Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 4. 2013, 18.29

8 let

Viking bo izzval "tigra iz Madrasa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj spektakularen šahovski turnir zadnjih let se je končal, Norvežan Magnus Carlsen pa si je z dramatično zmago priigral pravico do dvoboja s svetovnim prvakom Indijcem Visvanathanom Anandom.

V angleški prestolnici je dobra dva tedna potekal dvokrožni turnir, na katerem se je osem velemojstrov spopadlo za mesto izzivalca svetovnega prvaka. Vedelo se je, da je prvi favorit prav Carlsen, ki je menil, da bo njegov glavni tekmec Armenec Levon Aronjan, za katerega se je tudi zares zdelo, da lahko po dveh tretjinah turnirja edini ogrozi Norvežana, a sta ga dva zaporedna poraza v ključnih trenutkih oddaljila od tako želenega cilja.

Prava srhljivka pa se je šele začela. Na sceno je z izvrstnim finišem stopil nekdanji svetovni prvak Rus Vladimir Kramnik in imel pred zadnjim krogom enako število točk kot mladi norveški up, kar je obetalo infarktno končnico. Računica je bila namreč jasna – Kramnik je moral zmagati in upati, da bo Carlsen remiziral ali izgubil oziroma vsaj remizirati, če bi Carlsen izgubil. V primeru, da bi zmagala oba, bi bil zmagovalec kljub enakemu točkovnemu izkupičku še vedno Norvežan, ker je zabeležil zmago več, kar bi bilo po turnirskem pravilniku odločilno. Prvi dodatni kriterij je bil sicer medsebojni izid, vendar sta kandidata obe partiji remizirala …

Nato pa se je vse razpletlo na nepričakovano bizaren način. Carlsen je z belimi figurami proti še enemu Rusu Petru Svidlerju seveda moral zaigrati na zmago, če je želel ostati odvisen samo od sebe, kar pa se mu ni najbolj posrečilo. Večje prednosti ni dosegel, nato pa je zašel še v izredno časovno stisko –, ko je naredil 29. potezo, je imel na uri za preostalih enajst potez do časovne kontrole le še minuto in dvajset sekund – nekaj povsem neobičajnega za šahovskega čarodeja, zadnje tri poteze pa je povlekel v devetih sekundah. Uspelo mu je sicer doseči časovno kontrolo, toda ko se je dim razkadil, je ostala na šahovnici povsem izgubljena končnica in čez nekaj potez je lahko le čestital večkratnemu ruskemu šampionu ter upal, da njegova srečna zvezda ne bo potemnela še isti večer.

Kramnik se je medtem s črnimi meril proti Ukrajincu Vasiliju Ivančuku, ki mu turnir ni najbolje uspel, mu ga je pa uspelo postaviti na glavo, ko je v 12. krogu povsem nepričakovano porazil prav Carlsena in Kramniku omogočil, da se je začel znova spogledovati z dvobojem za šahovsko krono. Marsikdo se je ob tem spomnil njegovih besed, ko je pred nekaj leti naslov oddal prav Anandu, da mu ga je pravzaprav le posodil. Lahko bi se izkazale za preroške, če bi ga ''Volodja'' spet izzval, saj Indijec že dolgo ni več tako nevaren kot takrat, ko je Kramnika gladko porazil. Toda slednji je ob nujni igri na zmago izbral dvomljivo taktiko, saj se je odločil za zanj netipično otvoritev, kar se mu je kmalu maščevalo. Ukrajinec je vseskozi stopnjeval pritisk, črni pa je bil brez prave protiigre in načrta. Kot je sam povedal po partiji, se je izgubil nekje med opazovanjem Carlsenove partije in razmišljanjem o tem, kaj naj stori. Ivančuk priložnosti ni izpustil iz rok in je prizemljil tudi Kramnika, ki bi verjetno zagotovo prišel vsaj do polovičke točke, če bi se odločil za igro na remi, vendar seveda ni mogel vedeti, da bo to zadoščalo, ko pa je Carlsen podpisal poraz, so tudi njegove ladje že tonile …

Ivančuk je tako edini na turnirju premagal oba vodilna na tabeli, Carlsen pa se je lahko začel veseliti priložnosti, da bo igral za šahovsko žezlo. Da je najboljši turnirski igralec zadnjih let, je že dolgo nesporno, ima tudi najvišji rating vseh časov, manjka mu le še uradna potrditev tega, kdo je prva šahovska violina, zato se obeta izjemno zanimiv spopad s ''tigrom iz Madrasa'', ki ima ta trenutek skorajda neverjetnih devetdeset ratinških točk manj.

Še nekaj besed o ostalih tekmecih. Razočarani Aronjan si je s Svidlerjem delil tretje mesto in takšne priložnosti zagotovo še nekaj časa ne bo imel. Sledita še tretji Rus Aleksander Griščuk in nekdanji neuspešni Anandov Izraelec Boris Gelfand. Kot predzadnji je končal Ivančuk, ki je odločilno vplival na končni razplet, povsem na dnu pa se je znašel Azerbajdžanec Tejmur Radžabov, ki bo želel tekmovanje čim prej pozabiti, saj je ob bledih predstavah izgubil kar okoli trideset ratinških točk.

Izjemen turnir, ki so ga spremljali šahisti po celem svetu, kar nekaj spletnih šahovskih strani pa se je zaradi ogromnega zanimanja v teh zgodovinskih trenutkih tudi ''sesulo''. Ali smo dobili tudi novega prvaka, pa bo znano po novembrskem dvoboju z Ananadom, ki vlada na črnobelih poljih že od leta 2007.

Ne spreglejte