Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
10.12

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Namizni tenis Blaž Brodnjak Danijel Šarlah NTZS

Torek, 29. 10. 2019, 10.12

4 leta, 6 mesecev

Blaž Brodnjak ni več predsednik NTZS

Slovenski namizni tenis v krizi, predsednik odstopil brez pojasnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Namizni tenis | Slovenska krovna organizacija v namiznem tenisu trenutno nima predsednika. | Foto Vid Ponikvar

Slovenska krovna organizacija v namiznem tenisu trenutno nima predsednika.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski namizni tenis je zašel v veliko krizo. Ne po rezultatih, saj Slovenija vsaj pri moških še nikoli ni bila tako visoko, ampak v vodstvenem pogledu, trenutno je namreč Namiznoteniška zveza (NTZS) brez predsednika, potem ko je po vsega mesecu na položaju odstopil Blaž Brodnjak, ta razlogov za odstop ni javno obrazložil.

Kot pravijo na NTZS, predsednik uprave NLB svoje odločitve ni pojasnil niti zaposlenim, zato odstopa ne nameravajo komentirati.

"Nisem pristojen za kakršen koli komentar na to temo. Lahko rečem, da mi je neznansko žal, da se je to zgodilo. Menim, da smo zamudil enkratno priložnost, da z upravnim odborom, ki ga nima skoraj nobena druga zveza, rešimo naš namizni tenis," je dejal generalni sekretar NTZS Danijel Šarlah. Poudaril je, da so bili v odboru - ta je odstopil skupaj s predsednikom - še nekateri znani gospodarstveniki na čelu s Tiborjem Šimonko in Jožetom Mermalom.

Govoric, zakaj se je Blaž Brodnjak odločil za odstop, je veliko, bržkone je glavni razlog odločitev klubov, ki niso sprejeli odločitve izvršnega odbora, da v prvi ligi namesto desetih nastopa 11 klubov. Zaplet je nastal, ker Kajuh Slovan, kjer je član tudi Brodnjakov sin, v dodatnih kvalifikacijah zaradi medsebojnega spora oziroma nestrinjanja z novomeškim klubom ŠD SU.

Finančno stanje ne more biti glavni razlog odstopa

Zakaj se je Blaž Brodnjak odločil za odstop? | Foto: Daniel Novakovič/STA Zakaj se je Blaž Brodnjak odločil za odstop? Foto: Daniel Novakovič/STA V glasovanju za povečanje števila klubov Brodnjak - odločitev so sprejeli soglasno - ni sodeloval, najbrž pa mu ni bila všeč odločitev klubov, da odločitve ne upoštevajo in da se liga še vedno ne igra. Ob tem se je v izjavi za Dnevnik vprašal, zakaj je potreben predsednik, če so klubi pri odločitvah nad njim, kot dodaten razlog za odstop pa je navedel tudi pomanjkanje časa zaradi službenih obveznosti.

O slabem finančnem stanju - zveza ima 90 tisoč evrov negativnega društvenega sklada - je bil Brodnjak, ki je na predsedniškem mestu zamenjal Marjana Hribarja, obveščen in pri sanaciji ni videl večjih težav. V dveh, treh letih bi se položaj lahko rešil, vsaj tako je bilo mnenje izvršnega odbora, zato najbrž finančno stanje ne more biti glavni razlog njegovega odstopa. Se pa je zagotovo zavedel, da se bo moral za reševanje težav angažirati bolj, kot je sprva mislil.

Brodnjakov naslednik naj bi bil znan v ponedeljek, 4. novembra, ko bo v Ljubljani na sporedu izredna skupščina NTZS, na kateri bodo najprej glasovali o spremembi statuta, spremenili naj bi število članov izvršnega odbora s 14 na sedem. Če bodo spremembo sprejeli, bodo člani skupščine volili novega predsednika in člane odbora.

Niti ene kandidature

Namiznoteniške igralce še letos čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Namiznoteniške igralce še letos čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: Urban Urbanc/Sportida A težava je, ker kandidatov ni. Rok za predloge se je iztekel v ponedeljek, v predvidenem času pa je na NTZS prišla le ena kandidatura, a ne za predsednika, ampak za člana nadzornega odbora. Tega je poslala Vrhnika, ki je predlagala Draga Torkarja.

"Predsednika moramo dobiti, očitno bodo predlogi prišli šele na skupščini, kar se ne bi zgodilo prvič," meni Šarlah, ki se spominja položaja izpred dobrih desetih let, ko je tako predsednica postala Silva Černugelj.

Krize na NTZS na srečo še ne občutijo slovenski reprezentanti. Zaradi finančnega primanjkljaja program reprezentančnega dela še ni ogrožen, čeprav se je že zgodilo, da so igralci morali denar zalagati. A za zdaj so ga še vedno dobili povrnjenega, pravijo v namiznoteniških krogih.

Lahko pa stanje negativno vpliva na prihodnost tega športa pri nas. Center na Otočcu, kjer so vadili obetavni igralci, je zaradi pomanjkanja denarja lani zaprl vrata, brez njega pa se bodo težko razvijali novi igralci, kot so Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul.

Te še letos čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo in tudi olimpijske igre, ki so velika željah vseh. Zagotovo niso brez možnosti, konec koncev so pred dvema letoma z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu prvič na velikem tekmovanju osvojili medaljo, letos pa jim je ponovitev uspeha z zmago v četrtfinalu preprečil poznejši prvak, Nemčija.

Še nikoli dva predstavnika med najboljših 50

Darko Jorgić je najvišje uvrščen slovenski namiznoteniški igralec na svetovni lestvici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Darko Jorgić je najvišje uvrščen slovenski namiznoteniški igralec na svetovni lestvici. Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenija pred novo generacijo prav tako še nikoli ni imela dveh predstavnikov med najboljših 50 na lestvici mednarodne zveze in treh med sto (Jorgića na 46. mestu, Tokiča na 50. in Kožula na 95.). V prvi polovici tega leta je med ekipami celo zasedala deseto mesto, s čimer je bila prvič med elitno deseterico, zdaj pa je 12.

Brez lige oziroma centra bo take rezultate v prihodnosti težko doseči. Namiznoteniška javnost pa ob tem pričakuje, da bo na ponedeljkovi skupščini padel tudi dogovor o domačem tekmovanju, katerega začetek v moški konkurenci ima po vseh zapletih precejšnjo zamudo.

Ne spreglejte