Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2011,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 18. 9. 2011, 13.58

8 let

Tjaša Šeme: Komaj čakam, da se prvenstvo začne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Tjaša Šeme dobro razpoložena in predvsem dobro pripravljena pričakuje največji izziv sezone - svetovno prvenstvo v Montpellieru.

Najboljših 15 si bo že zagotovilo vozovnico za OI, preostale bodo imele še eno priložnost na predolimpijskem turnirju v Londonu 2012.

Šemetova je že nekaj dni na prizorišču prvenstva, ki bo na sporedu prihodnji teden, in je že dodobra preizkusila tekmovalni teren ter se spoznala s tekmovalno dvorano. V sloviti Areni na jugu Francije, ki sprejme 7500 gledalcev, je za zdaj še precej mirno. V nedeljo je na sporedu zadnji dan uradnih treningov, preden se bo v ponedeljek začelo zares.

"V bistvu že komaj čakam, da se prvenstvo začne, saj se mi zdi, da smo že res dolgo tu. Okolje je zelo lepo, ob morju, tudi vreme imamo super, kar je pozitivno, pa čeprav smo bolj ali manj cele dneve v telovadnici. Tam mi gre zelo dobro, za mano je že prvi uradni trening pred sodnicami, na katerem je sicer bilo nekaj treme. Pomembno je bilo, da sem dobro naredila težine, z dobrimi amplitudami, da sem se pokazala v lepi luči in sem v nastopih res uživala. Upam, da bodo v tem slogu minili še zadnji treningi, nato pa dobra volja in bo," je uvodoma o svojih pripravah na prizorišču povedala 24-letna ritmičarka, ki bo nastopila na svojem petem svetovnem prvenstvu.

"Dejstvo je, da bo to moje peto svetovno prvenstvo in da mi pri vseh nabranih izkušnjah ne predstavlja več nekega 'bav-bava', ampak ga skušam vzeti kot vsako drugo tekmo. Zdaj sem že tako izkušena, da se bom znala zbrati za vsak nastop posebej. Se mi zdi, da sem pripravljena zelo dobro, amplitude so boljše kot kdaj koli prej in tudi drugi, ki me spremljajo, menijo, da še nikoli nisem bila v tako dobri formi. Tudi sama vem, da sem zelo dobro trenirala in bila vsak dan v telovadnici osredotočena na cilj," je pojasnila Šemetova.

Telovadka Narodnega doma posebnih pričakovanj nima: "Sama pričakujem, da se bomo iz Francije domov vrnili zadovoljni, da bom pokazala vse to, kar znam, da bom sama zadovoljna s svojimi nastopi. Kar pa se rezultata tiče: kar bo, bomo zadovoljni, če bom seveda dobro odtekmovala, želje pa so nekje med 30. in 40. mestom."

Dejstvo je, da je predolimpijsko svetovno prvenstvo vedno nekaj posebnega, saj je olimpijskih vozovnic zelo malo, kandidatk zanje pa veliko. Prvih 15 z letošnjega prvenstva si bo že zagotovilo neposreden nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto, za preostalih pet mest pa se bodo ritmičarke borile januarja 2012 na predolimpijskem turnirju v Londonu. Prva favoritka za naslov je manj kot leto dni pred Londonom olimpijska, svetovna in evropska prvakinja Rusinja Jevgenija Kanajeva. Ruska zvezdnica je na SP 2009 v Mieju postala prva telovadka v zgodovini s šestimi zlatimi odličji (mnogoboj, ekipno, štirje finali) z enega prvenstva, lani na SP v Moskvi pa jih je v zbirko dodala še štiri.

Vendar pa 21-letna kraljica tega športa ni več nedotakljiva, saj si je morala potem, ko je na zadnjih prvenstvih stare celine povsem dominirala, konec letošnjega maja v Minsku po velikih napakah z žogo in kiji prestol razdeliti z Belorusinjo Ljubov Čarkašino - vsaka je osvojila po dve zlati kolajni.

Slovenska prvakinja bo nastope v ponedeljek začela z obročem, nato naslednje dneve sledijo še žoga, kiji in trak: "V bistvu mi je prav všeč, da začnem z obročem, po drugi strani pa temu niti ne pripisujem prevelikega pomena. Če si dobro pripravljen in ti gredo vse štiri vaje dobro, te nima biti česa strah. Mislim, da najbolje delam prav z obročem in s kiji. Kije imam že od nekdaj najraje, ker so nekaj posebnega, vaja z obročem pa mi tudi zelo 'leži'. A tudi z žogo in s trakom sem močna."

Ne spreglejte