Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2022,
9.13

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

spust na divjih vodah Ana Šteblaj Blaž Cof Anže Urankar Nejc Žnidarčič

Sobota, 11. 6. 2022, 9.13

1 leto, 11 mesecev

Sprint na divjih vodah za svetovni pokal

Slovenski spustaši blesteli v Celju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Nejc Žnidarčič | Nejc Žnidarčič je v Celju upravičil vlogo favorita. | Foto Kajakaška zveza Slovenije

Nejc Žnidarčič je v Celju upravičil vlogo favorita.

Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Slovenski reprezentanti so v petek blesteli v Celju, kjer je potekal prvi izmed dveh sprintov na divjih vodah za svetovni pokal. Nejc Žnidarčič je zmagal med kajakaši, Anže Urankar je bil drugi, med kanuisti je bil najboljši Blaž Cof, med kajakašicami pa je Ana Šteblaj kljub stresnemu zlomu stopalnice osvojila tretje mesto.

Slovenski spustaš Nejc Žnidarčič je v knežjem mestu upravičil vlogo favorita in manj kot teden dni po osvojitvi šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah zmagal še na tekmi svetovnega pokala v Celju. Na Savinji je bil 13 stotink sekunde hitrejši od reprezentančnega kolega Anžeta Urankarja, medtem ko je Francoz Maxence Barouh priveslal do brona.

Na zmagovalnem odru so se zvrstili Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Maxence Barouh. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Na zmagovalnem odru so se zvrstili Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Maxence Barouh. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

"Vsi vedo, da je doma najlepše zmagati. Celje ni med najbolj divjimi progami, ampak tu sem vedno rad tekmoval, saj je vzdušje fenomenalno. Zmagati na domačem svetovnem pokalu je zagotovo nekaj lepega. Anže je bil na takšnih kratkih sprintih vedno zelo hiter. Že pred tekmo sem ga imel za največjega nasprotnika, super, da si bomo Slovenci delili oder," je povedal Žnidarčič.

V finalu je bil Simon Oven četrti, Tim Novak osmi, Tjaš Til Kupsch pa deveti. V kvalifikacijah je nastope zaključil Matija Preskar.

Cof kljub službi vložil veliko truda

Zmagoslavno se je na tekme v sprintu na divjih vodah vrnil tudi Blaž Cof. Nekdanji svetovni prvak v tej disciplini je bil skoraj pol sekunde hitrejši od Francoza Nicolasa Sauteurja, srebrnega z nedavnega svetovnega prvenstva, tretji pa je bil aktualni svetovni prvak Francoz Quentin Dazeur.

Na najvišjo stopničko se je v petek povzpel tudi Blaž Cof. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Na najvišjo stopničko se je v petek povzpel tudi Blaž Cof. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

"Fino je, to vzdušje in priprave na tekmo te dvignejo na nivo, na katerem si bil včasih. Res da nisem bil na svetovnem prvenstvu, a treniral sem celo zimo. Po izbirnih tekmah sem se odločil, da bom startal na tej tekmi. Kljub službi sem vložil veliko truda. Všeč mi je, da mi je uspelo, saj sem se dobro počutil. Morda je nekoliko drugače dirkati, ko kajak nekoliko postaviš na stranski tir. Še vedno je nekje v ozadju. Lepo se je vrniti in sproščeno startati na tekmi," je povedal Cof.

V finalu kanuistov je veslal Martin Gale in bil šesti. Malo je do uvrstitve v finale zmanjkalo Leonu Brezniku in Nejcu Gradišku, ki bosta novo priložnost iskala na današnji sprinterski tekmi.

Šteblajeva presenetila: Tretje mesto mi pomeni kot zmaga

Za presenečenje v ženski konkurenci kajakašic je poskrbela Ana Šteblaj, ki je kljub stresnemu zlomu stopalnice osvojila tretje mesto. "Tistim, ki so rekli, naj ne tekmujem ta vikend, sem želela dokazati, da lahko. Med veslanjem me ne boli in lahko veslam normalno, sem pa res vesela tega tretjega mesta, ki mi pomeni kot zmaga. To niso moje prve zmagovalne stopničke, ampak sem jih res vesela in upam, da jih bo še več," je povedala po finalni vožnji. Pred njo sta se uvrstili Francozinja Mathilde Valdenaire in Čehinja Marie Nemcova.

Ana Šteblaj je zaostala le za Francozinjo Mathilde Valdenaire in Čehinjo Marie Nemcovo. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Ana Šteblaj je zaostala le za Francozinjo Mathilde Valdenaire in Čehinjo Marie Nemcovo. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Kljub poškodbi rame s SP v Treignacu je nastopila tudi Nika Ozimc in zasedla osmo mesto. V finalu je veslala še Živa Jančar in bila deveta. Med kanuističnimi dvojci sta Martin Gale in Nejc Gradišek zasedla šesto mesto. Vsa tri prva mesta so osvojili francoski tekmovalci. Med ženskimi dvojci in kanuistkami Slovenija ni imela predstavnic.

Danes bo na vrsti še ena sprinterska preizkušnja. Kvalifikacije se začnejo ob 14. uri, finale pa ob 19.

Ne spreglejte