Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
27. 4. 2012,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 4. 2012, 19.44

8 let

Zmaga je nuja, zanjo morajo Sokoli pokriti Blakleyja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po zmagi in porazu Ljubljana Silverhawks v tretji tekmi regionalne lige CEFL gostijo Blue Devils. Tudi ti imajo zmago in poraz. Zmaga odpira vrata do končnega drugega mesta po rednem delu.

Najstarejši slovenski klub ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks to soboto ob 14.00 v Ivančni Gorici igra najpomembnejšo in najtežjo domačo tekmo letos. Nasprotnik v regionalni ligi Sportklub CEFL so Blue Devils iz avstrijskega Hohenemsa (ob švicarski meji). Za Silverhawks sta nesrečen poraz pred 14 dnevi v Beogradu in minulo nedeljo minimalna zmaga nad Alp Devils ob neprepričljivi igri. A morala Sokolom ni padla, zatrjuje športni direktor Uroš Valant. "To skušaš čim prej pozabiti. Proti Vukovom smo igrali res dobro, proti Alp Devilsom pa so bile razmere zelo slabe." Glavni trener Mark Garza ves čas poudarja, kako pomembna je psihološka trdnost. "Če začneš izgubljati, če se znajdeš v zaostanku, te ne sme zgrabiti panika. Če začneš igrati na silo, se pojavijo težave," razlaga Valant.

Za razliko od Beograd Vukovov in Bupadest Wolves, proti katerim Ljubljančani vsako sezono odigrajo dve tekmi, so Blue Devils neznanka. Proti njim so igrali le enkrat v sezoni 2009 in visoko izgubili (8:47), a tisto so bili povsem drugi Blue Devils, Silverhawks pa takrat še niso imeli ameriških profesionalcev. Devils so letošnjo sezono začeli slabo, ko so s 14:36 izgubili proti Wolvesom. Povsem druga zgodba pa je bila pred 14 dnevi, ko so ob Bodenskem jezeru Madžare premagali 41:14. Izstopala sta igralca, ki ju na prvi tekmi ni bilo v kadru Hohenemsa: tekač Vincent Müller s 162 jardi in dvema "touchdownoma" in lovilec Andrew Blakley s 158 jardi in dvema "touchdownoma". Avstrijskega tekača se Silverhawks ne bojijo, bolj se podajalca Mitchella Niekampa in Blakleyja. "Podajalec in Blakley sta tandem, ki sta najbolj nevarna. Blakley je hiter, Niekamp pa vse čas gleda proti njemu. Podajalec zelo hitro vrže žogo. 'Pass rusha' najbrž ne bo. Če pa bomo uspeli pokriti Blakleyja in ostale lovilce, pa imamo možnosti, saj podajalec ni tak, ki bi tekel," razlaga Valant.

Blue Devils letos igrajo tudi v pokalu EFAF ter v drugi avstrijski diviziji. So v istem rangu kot Vukovi in Silverhawks? "Vsekakor. Blue Devils so vrhunsko moštvo, dobro organizirano, imajo dober trenerski štab. Pa še veliko jih je. Imajo fante iz Švice, Avstrije in Nemčije, pa še 'importe'. Gre za zelo izkušeno moštvo." Valant se ne strinja, da bo ta tekma že odločila, kdo bo drugi po rednem delu sezone. "Ne, mislim, da ne. Liga je zelo izenačena, Wolvese se ne sme izključiti. Wolves so vedno nevarni. Večkrat so premagali nas kot mi njih. Lani so v juniju in juliju igrali odlično." Pa vendarle: če želijo Silverhawks po rednem delu zasesti vsaj drugo mesto, si poraza skorajda ne smejo dovoliti. "Vsi v klubu se zavedamo, kako pomemben je ta obračun. Fantje so resno trenirali. Nekaj je poškodb, a bodo igrali tudi z njimi." Tekmo bo izpustil le Milan Narat. Glavno orožje Ljubljančanov bo podajalec Anthony Gardner, ki je s prek 300 jardi in štirimi "touchdowni" že v Beogradu dokazal, kako dober je, pa čeprav je imel takrat za sabo le dva treninga. "Tako dobrega podajalca pri nas še ni bilo," poudarja Uroš Valant. Silverhawksom bo nekoliko lažje ob podpori publike, tako da vabljeni na tekmo.

Vodilno moštvo lige Beograd Vukovi za četrto zmago gostijo Zagreb Patriots. V Zagrebu so branilci naslova v začetku sezone zmagali s 27:7.

Generals in Devils proti Zagrebčanom

V sklopu razširjenega slovenskega prvenstva bosta mariborska in gorenjska ekipa ta vikend igrali proti zagrebškima. K Generalsom na igrišče NK Železničar prihajajo Zagreb Thunder. Slednji so lani igrali finale s Silverhawks, potem ko so Mariborčane premagali za eno samo točko. Generals napovedujejo maščevanje, a v zagrebških vrstah sta dva ameriška igralca. V nedeljo opoldne pa bodo v Guncljah za prvo zmago letos igrali Alp Devils. Proti najslabši od treh zgrebških ekip, Raidersom, bi jim moralo uspeti. Pred tednom dni so ob minimalnem porazu z Ljubljančani pokazali napredek v igri.

Ne spreglejte