Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
22.22

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

Natisni članek

olimpijska kombinacija finale Janja Garnbret Janja Garnbret Bern 2023 Bern

Petek, 11. 8. 2023, 22.22

8 mesecev, 3 tedne

Bern, svetovno prvenstvo v športnem plezanju, olimpijska kombinacija, finale (Ž)

Sijajna Janja Garnbret znova na svetovnem prestolu in z olimpijsko vozovnico!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24
Janja Garnbret Bern | Janja Garnbret je svetovna prvakinja v novi olimpijski disciplini, kombinaciji balvanov in težavnosti, s čimer si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz. | Foto Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret je svetovna prvakinja v novi olimpijski disciplini, kombinaciji balvanov in težavnosti, s čimer si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz.

Foto: Lena Drapella/IFSC

Športna plezalka Janja Garnbret je svetovna prvakinja v novi olimpijski disciplini, kombinaciji balvanov in težavnosti, s čimer si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz. Za Korošico je to že osmi naslov svetovne prvakinje, v Bernu je osvojila še tretje odličje, prvakinja je postala v balvanih, podprvakinja pa v težavnosti. Na odru za zmagovalke sta se ji pridružili Avstrijka Jessica Pilz in Japonka Ai Mori, ki sta si prav tako priplezali olimpijsko vstopnico.

Janja Garnbret Bern 2023 | Foto: Lena Drapella/IFSC Foto: Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret je vodila že po balvanskem delu, v katerem je na prvih treh balvanih osvojila vrh, na četrtem pa ji to ni uspelo. Od sto mogočih balvanskih točk je osvojila 84,9 točke, druga je bila Brooke Raboutou z 69,8, tretja Jessica Pilz z 69 točkami. Aktualna svetovna prvakinja v težavnosti, Ai Mori, pa je bila po prvem delu s 44,5 točke na 6. mestu.

V težavnosti je slovenska šampionka zbrala 92,1 točke, kar je bilo dovolj za osmi naslov svetovne prvakinje. V skupnem seštevku je zbrala 177 točk. Še najbolj se ji je približala Pilzeva, ki je priplezala do 157,1 točke. Na tretje mesto pa je prišla Ai Mori - v težavnosti je zbrala največ, 96,1 točke - s skupno 140,6 točke in pobrala zadnjo mogočo žensko olimpijsko vozovnico na današnji tekmi - priplezale so si jo dobitnice kolajn.

"Počutim se neverjetno in razbremenjeno"

"Počutim se neverjetno in razbremenjeno hkrati. Zelo sem vesela, da sem se uvrstila na olimpijske igre. Čeprav sem se na to tekmovanje že uvrstila, se občutka, ko se uvrstiš na olimpijske igre, nikoli se ne naveličaš. Moje druge olimpijske igre, prihajam …," je v prvi izjavi za Eurosport dejala nasmejana osemkratna svetovna prvakinja in dodala: "Prišli smo po olimpijsko vozovnico, kar nam je uspelo. To ne pomeni, da mi naslov svetovne prvakinje ne pomeni nič, veliko mi. Vesela in sproščena sem bila v steni, super publika in navijanje. Imam en olimpijski naslov, želim ga ubraniti. Zavedam se, da bodo dekleta trdo trenirala do olimpijskih iger, a tudi jaz bom."

Svetovno prvenstvo, kombinacija (seštevek štirih balvanov in težavnosti):

1. Janja Garnbret* 177 točk
2. Jessica Pilz* 157,1 točke
3. Ai Mori* 140,6
4. Brooke Raboutou 137,8
5. Jain Kim 106,2 
6. Oriane Bertone 93,8
7. Miho Nonaka 93,5
8. Anastasia Sanders 69,7 

*plezalka si je priborila olimpijsko vozovnico

Vrstni red po balvanskem delu olimpijske kombinacije:

1. Janja Garnbret 84,9 točke 
2. Brooke Raboutou 69,8 
3. Jessica Pilz 69
4. Oriane Bertone 54,7
4. Miho Nonaka 54,4
6. Ai Mori 44,5
7. Anastasia Sanders 24,6
8. Jain Kim 14,1

24-letna Korošica je balvanski del končala na prvem mestu. | Foto: Grega Valančič 24-letna Korošica je balvanski del končala na prvem mestu. Foto: Grega Valančič

Potek balvanskega dela:

Na prvem balvanu se je Garnbretova odlično znašla. Zlahka, v prvem poskusu je prišla do vrha in osvojila maksimalnih 25 točk. Do vrha v prvem poskusu je prišla tudi Brooke Raboutou, vrh je osvojila še Avstrijka Pilzeva, a zbrala desetinko točke manj od tekmic.

Jessica Pilz | Foto: Lena Drapella/IFSC Jessica Pilz Foto: Lena Drapella/IFSC Tudi na drugem balvanu je Korošica osvojila vrh, a tokrat v drugem poskusu, in ostala na prvem mestu po drugem balvanu. Tako kot Raboutoujeva je po dveh problemih zbrala 49,9 točke od mogočih 50. Korak s slovensko-ameriško navezo je držala le še Pilzeva, ki je prav tako osvojila vrh in zbrala 49,6 točke. Četrta Oriane Bertone je za vodilnima zaostajala 15 točk.

Na tretjem balvanu, precej zahtevnejšem kot prva dva, je Garnbretova dokazala, da je korak pred tekmicami. Prav nobeni pred njo ni uspelo doseči vrha, ona pa ga je v prvem, izjemno hitrem poskusu. Po treh četrtinah balvanskega dela je bila pri 74,9 točke, njena najbližja zasledovalka Raboutoujeva je zbrala 59,9 točke, Pilzeva je bila pri 59,6 točke.

Miho Nonaka je kot edina osvojila vrh četrtega balvana. | Foto: Lena Drapella/IFSC Miho Nonaka je kot edina osvojila vrh četrtega balvana. Foto: Lena Drapella/IFSC

Še preden se je Garnbretova podala na reševanje četrtega problema, je bilo jasno, da bo balvanski del končala na prvem mestu, saj so vse njene tekmice zbrale manj točk kot ona po treh balvanih. Korošica je večkrat poskušala osvojiti vrh, a je povsem ob koncu vselej padla. Edina, ki je osvojila vrh četrtega balvana, je bila Japonka Miho Nonaka.

Garnbretova je od mogočih sto balvanskih točk osvojila 84,9 točke, druga Brooke Raboutou 69,8, tretja Jessica Pilz 69. Največja tekmica naše šampionke v težavnosti, aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini, Ai Mori, je bila s 44,5 točke na 6. mestu.



Vrstni red po balvanskem delu olimpijske kombinacije:
1. Janja Garnbret 84,9 točke 

2. Brooke Raboutou 69,8 
3. Jessica Pilz 69
4. Oriane Bertone 54,7
5. Miho Nonaka 54,4
6. Ai Mori 44,5
7. Anastasia Sanders 24,6
8. Jain Kim 14,1

Vrstni red po tretjem balvanu:
1. Janja Garnbret 74,9 točke
2. Brooke Raboutou 59,9 
3. Jessica Pilz 59,6 
4. Oriane Bertone 44,7 
5. Ai Mori 39,7 
6. Miho Nonaka 29,5
7. Anastasia Sanders 19,7
8. Jain Kim 9,4

Vrstni red po drugem balvanu:
1. Janja Garnbret 49,9 točke

2. Brooke Raboutou 49,9 
3. Jessica Pilz 49,6 
4. Oriane Bertone 34,7
5. Ai Mori 29,7
6. Miho Nonaka 19,8
7. Anastasia Sanders 14,8
8. Jain Kim 9,4

Vrstni red po prvem balvanu:
1. Janja Garnbret 25 točk
2. Brooke Raboutou 25
3. Jessica Pilz 24,9
4. Oriane Bertone 9,9 
5. Miho Nonaka 9,8
6. Anastasia Sanders 9,8
7. Jain Kim 4,9 
8. Ai Mori 4,9

 

Navdušenje v dvorani ob prihodu Janje Garnbret:

Shauna Coxsey pred začetkom finala: Janja je pritiska navajena

Kombinacija imen v finalu, ki združuje mladost (na primer 16-letna Sanders) in izkušnje (34-letna Kim), navdušuje tako slovenskega selektorja Gorazda Hrena kot nekdanjo plezalko in olimpijko, Britanko Shauno Coxsey, ki svetovno prvenstvo v Bernu spremlja kot strokovna komentatorka na Eurosportu.

Shauna Coxsey med pogovorom za Sportal | Foto: Gregor Kos Shauna Coxsey med pogovorom za Sportal Foto: Gregor Kos

"Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Navdušena sem na primer nad dejstvom, da bomo v finalu spremljali tudi Jain Kim, ki se je ravno vrnila s porodniškega dopusta. To je res izjemen dosežek. Glede na to, da gre za plezalko, ki je specialistka za težavnost, in da se ji je uspelo uvrstiti v finale v kombinaciji obeh disciplin, je to res impresivno. Obožujem njeno plezanje in če me vprašate, ali je katero od imen v finalu presenečenje, bi izbrala njo.

Omeniti moram tudi 18-letno Francozinjo Oriane Bertone, ki je izjemna plezalka in ki zaradi mladosti na prejšnjih olimpijskih igrah v Tokiu še ni mogla nastopiti, 22-letno Američanko Brooke Raboutou, ki prav tako pleza izjemno lepo in ki je sposobna v najbolj ključnih trenutkih najti največjo osredotočenost. Seveda nikoli in nikdar ne moremo spregledati ene in edine Janje Garnbret, ki jo obožujem, a finale bo posebna igra. Igra velike napetosti, v kateri se lahko zgodi skoraj vse. To smo že doživeli v finalu hitrostnega plezanja, kjer so izpadli favoriti, pa tudi pri nastopih Garnbretove na tem prvenstvu.

Ampak vseeno, Janja je pritiska, kot ga prinaša današnji finale vajena, dobro ve, kaj in kako mora to storiti, da bo zlata medalja njena. Janja je tekmovalka v pravem pomenu besede in to mi je pri njej izjemno všeč, je del njene osebnosti. Kaj naj rečem, komaj čakam, da se vse skupaj začne. Čaka nas šov in pol, pri čemer prav nič ne zavidam postavljavcem smeri, ki jih čaka izjemno težko delo. Dekleta si želijo težke postavitve in upam, da so postavljavci smeri poskrbeli tudi za to," je v pogovoru za Sportal razmišljala najbolj trofejna britanska plezalka in prva Britanka z olimpijsko izkušnjo Shauna Coxsey.

Finale se bo začel ob 19.00 in končal tri ure pozneje. 

Kakšen je format nove olimpijske kombinacije?

Nova olimpijska kombinacija je sestavljena iz balvanskega (nizke stene, brez vrvi) in težavnostnega plezanja (visoka stena, plezalke so pripete z vrvjo), medtem ko bo hitrostno plezanje na olimpijskih igrah v Parizu na sporedu kot ločena disciplina.

Na olimpijskih igrah bo v kombinaciji in v hitrosti nastopilo po 20 tekmovalk in tekmovalcev, prvi trije v finalu kombinacije in finalista hitrostne preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Bernu si bodo oziroma bosta že zdaj zagotovila olimpijski nastop. Za Janjo Garnbret je to glavni cilj tega prvenstva. 

Preberite še:

Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Janja Garnbret si že lahko zagotovi olimpijsko vstopnico za Pariz #video
Janja Garnbret BERN 2023
Sportal Impozantna dvorana, v kateri Janja lovi naslove, kraj srečnega imena za še enega Slovenca
Janja Garnbret BERN 2023
Sportal Padec je pozabljen, Janja Garnbret suvereno v finale olimpijske kombinacije #video
Ne spreglejte