Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2022,
15.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Vid Dobrovoljc Boris Markoja Jan Šubelj Jure Borišek Monika Rozman Teja Vidic Lara Janželj Laura Unuk Indija šahovska olimpijada

Torek, 9. 8. 2022, 15.08

1 leto, 9 mesecev

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, CHENNAI, 11. DAN

Uzbekistanci in Ukrajinke zlati na šahovski olimpijadi v Indiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Šah splošna | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Uzbekistanci in Ukrajinke so osvojili zlati medalji na šahovski olimpijadi, ki se je končala v indijskem Chennaiju. Slovenke so v zadnjem, 11. krogu premagale Moldavijo z 2,5:1,5 ter so s 13 točkami osvojile 35. mesto. Slovenski šahisti so po visokem porazu z 0,5:3,5 z Brazilijo končali na 50. mestu s 13 točkami.

Slovenke so bile 26. nosilke med 162 ženskimi reprezentancami; 188 ekip je nastopilo v odprti konkurenci, kjer so bili slovenski igralci 41. ekipa. Obe reprezentanci sta tako končali pod svojim začetnim izhodiščem. Ženska reprezentanca je v zadnjem krogu po pričakovanju premagala Moldavijo z 2,5:1,5. Točki sta osvojili Laura Unuk in Lara Janželj, remizirala je Monika Rozman, Teja Vidic pa je izgubila.

Slovenci, 31. pred zaključnim krogom, so turnir končali s slabim nastopom. Proti Brazilcem je edini remi iztržil Jure Borišek, izgubili so Jan Šubelj, Boris Markoja in Vid Dobrovoljc. Markoja in Dobrovoljc sta v devetih partijah zbrala po 5,5 točke, toliko jih je iz desetih dvobojev iztrži tudi Šubelj, 4,5 točke je v osmih tekem prispeval Jure Borišek, Šebenik pa je imel polovični izkupiček, štiri točke iz osmih partij.

Med šahistka mi je bila točkovno najuspešnejša Teja Vidic s sedmimi točkami iz desetih partij, Monika Rozman je šest točk in pol osvojila v osmih dvobojih, enega več je za isti izkupiček potrebovala Lara Janželj. Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v devetih dvobojih prišla do petih točk, v eni partiji manj je 3,5 točke zmogla Zala Urh.

V zadnjem krogu ...

V zadnjem krogu olimpijade so vse tri vodilne ekipe v odprti konkurenci zmagale. Uzbekistan je odpravil Nizozemsko s 2,5:1,5, Armenija Španijo z 2,5:1,5. druga ekipa Indije pa Nemčijo s 3:1. Derbi dveh najvišje postavljenih ekip Indije in ZDA se je končal neodločeno 2:2. Uzbekistanci so tako z 19 točkami na koncu ugnali Armence, ki so imeli prav tako 19 točk, tretja je bila druga sestava gostiteljice olimpijade z 18 točkami.

V ženski konkurenci je pred tem dolgo vodilna Indija klonila z 1:3 proti ZDA. Ukrajina je ugnala Poljsko s 3:1, Gruzija pa z enakim izidom Azerbajdžan. Ukrajina, za kateri je igrala tudi nekdanja slovenska reprezentantka Ana Muzičuk, je tako osvojila 18 točk, prav toliko jih je za srebro zbrala Gruzija, s točko zaostanka je bila tretja Indija.

Na 59. mestu, za Slovenijo, je končala Norveška na čelu ekip s po 12 točkami. Za skandinavsko ekipo je igral tudi najboljši šahist zadnjega obdobja Magnus Carlsen. Svetovni prvak je v devetih partijah osvojil 7,5 točk, ob šestih zmagah je imel še tri remije. Na prvi deski je tako osvojil tretje mesto, najboljši je bil član druge ekipe Indije Dommaraju Gukesh.

Končni vrstni red:

- odprta konkurenca: 1. Uzbekistan 19 točk, 2. Armenija 19, 3. Indija 2, 18 ... 50. Slovenija 13 ...

- članice: 1. Ukrajina 18, 2. Gruzija 18, 3. Indija 17, ... 35. Slovenija 13 ....

Preberite še:

Matej Šebenik
Sportal Slovenski šahisti zmagali, šahistke izgubile
Laura Unuk
Sportal Slovenke zmagale, fantom se ni izšlo po načrtu

 

Ne spreglejte