Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
30. 3. 2012,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljana Silverhawks

Petek, 30. 3. 2012, 19.20

8 let

Sokoli kot vlak, pohvale Gmajnerju

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državni prvaki v am. nogometu, Ljubljana Silverhawks, so sezono v ligi Sportklub CEFL začeli z zmago proti Zagreb Patriots (42:7). Ob obrambi sta blestela še Lovro Gmajner in Jernej Pavlič.

Po zmagi v državnem prvenstvu (SFL) nad Maribor Generals (45:0) je državne prvake Ljubljana Silverhawks na prvi tekmi nove sezone mednarodne lige Sportklub CEFL čakal mnogo težji nasrotnik - najboljša hrvaška ekipa, Zagreb Patriots. Vsaj tako smo mislili! Domači so začeli s prestreženo podajo in izgubljeno žogo in tako so gostje povedli s 7:0. Nato pa so Silverhawks zagospodarili na igrišču. Jernej Pavlič je vrnil začetni udarec za "touchdown" (približno 95 jardov) in izenačil na 7:7. Nato sta Lovro Gmajner in Rok Štamcar izvedla letos že nekajkrat videno akcijo - dobrih 20 jardov dolgo podajo na desno v končno cono (14:7). Še vedno je tekel prvi polčas, pa je bilo že 21:7. Tretji "touchdown" domačih je priigrala obramba. Napad Patriotsov je bil proti izvrstni obrambi Sokolov nemočen. S t. i. "sneakom" je podajalec Gmajner postavil rezultat polčasa 28:7.

Brandon Collier, ki ima nekaj izkušenj iz lige NFL, v vrstah Zagreba ni pokazal ničesar, le opletal je z jezikom. V drugem polčasu je sedel na klop. Sledil je najlepši napad Ljubljančanov na tekmi: najprej lepo lovljenje Jerneja Pavliča, nato slalomiranje Gregorja Črepinška za 40 jardov do končne cone (35:7). Z drugo prestreženo žogo na tekmi se je v zadnji četrtini izkazal Maurice Jones, okrepitev Silverhawksov iz letalske baze Aviano (ob vlogi "conerbacka" je tudi vračal začetne udarce in "punte"). Končni izid 42:7 je s "touchdownom" z nekaj jardov dolgim tekom postavil Nikola Grbič. Pred tem so domači v rdečo cono prišli s 50 jardov dolgo podajo Gmajnerja do Jerneja Pavliča.

Vsaka čast Gmajnerju

"Po pravici: mislil sem, da bo nekoliko težja tekma. V igro smo šli, kot da so ena najboljših ekip, saj nobenega ne podcenjujemo. Po tihem pa smo pričakovali tako zmago," je za Sportal povedal predsednik Silverhawks, Milan Narat. "Zdaj se pa res že pozna delo ameriškega trenerja. Če bomo tako nadaljevali, čez leto ali dve ne bomo več rabili ameriških okrepitev. Izkazali so se vsi. Z navijanjem je pomagala tudi publika." Lovilec Jernej Pavlič je podal naslednjo primerjavo: "Smo kot vlak. Začnemo počasi, ko pa dobimo hitrost, se ne moremo ustaviti. Na začetku je bilo malo zmede. Mogoče nismo dobro vedeli, kaj pričakovati od njih, saj so novinci v ligi, nato pa nas ni bilo mogoče več ustaviti."

Pohvale so po tekmi deževale predvsem na račun 19-letnega podajalca Lovra Gmajnerja. "Lovro raste iz dneva v dan. Trener Mark Garza se z njim največ ukvarja. Mu je kot sinček. Lovro je neverjeten talent za podajalca. Vsaka čast," pove Narat. Največ Gmajnerjevih podaj je šlo na Jerneja Pavliča, ki je bil izbran za igralca tekme: "Napad se razvija počasi. Lovilec se mora ujeti s svojim podajalcem. Ko sta enkrat na isti strani, pa gredo stvari dobro skozi. Kot so šle danes. Lovru vsaka čast. Moram ga pohvaliti. Zrastel je v samozavesti. Vlaga ogromno truda. Noben ne vloži toliko truda v ta klub kot on. Ta nagrada gre toliko njemu kot meni." Lahko si predstavljate, kako ponosen je bil na tribuni oče Gmajner.

Čez 14 dni v Beograd

V Ceflu se je v soboto igrala še ena tekma in sicer ponovitev lanskega finala. Vukovi, ki so v prvi tekmi sezone presenetljivo gladko odpravili avstrijske Blue Devils iz Hohenemsa, so v Beogradu gostili Budapest Wolves in slavili s 53:35. Kje je bila pa obramba? Prvakom je uspelo tudi vračanje žoge za "touchdown" dolg 102 jarda. Nustavljiv je bil predvsem ameriški tekač Beograda, Brandon McDowell. Vukovi bodo čez 14 dni gostili ljubljanske Silverhawks. Te pred tem čaka še tekma državnega prvenstva z Alp Devils z Gorenjske. "Spočili bomo nekaj fantov. Nekaj je tudi poškodb. To bo odlična priložnost, da se pokažejo novinci," pred tekmo z Devils pove Narat, ki ga teži poškodba bicepsa, a je v soboto vseeno odigral en polčas (čeprav bi moral počivati dva meseca). O gostovanju v Beogradu pa: "Naša vrednost pa se bo pokazala čez 14 dni proti Vukovom." Takrat bosta v kadru končno tudi Desmond Hendricks (MVP obrambe lanske sezone) in ameriški podajalec, ki v Slovenijo prideta tretjega oziroma petega aprila.

Maribor odpravil Raiderse

Tokratni nasprotnik Maribor Generals je bil kot nalašč za lizanje ran po visokem porazu s Silverhawks. V Maribor je prišla najšibkejša od treh zagrebških ekip, Raiders. Domači so slavili z 39:14.

Ne spreglejte