Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 4. 2018,
13.22

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Michael Phelps plavanje

Sreda, 18. 4. 2018, 13.22

6 let

Zgodba najboljšega olimpijca, ki je pretresla marsikoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Michael Phelps | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Michaela Phelpsa ni treba posebej predstavljati. Nekdanji plavalec je na olimpijskih igrah osvojil 28 medalj, kar 23 od teh je bilo zlatih. Marsikdo bi si mislil, da je danes 31-letni Američan živel sanjsko življenje, a je bilo vse prej kot to. Boril se je s hudo depresijo in razmišljal celo o samomoru.

Vsi uspehi in rekordi, ki jih je Michael Phelps dosegel v svoji bogati karieri, niso mogli ublažiti depresije, s katero se je dolgo časa boril. "Prišel sem do točke, ko nisem več želel živeti," je v intervjuju za CBS News razkril najboljši plavalec vseh časov.

"Veste, kot olimpijec štiri leta trenirate za tiste trenutke. Potem ko je vsega konec, ste nekako izgubljeni. Pravzaprav ne veste, kaj bi delali, kam bi šli, s kom bi se pogovarjali. Veliko se jih v tem času bori z depresijo."

Po olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je Phelps preživljal hude čase. | Foto: Po olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je Phelps preživljal hude čase. Zelo hudo je bilo po olimpijskih igraj v Londonu

Po olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je Phelps preživljal hude čase. Enkrat je celo preveril, koliko uspavalnih tablet mu je še ostalo. Če ne bi ostala samo ena, je vprašanje, kaj bi se takrat zgodilo. Predvsem pa misli, da se je o tem premalo govorilo.

"Mislim, da v preteklosti nihče ni govoril o tem. Predvsem zato, ker vsi mislijo, da smo močne osebnosti in da nimamo nobenih slabosti. Veste, mi bi morali biti popolni," je razlagal Phelps, ki je svoje težave dolgo časa držal v sebi. Razlog za to je bil strah, da ga bodo zavrnili.

Leta 2016 se je odprl in prosil za pomoč

Sprememba se je zgodila pred olimpijskimi igrami leta 2016 v Riu de Janeiru. Takrat se je namreč odločil, da bo spregovoril o tem in da si bo poiskal pomoč. Od takrat je bilo njegovo življenje lažje.

"Takrat sem razumel eno stvar. Da je povsem normalno, če imaš težave. Kot da bi rekel, da nihče ni popoln … Vsi se borimo in gremo skozi težke čase. Zame je bilo najpomembnejše, da sem se odprl in začel govoriti o tem ter da sem prosil za pomoč."

"Če sem lahko rešil le eno, dve ali sto življenj … To je veliko lepše kot osvojiti zlato medaljo." | Foto: Reuters "Če sem lahko rešil le eno, dve ali sto življenj … To je veliko lepše kot osvojiti zlato medaljo." Foto: Reuters

Kar nekaj časa je preživel v centru za zdravljenje

Od leta 2016 nekdanji olimpijec obiskuje terapevta. Kar nekaj časa je preživel v centru za zdravljenje. Potoval je tudi po državi in razlagal o svojih težavah. Upa, da bo s svojimi izkušnjami rešil oziroma pomagal komu, ki ima podobne težave. "Če sem lahko rešil le eno, dve ali sto življenj … To je veliko lepše kot osvojiti zlato medaljo," je še povedal Phelps.

Ne spreglejte