Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2010,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 7. 5. 2010, 21.24

8 let

Veselko nov predsednik jadralcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gregor Veselko, prvi mož uprave Luke Koper, je novi predsednik Jadralne zveze Slovenije. Na ponovno burni volilni skupščini v Kopru je bil izvoljen tudi izvršni odbor.

V IO so bili izvoljeni Mija Zupančič, Mitja Zupančič, Zvonko Hočevar, Jani Dvoršak, Bogomir Horvat, Uroš Žvan, Tomaž Orešič in Juta Ošlak Kranjc. "Želim si, da bi slovensko jadranje dvignili stopničko višje in da bi bili enoti. JZS je v preteklosti dosegala velike uspehe in tako je tudi sedaj. Če bomo želel tako nadaljevati, nas čaka veliko dela. V IO bomo postavili temelje za razvoj od najmlajših pa do vrhunskih jadralcev," je napovedal Veselko.

Dosedanji predsednik JZS Igor Lah je že 1. februarja na seji izvršnega odbora napovedal svoj odstop. "Razlog za moj odstop je poslovne narave. V tem letu se veliko zadržujem v tujini, kar pomeni tudi oddaljenost od obveznosti, ki jih imam v jadralni zvezi. Pri moji odločitvi je prevladala odgovornost do podjetja, zaposlenih in dela, ki ga opravljam. Treba je bilo postaviti prioritete," je razloge za svoj odstop pojasnil Lah. Eden najbogatejših Slovencev je na vrhu JZS maja 2009 nasledil Staneta Žbogarja. Stane Žbogar, oče srebrnega olimpijca Vasilija Žbogarja, je kritiziral delo Laha, saj je po njegovem mnenju lani neustrezno denar usmeril v regato neolimpijskega razreda RC 44, klubi pa financirajo 90 odstotkov proračuna zveze, ki za leto 2009 zaradi administrativne napake ni dobila denarja od Fundacije za financiranje športnih organizacij v višini okrog 100.000 evrov. Milan Morgan je Lahu očital, da za JZS ni zagotovil nobenega sponzorskega denarja. Emil Mesarič, predsednik nadzornega odbora, je predlagal, da poslovanje JZS pregleda računsko sodišče, vendar poročila NO, ki je bilo kritično do delovanja zveze pod Lahom, niso sprejeli.

Stane Žbogar napovedal ustanovitev nove zveze

Viljem Orel in Žbogar sta nato s še nekaterimi predstavniki klubov protestno zapustila skupščino, Žbogar pa je napovedal, da bo s somišljeniki ustanovil novo jadralno organizacijo. Sprva je bilo na skupščini od 84 predstavnikov klubov 60, nato pa 45. "Zelo nelagodno spremljam današnjo skupščino. Premalo je ukvarjanja z jadralci in vesel sem, da so omenjeni zapustili skupščino. Med drugim na olimpijske igre leta 2008, ko je zvezo vodil Žbogar, zveza pa na prizorišče ni pripeljala niti jadrnice," pa je svoje mnenje izpostavil Gašper Vinčec, dvakratni olimpijec v razredu finn. "Želimo si, da bi JZS vodili tisti, ki niso neposredno vpleteni v tekmovalno jadranje, ker potem gledajo le na svoje interese. Danes izvoljeni IO na čelu s predsednikom daje zagotovila, da bo dobro vodil našo jadralno barko," je menil nekdanji olimpijec Mitja Margon. Veselko je povedal, da se bo skušal tudi s posamezniki, ki so zapustili skupščino, pogovoriti in doseči enotnost jadranja pri nas.

Vse to se je zgodilo v burnih dveh urah še pred volitvami in glasovanju spremembah statuta. Z združitvijo strokovnega sveta za vrhunski šport in sveta za mladinsko jadranje bodo uvedli strokovni svet, osnovali pa so tudi svet regatnih uradnikov ter ukinili sodniško komisijo in svet merilcev.

Ne spreglejte