bilo dosegljivo tudi brez njega, a si je Flavius Koczi privoščil nepričakovane napake na krogih in konju z ročaji. To je po tekmi priznal tudi romunski trener, a kot vselej, grešili so tudi drugi.

V Lozani ob ženevskem jezeru, največjem v zahodni Evropi, bodo prireditelji v nedeljo podelili še medalje na posameznih orodjih. Po pričakovanjih se bosta zanje potegovala tudi oba najboljša Slovenca, Mitja Petkovšek na bradlji in Aljaž Pegan na drogu.

Ne spreglejte