Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 9. 2020,
12.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Navid Afkari

Nedelja, 13. 9. 2020, 12.30

3 leta, 7 mesecev

Šok in nejevera zaradi usmrtitve rokoborca v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Združenje športnikov Global Athlete zahteva ukrepe zoper Iran po sobotni usmrtitvi rokoborca Navida Afkarija. Kazen je bila kljub številnim protestom mednarodnih organizacij v soboto v zaporu Adel Abad na jugu Irana izvršena. Mednarodni olimpijski komite in Mednarodno rokoborsko zvezo so pozvali, da Iran izključi iz tekmovanj.

Pri Global Athlete poudarjajo, da Iran krši človekove pravice, česar mednarodna športna skupnost ne sme prezreti, in da usmrtitev Afkarija ne sme ostati nekaznovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še Trump je pozival k usmiljenju

Pretekli teden so številni najvidnejši člani rokoborske skupnosti protestirali proti smrtni obsodbi Afkarija. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja pozval iranske oblasti, naj "se usmilijo tega mladeniča", predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach pa je izjavil, da je Mok "izjemno zaskrbljen".

Pri Moku so šokirani, iranskega predsednika so prosili za milost

V soboto so pri Moku objavili tudi izjavo za javnost, v kateri so izrazili šok in nejevero nad dogodkom v Iranu. "Mok je šokiran zaradi današnjega dogodka. Predsednik Moka je ta teden osebno zaprosil predsednika Irana, da pokaže milost do Navida Afkarija, a z upoštevanjem suverenosti islamske republike Iran."

"Izredno smo zaskrbljeni, da naše prošnje in tiste številnih športnikov, različnih rokoborskih in preostalih združenj ter državnih organov v Iranu niso obrodile sadov. Naše misli so z družino in prijatelji Navida Afkarija," so zapisali.

Afkari naj bi med protivladnimi protesti ubil varnostnika

Iranske oblasti so zavrnile vse prošnje in kritike tako lokalnih kot mednarodnih organizacij. Sodniki so Afkarija obsodili na smrt, ker naj bi med protivladnimi protesti v Shirazu leta 2018 ubil varnostnika.

Dejale so, da je Afkari uboj priznal, vendar pa so tako športnik kot njegova družina in organizacije za človekove pravice trdili, da so oblasti priznanje dobile zgolj zaradi hudega mučenja.

Ne spreglejte