Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
18.04

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

kajak Kajakaška zveza Slovenije Lea Novak Alja Kozorog Eva Alina Hočevar kanu

Torek, 19. 9. 2023, 18.04

7 mesecev, 1 teden

slalomsko SP v kajaku in kanuju na divjih vodah

Zgodovinski dosežek Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Novak Kozorog Hočevar Kanu | Slovenske kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu poskrbele za zgodovinski dosežek. Z ekipnim bronom so osvojile prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih v ženskem kanuju. | Foto Nina Jelenc

Slovenske kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu poskrbele za zgodovinski dosežek. Z ekipnim bronom so osvojile prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih v ženskem kanuju.

Foto: Nina Jelenc

V Lee Valleyu pri Londonu se je na olimpijski progi začelo slalomsko svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah. Za Slovenijo uspešno, saj je že v prvi disciplini osvojila kolajno. Zanjo so v ekipni vožnji poskrbele kanuistke, Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so zasedle tretje mesto. Preostale ekipe so ostale brez odličij.

Tiskovna konferenva veslaške reprezentance. Veslanje
Sportal To je zdaj pozabljeno #video

Slovenske kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak, ki so zbrale dve kazenski sekundi, so premagale le Britanke in Čehinje. Zaostanek četrtih s prejšnjega prvenstva v Augsburgu za Britankami, ki dotika niso imele, je bil dve sekundi in 87 stotink. Tudi brez dotika do zlata ne bi mogle, lahko pa bile druge, če se jim ne bi zalomilo pri predzadnjih vratcih.

"Občutki so sladko-kisli, vsaj moji. Če ne bi bilo moje napake, nepotrebnega dotika, bi bile srebrne. Vseeno pa sem zelo zadovoljna, pokazale smo lepo vožnjo, z izjemo napake je vsaka vrhunsko opravila, kar je imela za opraviti," se je nekoliko krivdno počutila Novak, a kolegici je tega nista niti najmanj zamerili.

Slovenke so zaostale le za zmagovalkami Britankami in drugouvrščenimi Čehinjami. | Foto: Nina Jelenc Slovenke so zaostale le za zmagovalkami Britankami in drugouvrščenimi Čehinjami. Foto: Nina Jelenc

"Že nekaj časa smo sestavljale tako lepo vožnjo. Čolni so nam tekli, lepo smo se križale. Lani nam je malo manjkalo za kolajno, letos jo imamo. To je dobra napoved tudi za posamične tekme," je dejala Hočevar, istega mnenja pa je tudi Kozorog: "Menim, da se po taki ekipni vožnji ni za bati, da bi ostale brez olimpijske kvote."

Savšek: Škoda za nekaj majhnih napakic

Benjamin Savšek je skupaj z Luko Božičem in Žigo Linom Hočevarjem branil naslov, a na koncu osvojil nehvaležno četrto mesto. | Foto: Bojan Puhek Benjamin Savšek je skupaj z Luko Božičem in Žigo Linom Hočevarjem branil naslov, a na koncu osvojil nehvaležno četrto mesto. Foto: Bojan Puhek Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar, ki so branili zlato kolajno, dotika niso imeli, a so vseeno ostali brez odličja. Zasedli so nehvaležno četrto mesto, za bronom so zaostali dobro sekundo, izgubili so ga po slabše odpeljanem srednjem delu proge. Zmagali so Francozi pred Britanci in Italijani.

"Imeli smo kar lepo vožnjo, res pa je, da je težko biti vsako leto na vrhu. Konkurenca je močna in ne spi. Zadovoljen sem z nastopom, škoda je za nekaj majhnih napakic, ki so nas stala višje uvrstitve," je menil Savšek, Božič pa ga je dopolnil. "Bistvo je bil le en trenutek nepozornosti dovolj, da imamo nekoliko grenak priokus. Vsekakor pa ni bilo slabo, Žiga Lin se je dobro ujel z nama."

Brez kolajn so tekmovanje končali tudi kajakaši. Ženska ekipa, ki so jo sestavljale Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar je z enim dotikom (tudi brez njega medalje ne bi bilo) zasedla peto mesto, moški v postavi Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar in Martin Srabotnik so bili šesti, enako kot kolegice z enim dotikom, ki pa za uvrstitev na zmagovalni oder ni bil usoden.

Pri kajakašicah je zmagala Avstralija pred Španijo in Veliko Britanijo, pri kajakaših pa Češka pred Francijo in Poljsko.

Prvenstvo se bo nadaljevalo v sredo, ko bodo na sporedu kvalifikacije kanuistk in kanuistov.

Peter Kauzer
Sportal Zimzeleni Kauzer do nove zmage v svetovnem pokalu
Luka Božič
Sportal Božič nagrajen za najboljšo vožnjo sezone
Ne spreglejte